Afbeelding

Lekker vakantievieren en toch stug doorleren

Algemeen

Dag beste toeristen, al een beetje in vakantiestemming? Ik kan me goed voorstellen dat jullie met een probleem kampen. Wel met de kinderen op vakantie maar toch dat nare bijgevoel houden dat de kids dit jaar eigenlijk te weinig hebben geleerd. De stakingen in het onderwijs, de coronaproblematiek, de hele tijd waren de kinderen thuis en staken daar wel wat op, maar ook weer niet echt. Achterstand dus.

Geef toe; jullie kwamen er als ouders achter dat die lesstof op de middelbare scholen nou ook weer niet echt lekker is beklijfd bij jullie. Ja, het hele jaar door roepen dat er in jullie tijd werd doorgeleerd, boeken verslonden en dat toen scores beneden de acht not done waren. Maar als je leerstof moet uitleggen aan pubers dan is dat moeilijk, zeker als je het zelf nauwelijks begrijpt. Dan heb je de hulp van je kind hard nodig! Zo is het maar net. En het is daarom maar goed dat in het basisonderwijs de CITO toets niet doorging, want als jullie die ook nog hadden moeten maken. Ik zeg zelf niks want in mijn familie weten ze al lang dat ze voor dit soort dingen niet bij mij moeten zijn. Voor andere dingen trouwens ook niet en ik ben dan ook overal van vrijgesteld. Dat is de korte conclusie.

Maar ik begrijp dat het een beetje schuurt bij jullie. Ik heb echter goed nieuws en dat zal opluchten! Jullie zijn nu terechtgekomen in een plaats waar je én vakantie kunt vieren én waar de kinderen een bijna overdosis aan lesmateriaal aangeboden krijgen waardoor de opgelopen achterstand op school in enkele weken volledig is ingelopen. Sterker nog: ze hebben straks aan het begin van het schooljaar zelfs een voorsprong. En dat wordt allemaal bereikt door de vakantie hier.

We nemen de vaderlandse geschiedenis. In de vroegere canon ging het over de Tachtigjarige Oorlog. Wat moeten kinderen zich daarbij voorstellen? Ze hebben geen flauw idee, maar hier is een museum over die Tachtigjarige Oorlog. En ineens wordt die vage, afstandelijke ver-weg-gebeurtenis van 1568-1648 werkelijkheid. Ineens ‘zien’ jullie kinderen hoe het er toen toeging; ze bevinden zich er middenin, daar kan geen schoolboek en geen tobbende docent tegenaan. Dat scheelt een paar leerboeken en wellicht kunnen jullie kinderen de docent straks nog wat zinnige tips geven en aanvullende informatie over die periode bezorgen, wat de goede man wellicht nog wat opluchting geeft.

En dan een tweede unieke kans. Wat is er voor kinderen normaliter een grotere straf dan gedichten. Van die gedichten waar geen hond wat van begrijpt en die met meer dan grote ergernis moeten worden gelezen. Hier is dat heel anders; hier is een prachtige gedichtenroute die wonderschone gedichten laat zien. Gedichten met een enorme uitstraling en beleving. Gedichten om van te genieten; ook nog in diverse talen dus dat maakt later op school nog extra indruk.

En de route van die gedichten, mooi man. Je komt regelmatig langs horecazaken en dus een ideaal moment om de opgedane ervaring even te laten indalen.

Ik kan me voorstellen beste toeristen dat dit horende bij jullie de gedachte ontstaat: Groenlo, een enorm geluk dat we voor dit stadje hebben gekozen. En ik denk dat jullie straks thuis tegen iedereen zullen zeggen dat na lang zoeken en grondige afweging bewust voor Groenlo is gekozen omdat daar cultuur en ontspanning zo broederlijk samengaan.

De werkelijkheid is natuurlijk dat jullie ongelooflijke mazzel hebben gehad hier neer te strijken. Geeft niet, ik gun jullie die eer en het genot nu zulke veel wetende kinderen te hebben.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant