Het ooievaarsnest in aanbouw. Foto: Ferry Broshuis
Het ooievaarsnest in aanbouw. Foto: Ferry Broshuis

Komt de ooievaar straks echt in Groenlo langs?

Algemeen

GROENLO - Het volksgezegde - de ooievaar is langs geweest - is een hele oude uitdrukking, maar kan in Groenlo misschien in het vroege voorjaar van 2021 toch werkelijkheid worden. Deze week is namelijk een echt ooievaarsnest geplaatst nabij het bijenonderkomen aan de Blikweg, onderdeel van het natuurpark De Grolse Weiden. Het idee daar een ooievaarsnest te plaatsen komt van Huub Hofstede die het zinvol vindt om dat prachtige natuurgebied nog eens extra te verfraaien met een mogelijk ooievaarsnest. Zijn wens om zo’n ooievaarsnest te realiseren is de afgelopen week in vervulling gegaan.

Voorwaarden
Zo’n nestvoorziening moet aan diverse voorwaarden voldoen om de ooievaar zover te krijgen daar ook neer te strijken, een nest te bouwen en nazaten te verwekken. Er zijn in Groenlo veel vakmensen en die zijn bijvoorbeeld ook te vinden bij houtzagerij Nahuis dat nu als museum in gebruik is maar tijdelijk is gesloten. En dus konden Willy Vaags, Herman Rondeel, Paul Penterman, Aloys Meekes, André te Brake, Jan Scharenborg en Theo Stöteler zich vrijmaken om een prachtig ooievaarsnest te bouwen en dat hebben ze ook gedaan. Bestaand hout werd gebruikt, de paal waarop het nest rust heeft een lengte van 8 meter en de doorsnee van het ooievaarsnest is 1.30 meter. Het ‘zitgedeelte’ voor de ooievaar is zelfs al gedeeltelijk met zacht materiaal ingevuld zodat de vogel het wel erg gemakkelijk wordt gemaakt in Groenlo neer te strijken.

Aanvliegroute
Het is ook van groot belang dat er een ruime en goede aanvliegroute is zodat het dier er gemakkelijk kan neerstrijken. Zo’n gebied was er in de Grolse Weiden wel te vinden en ook de nabijheid van een kikkerpoel en de Slinge is een voordeel want daar kan de ooievaar zijn voedsel vinden. Er was nog een kleine discussie want misschien zou het ooievaarsnest nooit geplaatst mogen worden. Er is een tekort aan weidevogels en ooievaars zijn wrede beesten en ze kunnen gemakkelijk een paar weidevogels opeten. Maar wat blijkt: ooievaars rennen niet achter hun prooi aan en wat dat betreft zijn het wat luie dieren. Ze jagen niet achter weidevogels aan. De uitvoering van het project heeft nog een aantal weken vertraging opgelopen omdat een fazant op de beoogde plek zat te broeden en die fazant moest niet worden geestoord. Ze laten nog foto’s zien van het fazantennest waar twaalf eieren werden uitgebroed en uiteindelijk zijn er zes nieuwe fazanten-nakomelingen overgebleven en dat is mooi. Afgelopen woensdag werd met hulp van Heavy Machinery Pfeifer het project gerealiseerd. De deskundigen konden ook nog vertellen dat een ooievaar een monogaam leven leidt; het ooievaarspaar blijft het hele leven bij elkaar. Als de ooievaar eenmaal hier is neergestreken dan is de kans dus groot dat het paar jaarlijks terugkeert en wellicht ook nog hun nakomelingen.

Spannend
Het wordt dus nog spannend en het is afwachten hoe het volgend voorjaar afloopt. Ooievaars keren in het hele vroege voorjaar van hun vakantieverblijf in zuidelijke streken terug en het zou mooi zijn als ze Groenlo in het vroege voorjaar van 2021 weten te vinden. Hun komst wordt hier met spanning afgewacht en de meest gunstige omstandigheden zijn geschapen.

Een gespreid bedje staat klaar.  Foto: Ferry Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant