Dominic Monasso geeft uitleg over de omvormers. Foto: Mark Ebbers
Dominic Monasso geeft uitleg over de omvormers. Foto: Mark Ebbers

Groenkracht wijdt derde postcoderoosproject in

GROENLO - Met toespraken en champagne werd vrijdagavond 24 juli het derde postcoderoosproject van energiecoöperatie Groenkracht Groenlo officieel geopend. Het betrof de vierde en vijfde gemeenschappelijke installatie van zonnepanelen, aangebracht op de daken van de families Bruggeman en Groot Kormelink, aan de Hartebroekseweg net buiten Groenlo.

Door Mark Ebbers

Zo'n veertig mensen hadden zich verzameld op het erf van de familie Bruggeman, waar Wil van Lith, de voorzitter van Groenkracht Groenlo, de bijeenkomst opende. "Na het eerste project met panelen op de daken van de kringloopwinkel en het autodemontagebedrijf van Klein Gunnewiek, en het tweede project met panelen op het Marianum, zijn we in 2019 begonnen met dit derde project. En het resultaat is bijna zeshonderd panelen op twee daken en vijftig nieuwe leden." Met dit derde postcoderoosproject zijn er in Groenlo nu vijf gemeenschappelijke installaties met een kleine 1800 panelen en zo'n 170 leden die er hun elektriciteit van betrekken. Van Lith keek ook al vooruit naar nieuwe plannen van Groenkracht: "Een plan Oldenhuis zit in de pijplijn en we zijn bezig met een mogelijk zonnepark." Hij wees ook nog even op het deelautoproject van Groenkracht. Hij bedankte de families Bruggeman en Groot Kormelink en in het bijzonder projectleider Gerard Kamp - alles wel zonder handen schudden: "Hij is er drukker mee geweest dan wie dan ook."

Ruud Krabbenborg nam het woord namens Agem, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij: "Mooi: Grolse Achterhoekse groene stroom, wat wil je nog meer?" Hij bedankte de provincie Gelderland voor de 20% subsidie, de gemeente Oost Gelre, Tenten Solar voor de aanleg en de montage van de zonnepanelen, en natuurlijk de leden die zich hebben aangesloten om stroom af te nemen van de twee nieuwe dakinstallaties.

Dominic Monasso van Tenten Solar gaf technische uitleg over de panelen en de omvormers die de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. "Bij de familie Bruggeman hebben we een west-oost installatie. Hierbij is de piek wat lager dan bij een installatie op het zuiden, maar het is wel gelijkmatiger over de dag verdeeld. In plaats van meerdere kleinere omvormers hebben we hier gekozen voor twee grotere industriële omvormers." Het is de bedoeling dat in de toekomst de leden online hun opbrengst kunnen uitlezen.

Krabbenborg maakte van de gelegenheid gebruik mensen die deelnemen aan Groenkracht op te roepen zich aan te sluiten bij Agem. "Als je bij een andere energiemaatschappij bent, heeft Groenkracht daar veel meer werk mee." Nieuw deelnemende leden kunnen hoe dan ook over een jaar en een maand hun eerste geld terugverwachten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!