Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes (Theo Huijskes)

Stoomhoutzagerij Nahuis blijft gehele seizoen gesloten

Vervanging oude stoomketel vergt een lange en kostbare procedure

Door Theo Huijskes

GROENLO - Aan de bekende slogan ‘Stoomhoutzagerij Nahuis, een herkenning voor ouderen, een belevenis voor jongeren!’ kan wat betreft het huidige kalenderjaar geen praktische uitvoering worden gegeven. Het bestuur van Stoomhoutzagerij Nahuis heeft namelijk besloten om de monumentale, tevens bekende toeristische trekpleister dit jaar niet voor het publiek open te stellen. De belangrijkste reden voor dit besluit is de huidige coronacrisis. En daarnaast telt daarbij het gegeven dat de vervanging van de oude stoomketel een veel langere en tevens veel kostbaarder procedure kent dan voorheen was voorzien. Het bestuur verwacht aan het eind van dit jaar, en dat afhankelijk van de voortgang van beide genoemde oorzaken, meer duidelijkheid te kunnen verstrekken.

Het doet Wim de Ridder, coördinator van de vrijwilligersgroep en daarnaast tevens verantwoordelijk voor de technische kant van de Stoomhoutzagerij, bijzonder veel pijn dat de zaak plat ligt. “Het was allereerst in januari 2018 dat de stoomketel, die meer dan honderd jaar dienst had gedaan, niet door de tweejaarlijkse keuring kwam en nu worden wij ook nog eens geconfronteerd met de gevolgen van de coronapandemie. Maar de gezondheid staat vanzelfsprekend voorop. Want niet vergeten mag worden dat wij hier werken met een uit circa 35 personen bestaande vrijwilligersgroep met de leeftijd van 70 jaar en zelfs 75 jaar en ouder, derhalve allemaal behorende tot de risicogroep. Zelf hoop ik binnenkort 74 jaar te worden en denk er mede daarom serieus over na om het stokje een keertje door te geven aan een ander.”

‘Voor alle vrijwilligers is het verschrikkelijk balen’
Mede als gevolg van de coronacrisis ondervindt ook het traject, waarbinnen de realisatie en met name de financiering van een nieuwe stoomketel gerealiseerd moet worden, extra vertraging.

Algemeen beheerder Wim de Ridder daarover: “Reeds in januari 2018 heb ik het geroepen, maar ik herhaal het nog maar eens, het is verschrikkelijk balen en dat niet alleen voor alle vrijwilligers, maar voor geheel Groenlo. Immers als vestingstadje staan wij wijd en zijd bekend vanwege een aantal historische en daarom toeristische attracties, waarbij deze unieke stoomhoutzagerij toch een bijzondere plaats inneemt. Het is daarom opnieuw slikken dat wij ook dit jaar geen draaidagen en andere activiteiten kunnen organiseren en in zijn algemeenheid tijdens het vakantieseizoen 2020 geen belangstellenden kunnen ontvangen. Het zit nu allemaal tegen, maar wij hopen met elkaar op betere tijden.”

Vervanging ketel is een kostbare aangelegenheid
Desgevraagd laat penningmeester Bennie Oostendorp van het stichtingsbestuur weten dat de vervanging van de stoomketel een kostbare aangelegenheid is. “Voorafgaande aan de huidige coronacrisis is er reeds het nodige voorwerk verricht. Dit heeft onder andere geresulteerd in een totaal kostenplaatje, waaruit blijkt dat hiermee een bedrag van 80 duizend euro gemoeid is. Onderhandelingen met de leverancier van de nieuwe ketel, mede met het oog op de wijze waarop de vervanging moet plaatsvinden, hebben geresulteerd in een vermindering van deze kostenpost met 20 duizend euro. Maar dan blijft er altijd nog een bedrag open staan van 60 duizend euro, dat wij op geen enkele manier kunnen ophoesten. Daarvoor hebben wij ons onder andere gewend tot de provincie Gelderland, maar ook de behandeling van deze aanvraag is vanwege de coronacrisis enigszins vertraagd. Maar wij hopen toch binnen afzienbare tijd nader nieuws te horen of en hoe wij verder kunnen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!