Wel of geen Zwarte Cross. Deze die hard Zwarte Crossers vieren de het leven op hun eigen Zwarte Cross,
Wel of geen Zwarte Cross. Deze die hard Zwarte Crossers vieren de het leven op hun eigen Zwarte Cross, Foto: Henri Walterbos

Woonperceel omgebouwd tot Zwarte Cross-terrein

Algemeen

'We hebben alles wat de Zwarte Cross ook heeft'

Door: Henri Walterbos

GROENLO -Enkele gasten van Marveld Recreatie die op weg zijn naar het centrum van Groenlo lopen lachend voorbij de woning en tuin van Paul Thyssen en Kyra Broshuis aan het Laantje van Lasonder die deze vrijdag volledig in het teken staan van de Zwarte Cross. Al doorlopend draaien de toeristen zich nog een keer lachend om. Reden voor het uitgelaten gezelschap om de gasten te wenken en uit te nodigen op hun Zwarte Crossfeestje. Ze bedenken zich geen moment en nog geen minuut later worden beugelflessen aangerukt voor de ouders en frisdrank voor de kinderen. Paul Thyssen vertelt het verhaal lachend. “We zagen ze omkijken en riepen hen allen tegelijk. Het gezin kwam uit Groningen. Ze zaten afgelopen week op Marveld en hadden vooral slecht weer gehad. Ze hebben een paar flesjes bier meegedronken, in combinatie met een paar glaasjes Nozem. Het is wel de Zwarte Cross hè, dus dat hoort erbij. Ze vonden het geweldig. Ze zeiden dat dit meteen de mooiste vakantiedag was.”

Traditie
Ondanks de afgelasting van de Zwarte Cross, vanwege het coronavirus, besloten de 14 vrienden de traditie voort te zetten van de Zwarte Cross, vrijdags om 10.00 uur verzamelen bij Paul thuis. “Die traditie ontstond 6 jaar geleden. Eerst barbecueën en dan met de ondergrond van vette worsten en hamburgers, in combinatie met een paar flesjes bier, op naar het Zwarte Cross terrein toe,” vertelt de gastheer met een Grolschpijpje in zijn hand. “Dit jaar blijven we de gehele dag hier zitten. We hebben alles wat de Zwarte Cross ook heeft.” Een rondleiding op het perceel bevestigt de woorden van Paul. In de voortuin het Playa Gasolina, Hotel Grasnapolsky en het Blagenparadijs waar de kinderen zich opperbest vermaken. Buiten de poort waar het Megatuin-zeil uit het ‘Zwarte Cross festivalfeestpakket’ hangt uiteraard de Fietsenstalling, compleet met letteraanduiding van de rijen, om na de festivaldag de fiets makkelijk terug te kunnen vinden. De poort binnen gelopen direct rechts de Theatertent met binnen enkele stoelen en een filmdoek waar gekeken kan worden naar foto’s uit de eigen verzameling van eerdere Zwarte Cross edities.

Voor de inwendige mens de Fijnproeversweide met deze keer de gemiddelde maaltijd voor een Zwarte Crosser, of het nu het ontbijt, de lunch of de avondmaaltijd is; de vette hap en de barbecue. Naast de Theatertent de Metalweide. Enkele vierkante meters tuin waar enkele platen metaal liggen. In een hoekje de Dampkring, een statafel met hierop een doos sigaren en een pakje sigaretten, voor de liefhebber. Ook de Krattedraal ontbreekt niet, een toren met door de heren inmiddels verbruikte kratten Grolschpijpjes en beugelflessen. Ze hebben al goed hun best gedaan blijkt deze middag. Tegen de schutting aan de Beugelbar, midden in de tuin de Stuntarena; ‘Do your own stunt’ staat op een bord. Joël Papen en Barry Rumathé voeren er op verzoek een stunt uit. Ze proberen stelt te lopen. Het gaat ze niet zo goed af. Een feest op stelten zetten wel. Enkele dames van de mannen staan lachend toe te kijken. Ze genieten van de mannen in hun eigen speeltuin. Ook zij drinken een drankje mee. Uit de speakers klinken Helene Fischer, Django Wagner en Mooi Wark met ‘Harde tepels liegen niet.’ Joël zingt het stukje Drentse folklore valshard mee.

Spreuken
Op de binnenwand van de partytent ontbreken ook de spreuken niet. De opvallendste hangt apart: ‘Gezelligheid is altijd met een zachte G’. Paul wijst er vol trots naar. Paul is afkomstig uit Brabant maar de liefde deed hem in Groenlo neerstrijken. Mooi detail hierbij. Paul en Grolse Kyra ontmoetten elkaar op de Zwarte Cross. De vonk sloeg over en Paul trok naar Groenlo en is volledig geïntegreerd in Groenlo en het Grolse, en al net zo’n chauvinistisch Grollenaar als de geboren en getogen inwoners van het vestingstadje zelf. Op de vraag of de mannen volgend jaar wel weer een Zwarte Cross verwachten klinkt het bijna uit één mond; “Natuurlijk gaat het door. Als het niet op de Schans is, dan maar weer hier.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Joël Papen (rechts) en Barry Rumathé in de Stuntarena.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Paul Thyssen bij de ingang van de megatent/tuin.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant