Grolvoorzitter Hans Scheinck (rechts), voorafgaande aan de bewuste oefenwedstrijd Grol - Silvolde. Foto: Theo Huijskes
Grolvoorzitter Hans Scheinck (rechts), voorafgaande aan de bewuste oefenwedstrijd Grol - Silvolde. Foto: Theo Huijskes

Gele kaart van gemeente Oost Gelre voor S.V. Grol

Algemeen

Voetbalclub lapt coronaregels aan haar laars

Door Theo Huijskes

GROENLO - Naast alle furore tijdens de aanloop en ten tijde van de definitieve totstandkoming van de fusie tussen de beide Groenlose voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys, deed zich in de afgelopen week ook een minder florissante situatie voor. Omdat het Grolbestuur vooraf niet had willen bevroeden dat de vriendschappelijke wedstrijd tussen Grol en Silvolde een dergelijke grote publieke belangstelling kende, werden de door de rijksoverheid opgelegde coronaregels met voeten getreden. Anders gezegd, de nieuwe fusieclub Grol had vooraf op geen enkele wijze maatregelen in het kader van de coronapandemie getroffen, zoals bijvoorbeeld het in acht nemen van de verplichte anderhalve meter afstand. Dit deed het gemeentebestuur van Oost Gelre besluiten om een dag na de wedstrijd, te weten afgelopen vrijdag, de vereniging een officiële waarschuwing te geven of in voetbaltermen gezegd: een gele kaart!

Overdekte tribune zat tjokvol
Om tweeërlei redenen had het Grolbestuur vooraf kunnen inschatten dat er rekening kon worden gehouden met een grote publieke belangstelling. Zo had de plaatselijke, dan wel regionale voetballiefhebber al vier maand niet meer van dichtbij een interessante amateurvoetbalpartij kunnen aanschouwen. Talrijke supporters hadden er derhalve extra veel zin in om de thuissituatie in te ruilen voor een avondje voetbalplezier. Daarnaast waren de vele Grol-aanhangers benieuwd naar de eerste echte prestaties van de nieuwe selectie van Grol met daarin de terugkomst van centrale verdediger Wouter Pillen, de verrichtingen van enkele nieuwelingen van buitenaf en in het bijzonder de inbreng van een groot aantal talentvolle spelers uit de eigen Groljeugd. De praktijk was dat de overdekte tribune tjokvol zat met voetballiefhebbers en dat niet alleen daar, maar ook achter de omheining rond het hoofdveld op het sportpark Den Elshof op geen enkele wijze maatregelen waren getroffen met het doel de onderlinge anderhalve meter afstand te waarborgen. Daar stond tegenover, en dat mag hier niet onvermeld blijven, dat uitbater Rob Porskamp van het Sportcafé persoonlijk bij de toegangsdeur van de Grolkantine stond om toe te zien dat er niet meer dan het toegestane aantal van honderd bezoekers in de horecagelegenheid plaatsnamen.

Een volkomen terechte beslissing
Desgevraagd deelt Grolvoorzitter Hans Scheinck mee dat er inderdaad geen rekening was gehouden met een dergelijke grote opkomst van de zijde van het publiek. “Er waren veel meer dan tweehonderdvijftig mensen op het sportpark en bijna niemand leefde de regel van anderhalve meter na. De berisping van de zijde van de gemeente, in dit geval in de vorm van een gele kaart, is volkomen terecht. Zo zaten er op de tribune veel mensen naast elkaar en die kwamen lang niet altijd uit één gezin. De gemeente vond dat Grol ervoor had moeten zorgen dat de regels werden nageleefd. Er waren eigenlijk helemaal geen maatregelen getroffen om de mensen langs de lijn op anderhalve meter te zetten en het aantal mensen op de tribune te beperken om ook daar mensen op anderhalve meter van elkaar te laten zitten. Toen de gemeente op de dag na de wedstrijd met ons contact opnam, wist ik al hoe laat het was. Als club zijn wij weliswaar overvallen door het grote aantal toeschouwers, maar dat is geen excuses voor het niet treffen van maatregelen. Daarom kan ik alleen maar respect opbrengen voor deze beslissing.”

Wij hebben de zaak helemaal onderschat
Scheinck voelt zich niet te groot om toe te geven dat hij en zijn bestuur zich schuldig hebben gemaakt aan onderschatting. “Wij zijn te gemakkelijk te werk gegaan door te veronderstellen dat de totale toeloop, inclusief voetballers, begeleiders en anderen rond het toegestane aantal zou blijven. Dat was een geweldige onderschatting, want uiteindelijk werd ons sportpark door zeker vijfhonderd personen meer bezocht. Dat scenario hadden wij vooraf moeten doordenken en dat heeft niemand inclusief mijn eigen persoontje gedaan. Niet alleen waren de Grolsupporters in groten getale op deze wedstrijd afgekomen, ook mochten wij verrassend veel toeschouwers uit Silvolde begroeten. Om daarnaast enkele honderden, op het recreatiepark Marveld verblijvende belangstellenden, niet onvermeld te laten. Iedereen wilde blijkbaar weer eens even de tijd nemen om een voetbalwedstrijdje te bezoeken”, aldus de Grolpreses, die een mooie avond een dag later met een heftige kater moest bekopen. “Een harde les voor de volgende keer. Desalniettemin een dikke sorry aan iedereen die op het sportpark aanwezig was, alsmede aan het adres van de gemeente Oost Gelre.”

Burgemeester Annette Bronsvoort heeft inmiddels de verontschuldigingen aanvaard, maar dat wel met een duidelijke, tevens flinke waarschuwende vinger. Voormalig voetbalscheidsrechter Scheinck weet genoeg. Bij een herhaling van deze overtreding volgt er een kaart met een andere, niet gewenst kleur en daarbij tegelijkertijd een heuse boete, die kan oplopen tot 4.350 euro!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant