Theo Kaak op het terras van Wissink op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Theo Kaak op het terras van Wissink op de Markt in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Hoe gaat het met u? Truus Rouwmaat (95) en Theo Kaak (80)

Truus Rouwmaat (95) en Theo Kaak (80)

Door Theo Huijskes

GROENLO - Voor veel actieve ouderen is het afzien in de huidige tijd. Hoe komen mensen de dagen door? Kunnen ze hun draai vinden, piekeren ze veel of berusten ze in hun situatie? Kortom, hoe gaat het met hen? Correspondent Theo Huijskes sprak met een aantal Groenlose ouderen.

‘Doot moar gewoon, dan doo’j al gek genog!’
Het is vrijdagavond 26 juni 2020 wanneer ik op bezoek ben bij mevrouw Truus Rouwmaat-te Brake. Het heuglijke feit dat zij een dag later haar 95ste verjaardag viert, is een extra reden om haar in deze rubriek te portretteren. In Groenlo en omgeving staat Truus Rouwmaat bekend als niet alleen de echtgenote van Herman Rouwmaat, die in 1948 en dat op 24-jarige leeftijd het bedrijf ‘Rouwmaat Groep’ oprichtte, maar ook als degene die binnen het bedrijf op tal van terreinen en dat decennia achtereen haar sporen heeft verdiend. Of om in dit geval haar oudste zoon Hans te citeren: “Wanneer mijn moeder de regierol niet op zich had genomen, had het bedrijf nu niet bestaan!”

Bij het aanhoren van die uitspraak, glundert de nu 95-jarige van oor tot oor. “Ik moet toegeven dat ik als kind goed kon leren. Ik heb alle kansen op dat terrein aangegrepen en heb daarnaast veel studies ten behoeve van het bedrijf gevolgd. Maar ik ben het natuurlijk niet alleen. Mijn man Herman -mee getrouwd in 1951 en in 1987 veel te vroeg overleden- was een keiharde werker en onze zoons hebben aan het bedrijf, dat twee jaar geleden het 70-jarige bestaan vierde, een goed vervolg gegeven. Daarnaast ben ik enorm trots dat inmiddels de derde generatie Rouwmaat aan het roer staat.” Truus draait er dan ook niet om heen dat zij zich schatrijk voelt. “Ik heb vijf fantastische kinderen (Hans, Jos en Huub, alsmede Yvonne en Monique) met aanhang en daarnaast ook nog eens elf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Zelf ben ik als telg van de familie Te Brake, bijgenaamd ’t Vögeltjen, op 28 juni 1925 in Lichtenvoorde geboren, in een gezin met acht kinderen. Naast mij is alleen broer Jan (86) nog in leven.” Het zijn van een geboren Lichtenvoordse heeft haar altijd achtervolgd, hetgeen bekrachtigd wordt door zoon Hans: “Onze moeder was er het gehele jaar door altijd voor het gezin en voor het bedrijf, met uitzondering van slechts één dag wanneer ze naar de kermis in Lichtenvoorde moest.”

Woonde Truus geruime tijd in het gezellige appartementencomplex ’t Ravelijn, momenteel verblijft ze met erg veel plezier in Huize Sonnevanck in Groenlo, maar dat wel aan de ‘Lichtenvoordseweg’. “Het is hier bijzonder goed toeven. Alles is goed geregeld en ik verveel mij geen moment”, aldus een gelukkige vrouw, die afgelopen zaterdagavond samen met haar eigen, naaste familie de 95ste verjaardag vierde.                

‘Ik ben helemaal niet zo eenzaam als men denkt!’
Met een filtersigaret in zijn linkerhand en nippende aan een colaatje, zit hij op zijn favoriete terras bij Restaurant Wissink op de Markt in Groenlo. Geboren en getogen Grollenaar Theo Kaak -hij zeker omdat hij ter wereld kwam in hartje Groenlo en dat ook nog eens binnen de stadsgracht- is verknocht aan zijn dagelijkse ritueel, waarbij hij diverse locaties in de Grolse binnenstad aandoet.

Theo Kaak, geboren op 20 april 1940 en derhalve 80 jaar jong, geniet nog steeds bekendheid vanwege zijn voetbalverleden. Niet alleen bij de plaatselijke S.V. Grol, maar ook bij SVV Schiedam en De Graafschap Doetinchem heeft hij zijn voetbalkwaliteiten ten toon mogen spreiden. In zijn geboorteplaats stichtte hij daarnaast een gezin, waarvan echtgenote/moeder Wil in juni 2012, en dat op de veel te jonge leeftijd van 67 jaar, kwam te overlijden. Maar mede door de aanwezigheid van zijn beide kinderen, te weten dochter Suzan en zoon Tom, die beiden in Groenlo zijn blijven wonen, wist hij ‘de (voetbal)bene d’r onder te hoal’n’ en het grote verlies een plekje te geven. Daarbij komt nog eens dat dochter Suzan en zoon Tom hem drie schitterende kleinkinderen hebben geschonken: Jakob, Nikkie en Fedde. “Daarom heb ik totaal geen redenen om mij eenzaam te voelen. Uiteraard ben ik alleen, maar ik vermaak mij op een manier, waarbij velen mogelijk vraagtekens zetten. Maar ondanks dat ze mij daarom wel eens de nachtburgemeester van Groenlo noemen, vind ik het prima zo.”

Trots is Theo Kaak op het feit dat zijn huidige woongenot in het appartement aan de Bleuminkssteeg is. “Weet je dat ik daar op dezelfde vierkante meters helemaal beneden in de kelder ben geboren en dat ik nu helemaal bovenin op het hoogste punt woon?” Kaak, nog steeds Grolman in hart en nieren, leeft volgens een vaste dagindeling. “Ik sta ‘s morgens op een normale tijd op. Mijn ontbijtje is al jaren achtereen hetzelfde, te weten bij Wissink een kop koffie met slagroom en daarbij een warm sauscijsje, waarbij ik tegelijkertijd enkele kranten doorspit. Daar is het ook waar ik voor later op de dag een dagmenu bestel wanneer ik niet bij mijn dochter of elders eet. Verder ga ik veel op bezoek bij Suzan en neem regelmatig een kijkje bij Tom op zijn werk in Winterswijk. Verder zijn de golfbaan in Winterswijk, sportpark Den Elshof hier, alsmede de zitplekken bij AH en Brini Mode & Decoratie, alsmede diverse andere horeca-locaties geliefde plaatsen om gezellig te zitten, een drankje te nemen, een sigaretje te roken en een praatje te maken. Niemand in Groenlo hoeft zich zorgen te maken over deze Theo. Hij vermaakt zich prima!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden