Coaches Ceril (voor) en Tjardi zijn blij dat de Stads- Dorpskamer weer open is. Eigen foto
Coaches Ceril (voor) en Tjardi zijn blij dat de Stads- Dorpskamer weer open is. Eigen foto (Eigen foto)

Stads- en Dorpskamer weer open voor publiek

‘Gedurende de hele crisis hebben we alle bezoekers in beeld gehouden’

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - De Stads- en Dorpskamer in Lichtenvoorde en Groenlo zijn weer open voor inwoners van Oost Gelre. Projectcoach Tjardi Holkenborg: ”In samenspraak met de gemeente, Den Diek, De Mattelier en de bezoekers zijn we nu nog op aangepaste tijden open. Mensen kunnen zich inschrijven voor een dagdeel door te bellen, WhatsAppen of te mailen. We houden alle voorzorgsmaatregelen in acht en verwachten van de bezoekers dat ze dat ook doen. Veel mensen hebben behoefte om even een bakje koffie te drinken en een praatje te maken, we zijn ook weer begonnen met arbeidsmatige activiteiten of een activiteit die iedereen afzonderlijk doet op gepaste afstand. Ieders persoonlijke interesse wordt ook weer opgepakt zoals, tekenen, schilderen of haken.”

“Dorpskamer 2.0 is ook weer geopend,” vervolgt Tjardi, “Dit is een oudereninloop voor als mensen eenzaam zijn of een kleine sociale omgeving hebben. Het kan dan fijn zijn om mensen te ontmoeten. Misschien willen ze hulp of advies nu ze ouder worden of zelfs al een diagnose hebben, zoals beginnende dementie. Ouderen zijn dan welkom bij Dorpskamer 2.0. Ze mogen komen zonder indicatie, diagnose of lidmaatschap. Als daar vragen over zijn, kunnen mensen mij bellen.”

Onder de radar
“Vanaf begin april zijn we bij Den Diek al onder de radar werkzaam geweest. Dit was alleen voor de allerkwetsbaarste mensen. Heel kleinschalig, volgens de voorschriften en in samenspraak met alle betrokken partijen,” vertelt Tjardi. “We zijn begonnen met hele kleine groepjes van drie mensen. Het was belangrijk om dit te doen, omdat zij anders uit beeld zouden raken. Juist in deze rare tijden is er behoefte aan contact. Dat werd heel erg gemist. Vanaf eind april waren we met vijf mensen. Bij De Stadskamer Groenlo zijn we 8 juni weer begonnen. We hebben daar een extra grote ruimte tot onze beschikking. Bij De Dorpskamer Lichtenvoorde werken we met verschillende ruimtes. Het was best spannend om dit allemaal te bedenken, want normaal doen we alles in overleg met onze bezoekers. We zijn blij dat ze weer bij ons terecht kunnen.

Eigen beleid
“In samenspraak met de betrokken partijen hebben we faseplannen geschreven voor ‘Dagbesteding op maat’. Niemand had ervaring met deze situatie. Wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en zelf wat op papier gezet en dat heeft uiteindelijk ook als voorbeeld gediend voor andere instanties,” legt Tjardi uit. Projectcoach Ceril Katuin vult aan: ”We werken binnen de gestelde regels van het RIVM en Dagbesteding- en opvang. Alle werkzaamheden gaan volgens de richtlijnen die zijn vastgelegd. Daarbij zijn we onze eigen kernwaarden niet voorbijgelopen. Bijvoorbeeld ‘eigenheid'’: we staan open voor ideeën en initiatieven van onze bezoekers en geven ze de vrijheid om weer op eigen tempo te gaan ontdekken. Ze hebben ook wat bewegingsvrijheid nodig en worden getriggerd om weer activiteiten op te pakken. Zo hebben we nu bijvoorbeeld tasjes met materialen waarmee ze ook thuis aan de slag kunnen. Als ze dat bij elkaar zien, worden ze nieuwsgierig en dit motiveert om ook mee te gaan doen.”

Alle bezoekers in beeld
Tjardi: ”Gedurende de hele crisis hebben we alle bezoekers in beeld gehouden. We hebben wekelijks wat van ons laten horen. Sommige bezoekers komen liever nog niet naar de Dorps- of Stadskamer. Met hen blijven we in contact. We hopen natuurlijk dat we weer snel al onze bezoekers kunnen verwelkomen en weer net als voorheen met elkaar een bakkie kunnen doen.”

Voorbeeldverkiezing
“We hebben ons ook opgegeven voor de VOORbeeldverkiezing 2020. Daar kunnen we een mooie geldprijs mee winnen waarmee we de samenleving nog socialer kunnen maken. Wij zetten in op kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van De Stadskamer. Als je ons wilt steunen, stem dan via onderstaande link via jouw Facebook- of LinkedIn-account”, besluit Tjardi.


www.voor.nl/voorbeeld-projecten

Tjardi Holkenborg: t.holkenborg@stadskamer.com/ 06 – 10 14 40 34

Ceril Katuin: c.katuin@stadskamer.com / 06 – 13 40 77 76

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden