Wie is nu in Oost Gelre het spoor bijster?

Dat was even een opzienbarend bericht afgelopen week, beste Grollenaren en toeristen, want het ging over ‘naamerkenning’ en belangrijk voor iedereen. Laten we eerlijk zijn: de afgelopen tijd was er toch eigenlijk geen hot nieuws; alleen een beetje corona en al dan niet hele kleine schepjes geld naar bedreigde Europese staten sturen, maar met deze prutsonderwerpen had je het ook wel helemaal gehad. Niet echt belangrijk allemaal. Maar ineens in de raad van Oost Gelre: het plan om station Lievelde dat Lichtenvoorde-Groenlo heet de naam Oost Gelre te geven. Ik viel van verbazing achterover uit mijn stoel daarmee gelijk de Groenlose Gids in mijn val meesleurend. De krant dwarrelde nog wat na en daardoor zag ik dat twee-eenmansfracties (vreemd woord) het plan hadden gelanceerd. Wat een idee zeg, wat een lef, wat een bravoure, kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Maar dan die vervloekt zuinige reactie van de andere fracties: ze zagen er niks in. Hallo zeg, is er eindelijk iets en dan er niets in zien. Daar erger ik me kapot aan. Wie wel eens met de trein reist en dan dus in Lievelde moet instappen, hoewel het Lichtenvoorde-Groenlo heet, snapt niet dat ze dat pittoreske station geen Lievelde noemen. Ik zelf begrijp daarom niet dat ze in Lievelde al niet lang geleden naar het Europese Hof zijn gestapt omdat het niet noemen van de naam Lievelde in flagrante strijd is met de rechten van de mens die naar geldend internationaal recht zelfs op Lievelde van toepassing zijn. Het is al jaren een schokkende miskenning van het nu nog kerkdorp Lievelde.

Als ik een Lieveldenaar (Leveldsen) zou zijn dan had ik al lang de rails opgebroken zodat er dan helemaal geen station meer zou zijn en dus ook geen Lichtenvoorde-Groenlo. Zeker wel om het half uur die piepende, ronkende, rammelende en precies op tijd rijdende trein moeten zien en horen maar die nooit in Lievelde aankomt. Je kunt ook nooit eens te laat komen. Nee, dan is dat rot ding al weg richting Ruurlo of Winterswijk. En als je in de trein zit steeds die zeurderige stem: u nadert station Lichtenvoorde-Groenlo! U nadert helemaal niet station Lichtenvoorde-Groenlo, u nadert Lievelde. Stom wijf! Maar ze zeggen niet ‘Lievelde’: je kunt geen kant op terwijl de trein juist is bedoeld dat je een kant op kunt. Liefst nog in een door jezelf gekozen richting.

De initiatiefnemers willen dat het station Oost Gelre gaat heten. Dat gaat mij persoonlijk weer net te ver want Oost Gelre bestaat eigenlijk niet. Het is een fantasienaam in de tijd van samenvoeging bedacht. Zonder werkelijke woon- of verblijfplaats. Het zou daarom natuurlijk wel geweldig dat ondanks het feit dat er geen adres is de trein toch dit niet bestaande adres zou weten te vinden. Maar ik denk dat ze het spoor snel bijster zullen raken.

En wat me ook tegenviel van de andere raadsfracties: dat gezeur dat het veel gaat kosten, ik hoorde enkele tonnen. Ja, wat is dit nu weer voor kruideniersmentaliteit? Zo’n naam daar doe je minstens 100 jaar mee en dus betaal je dat in 100 jaar terug. Misschien doe je er nog wel langer over als de NS het op de lange baan wil schuiven. Deden ze dat ook maar met hypotheken, hele dagen feest man. Er wordt nu ook een enquête gehouden, ben benieuwd. Misschien is het nog een idee dat de beide initiatiefnemers in de trein gaan zitten en hun plan gaan uitleggen aan de passagiers. Met zijn tweeën; een echt treinstel.

Het wordt toch nog een mooie zomer.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!