Gerard van Huet is aan de schandpaal genageld. Verder vlnr Frank Diekman, Michael Lammers van Escaperoom, Sandra Zieverink van de VVV en Joske Elsinghorst van de Werkgroep Promotie Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Gerard van Huet is aan de schandpaal genageld. Verder vlnr Frank Diekman, Michael Lammers van Escaperoom, Sandra Zieverink van de VVV en Joske Elsinghorst van de Werkgroep Promotie Groenlo. Foto: Kyra Broshuis foto: Kyra Broshuis

Grolle heeft een eigen schandpaal

Algemeen

GROENLO - Met een echte eigen schandpaal heeft Groenlo de vele toeristen, en natuurlijk de eigen inwoners, weer iets nieuws te bieden. Verschillende organisaties hebben in het verleden het idee van een schandpaal op straat geopperd om de roemrijke geschiedenis van de veste Grol verder uit te dragen.

Door Kyra Broshuis

Het idee werd opgepikt door de Werkgroep Promotie Groenlo, die met de Grolse archeoloog en geschiedeniskenner Joop Hubers overleg heeft gehad om te vragen of er vroeger in Groenlo gebruik werd gemaakt van een schandpaal en waar deze aan zou moeten voldoen. Ambachtelijke houtbewerker en meubelmaker Frank Diekman werd benaderd om het middeleeuwse gevaarte te bouwen. De schandpaal werd vroeger ingezet als ‘onterende’ straf maar het stond het publiek vaak vrij de persoon uit te schelden of te bekogelen met rot fruit of andere dingen. Wanneer er stenen of andere harde voorwerpen gebruikt werden, leidde dit regelmatig tot de dood van de veroordeelde. In Groenlo werd mensen ook aan de schandpaal lijfstraffen opgelegd zoals zweep- of stokslagen. Deze nieuwe/oude schandpaal wordt vanuit toeristisch oogpunt ingezet. Sandra Zieverink: "Vanuit de VVV en de Werkgroep Promotie Groenlo zien we deze schandpaal als mooie ‘selfie-spot’!"

Hout uit de 17de eeuw
De Grolse schandpaal is aan de voorkant voorzien van de tekst ‘Grol’ en ‘schuldig aan’, daaronder zit een draaibalkje waarop verschillende ‘veroordelingen’ staan. Zo kun je schuldig worden bevonden aan ‘hekserij, gulsigheijt, luiheijt of gierigheijt’. Diekman heeft voor de vervaardiging van de paal oude houten balken gebruikt. “Dit hout komt nog uit de kelder van het voormalige pand van Legro. Het zijn de balken uit de oude fundering, dus echt uit de 17de eeuw.” De Werkgroep kreeg hulp van Gerard van Huet, die meegedacht en als vrijwilliger meewerkte aan de realisatie van de schandpaal. “In de 17de eeuw heeft er zover we weten in Groenlo een schandpaal gestaan. Die schandpaal werd echter vooral gebruikt als geselpaal”, vertelt Gerard.

De paal zal rouleren onder verschillende toeristische attracties zoals de Kerkers, de Escaperoom, de Oude Calixtus en het Stadsmuseum en is voor vestingdagen en andere evenementen ook een prachtige aanvulling in het straatbeeld. Bij de Escaperoom in de Beltrumsestraat zul je de schandpaal als eerste kunnen bewonderen. Tijdens de onthulling van de schandpaal komt toevallig net het toeristentreintje van Marveld langsrijden. Kinderen én volwassenen reageren direct enthousiast op het middeleeuwse bouwwerk.

Van Huet is blij met de schandpaal: “Als we het voor de oude Calixtus zetten, trekt dat mensen aan die dan ook weer de kerk gaan bezoeken. En dat zal voor de andere toeristische trekpleisters ook gelden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant