Peter Weenink houdt een korte pauze op zijn eigen erf bij Kaasboerderij Weenink.Foto: Kyra Broshuis
Peter Weenink houdt een korte pauze op zijn eigen erf bij Kaasboerderij Weenink.Foto: Kyra Broshuis

Peter Weenink : ‘Oost Gelre verdient meer bekendheid als fietsgebied’

Algemeen

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

Door Kyra Broshuis

Geen corso, wel dahlia’s
Deze week fietst Peter Weenink één van de zeven Bloemenroutes in en om Oost Gelre. Heel toepasselijk want deze week zou het op één na grootste bloemencorso van Nederland te bewonderen zijn. Dat gaat, in verband met corona, niet door maar gelukkig is het wel mogelijk om op de fiets, of te voet, van de bloemenvelden te genieten. De organisatoren van het Bloemencorso maken jaarlijks een nieuwe dahlia fiets- en wandelroute. Zeven van deze routes zijn gebundeld in het boekje ‘Bloemenroutes Oost Gelre’.

Meer waardering
De route Lichtenvoorde-Groenlo die Peter Weenink fietst, is een 30 kilometer lange route met onder andere een rustmogelijkheid bij zijn eigen bedrijf Kaasboerderij Weenink. Het bedrijf heeft, naast de nadelen, ook voordelen ondervonden van corona, vertelt Weenink: “De winkelverkoop is zelfs gegroeid. We hebben veel bezoek gehad van gezinnen die hier in de omgeving op de verschillende campings zaten. Ook merken we dat de geschenkpakketten heel goed lopen. Dat is het mooie van deze tijd; mensen hebben meer waardering voor elkaar en spreken dat ook uit. Dat gaat vaak gepaard met een presentje. En het boerengolf dat wij hier bieden is natuurlijk een ideale activiteit voor op anderhalve meter afstand.”
Om zelf ook wat meer van de omgeving te genieten, schaften Weenink en zijn echtgenote E-bikes aan. “Dat is echt ideaal. Je pakt nu veel vaker de fiets omdat het allemaal niet zo zwaar is. Ik fiets graag in de deze omgeving, het is hier zo afwisselend. Winterswijk heeft de naam van fiets-en wandelgemeente maar wij doen daar als Oost Gelre zeker niet voor onder. We moeten het wel wat meer promoten. Zeker het gebied rondom Zieuwent met de kerkepaden, zo ontzettend mooi en uitstekend onderhouden.”

Johanneskerk
De bloemenroute kent voor Weenink weinig geheimen. “Maar dat nu overal de dahliavelden in volle bloei staan, is een extra reden om rond te fietsen. Weet je wat ook heel mooi is? Het stukje bij de Johanneskerk in Lichtenvoorde, dat is voor mij het mooiste plekje van het dorp. Het stuk over de Stegge in Lievelde is ook prachtig en niet te vergeten het Kolsteepad. De vrijwilligers van de Stichting Fietspaden Lievelde onderhouden hier de verschillende fietspaden en dat is duidelijk te zien.” De oude Trambaan tussen Lievelde en Groenlo is bij veel inwoners bekend maar ook steeds meer toeristen weten het weggetje te vinden. “Dat is in deze route ook heel duidelijk beschreven. Ik hoor vaak dat mensen de onderduikershut aan de Brakerweg heel bijzonder vinden en dat is het natuurlijk ook.”
De route loopt ook langs de uitkijktoren op de Engelse Schans en doet verder het centrum van Groenlo aan. Een uitstekende plek om even uit te rusten en te genieten van de mooie markt in de stad. “We hebben veel te bieden in onze gemeente en gelukkig zien steeds meer mensen dat. Dit is een prachtig gebied!”

Zelf ook één van de zeven Bloemenroutes fietsen of wandelen? De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

Volgende week fietst Nicole Rouwmaat één van de andere Bloemenroutes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant