De cheque t.w.v. 3 duizend euro wordt aangeboden. Foto: PR
De cheque t.w.v. 3 duizend euro wordt aangeboden. Foto: PR

Ronde Tafel 42 doneert 3 duizend euro aan Stoomhoutzagerij Nahuis

Geld komt ten goede van een nieuwe stoomketel

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ronde Tafel, afdeling Winterswijk-Groenlo met tafelnummer 42, heeft Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo een bedrag van maar liefs 3 duizend euro geschonken. De cheque werd onlangs door voormalig voorzitter Maurice Giesen van RT 42 overhandigd aan Gerard Stevelink, voorzitter van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis. De belangrijkste doelstelling van de Grolse stichting is om de historische houtzagerij aan de Winterswijkseweg als beschermd monument niet alleen te behouden, maar ook te kunnen onderhouden. Een en ander is de stichting reeds in 1978 gelukt door de toen voor de deur staande sloop van de zagerij in 1980 te kunnen afwenden en zodoende een vroegtijdige sloop van deze, voor jong en oud bijzondere bezienswaardigheid te kunnen voorkomen.

Als industrieel erfgoed behouden
Ronde Tafel 42 organiseert jaarlijkse een wijnactie, waarbij ieder jaar uit een bepaald land of bepaalde streek in Nederland afkomstige wijn aan de man wordt gebracht. Dat deze keer de opbrengst hiervan ten goede komt aan de Grolse stoomhoutzagerij, heeft te maken met het feit dat voorzitter Giesen, tijdens een bezoek met zijn kinderen aan een Open Dag van de zagerij, onder de indruk raakte van de reeds rond 1850 opgerichte stoomhoutzagerij. Daarnaast is ook Giesen en met hem alle leden van Ronde Tafel 42 van mening dat de niet meer te repareren stoomketel zo spoedig mogelijk vervangen moet worden, zodat het totaal niet alleen als nationaal monument, maar ook als industrieel erfgoed behouden blijft. Na een door de voorzitter in die richting gehouden pleidooi, hadden de leden van RT 42 er geen enkele moeite mee om voor deze nuttige bestemming te kiezen. Dit in het bijzonder aangevuld met de wens dat in de toekomst vele volgende generaties de mogelijkheid krijgen om dit bijzondere stuk geschiedenis te kunnen bezichtigen.

Financiële steun van de provincie
Voorzitter Gerard Stevelink van de stichting is blij met de schenking. “Ieder euro en derhalve zeker dit bedrag kunnen wij goed gebruiken voor de aanschaf en installatie van een nieuwe stoomketel, alsmede om de fabrieksschoorsteen te kunnen restaureren.” Zoals onlangs in deze krant vermeld, gaat het een en ander gepaard met een bedrag van circa 60 duizend euro. Dit is ook de reden dat het overkomt alsof er sedert januari 2018, toen de oude ketel werd afgekeurd, weinig of niets is ondernomen met het gevolg dat de circa 35 vrijwilligers onder aanvoering van algemeen beheerder Wim de Ridder hun geliefde vrijwilligerswerk in beperkte mate of helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Stevelink daarover: “Het is niet alleen de lange aanloop, die moet worden genomen om het bedrag in de vorm van subsidies en giften bij elkaar te krijgen, het is ook de huidige coronacrisis die voor de nodige vertraging zorgt. Als bestuur hebben wij reeds een gesprek gehad met de provincie Gelderland. Ondanks dat alles nog in een pril stadium verkeert, ziet het er wel positief uit. Ondanks dat wij nog steeds te maken hebben met de coronacrisis, hopen wij binnen afzienbare tijd nader uitsluitsel te krijgen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!