De overeenkomst wordt getekend. Vlnr Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging, wethouder Jos Hoenderboom, Hans Tops van De Mattelier. Foto: Kyra Broshuis
De overeenkomst wordt getekend. Vlnr Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging, wethouder Jos Hoenderboom, Hans Tops van De Mattelier. Foto: Kyra Broshuis foto: Kyra Broshuis

Mattelier, Vincentius en gemeente ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Algemeen

GROENLO - Een discussie eerder dit jaar in de gemeenteraad heeft geleid tot een officiële samenwerking tussen Sociaal Cultureel Centrum de Mattelier, de Vincentiusvereniging Groenlo en de gemeente Oost Gelre. Tijdens die bewuste raadsvergadering stelde de VVD vragen over de twee instellingen. VVD’er Kees Porskamp zette vraagtekens bij de komst van het nieuwe Vincentiushuis en vroeg waarom het noodzakelijk was om, naast de Mattelier, een tweede soortgelijke gemeenschapsvoorziening te creëren. De VVD kreeg bijval van OOG en ook de PvdA wilde graag meer duidelijkheid. Die is er nu.

Door Kyra Broshuis

Op basis van de gemaakte afspraken is nu duidelijk wie waar terecht kan voor de verschillende activiteiten, zo legt wethouder Jos Hoenderboom uit. “De Vincentius, De Mattelier en de gemeente hebben hierover constructieve gesprekken gevoerd en duidelijke afspraken gemaakt. Het belang van de doelgroep staat voorop, iedereen moet mee kunnen doen. Dat vormt de basis voor de afspraken.”

Participatie
Eén van de uitgangspunten in de overeenkomst is dat De Mattelier de centrale ontmoetingsplek in Groenlo is waar sociaal culturele activiteiten plaatsvinden. Activiteiten die gericht zijn op (arbeidsmatige) participatie van inwoners uit Groenlo vinden bij Vincentius plaats. Wethouder Hoenderboom: “Daarin fungeert Vincentius ook als springplank, dat mensen die ondersteuning nodig hebben uiteindelijk de stap kunnen zetten naar andere sociaal culturele activiteiten bij De Mattelier.” Belangrijk in de overeenkomst is de afspraak dat alle partijen steeds in gesprek blijven over waar welke activiteiten plaatsvinden. Zo is afgesproken dat de Stadskamer op termijn overgaat naar de nieuwe locatie van Vincentius. Het Repaircafé en de Maaltijdgroep blijven in de Mattelier. “En organisaties die nu al bij één van beide hun plek hebben blijven daar ook. Bijvoorbeeld Schuldhulp op Maat, de Voedselbank en de Formulierenbrigade blijven bij de Vincentius. Zo hebben we een logische en vooral duidelijke verdeling.”

Tevreden
Het moment van ondertekening was dan ook een feestelijke aangelegenheid. Hans Tops, voorzitter van de Mattelier, zegt zeer tevreden te zijn met de uitkomst van alle gesprekken: “We hebben altijd in goede harmonie met de mensen van de Vincentiusvereniging kunnen praten. Logisch ook, want veel standpunten komen overeen.” Voorzitter Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging heeft nog een extra reden tot tevredenheid. De gemeente heeft deze week ingestemd met de functiewijziging van de nieuwe locatie aan de Ruurloseweg. Kamp: “Sinds 2014 zijn we op zoek naar nieuw gebouw omdat die sociale functie een andere invulling behoeft. Het is een hele zoektocht geweest. We willen graag verder en we zijn tevreden met de uitkomst. Het is een logische verdeling geworden. De sfeer is gelukkig altijd goed gebleven, met dank aan de wethouder.”

Op 1 oktober start de bouw van het nieuwe Vincentiushuis. “We willen zoveel mogelijk vrijwilligers betrekken bij de bouw. Niet alleen in verband met de kosten maar ook met het oog op participatie. We hopen in de loop van het voorjaar te kunnen verhuizen.”

De overeenkomst wordt getekend. Vlnr Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging, wethouder Jos Hoenderboom, Hans Tops van De Mattelier.  Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant