Groep Elsje in actie tijdens hun eigen spelletje blokbal op kermismaandag, 'onder de stange'. Op de achtergrond de verpauperde Muziekkoepel. Foto: Henri Walterbos
Groep Elsje in actie tijdens hun eigen spelletje blokbal op kermismaandag, 'onder de stange'. Op de achtergrond de verpauperde Muziekkoepel. Foto: Henri Walterbos

Muziekkoepel biedt treurige aanblik door vernielingen

Algemeen

'De discussie die nu ontstaat is misschien wel een goede aanjager van initiatieven'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Van ver af is het al te zien. De vernielingen aan de Muziekkoepel op de Maliebaan. Dichterbij komend slaat de schrik je om het hart. Naast graffiti-uitingen zijn de voorheen hagelwitte wanden en deuren besmeurd met allerlei vuiligheid, is er een voetbaldoel op de wand aangebracht. Ook vlekken en gaten in de koepel zelf. “Het lijken wel vuurwerkinslagen, gezien de vlekken ernaast. Zo zonde dit. Ik hoop dat de gemeente het snel weer herstelt,” sprak GerJan Konings in deze krant toen hij er kermismaandagochtend met een groep Elsjes aan het blokbal spelen was als alternatief voor de volksspelen normaliter die dag.

De aanblik van het in 1952 door de burgerij van Groenlo aan burgemeester Schoemaker van de toenmalige gemeente aangeboden monumentale historische bouwwerk is triest. In geval de Grolse Kermis plaatsvindt wordt het terrein inclusief koepel altijd klaar voor gebruik opgeleverd door de gemeente. Aangezien de Grolse Kermis vanwege corona geen doorgang vond, werd ook de anders gebruikelijke ‘gereedklaar-maken-operatie’ niet uitgevoerd. De plek heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren als chillplek. Niet iedereen verblijft er echter met even goede bedoelingen, zo blijkt. De verveling in het coronatijdperk zal daar mogelijk mede zijn bijdrage aan geleverd hebben.

Zaak is dat er iets gebeuren moet om dit fraaie stukje Groenlo te herstellen en te kijken naar oplossingen om mogelijke toekomstige vernielingen te voorkomen. Reden voor Paul Wallerbos van Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW) de kwestie in de Raadsvergadering in te brengen.

Discussie
Op de Facebookpagina ‘I’j bunt ne echten Grolsen as…’ kwam afgelopen week een levendige discussie op gang over de teloorgang van dit fraaie stukje Groenlo. Geluiden dat de Muziekkoepel in de ogen van de Grollenaren (te) weinig gebruikt wordt voor culturele doeleinden is eveneens een veel gehoord geluid. Grollenaar Huub Hofstede is een van hen. Zoals velen met hem gaat hem de verpaupering van de Muziekkoepel aan het hart. “Het is dan wel in eigendom van de gemeente, maar de gemeente is natuurlijk niet degene die er iets moet organiseren. De gemeente kan de plek wel vrijgeven en faciliteren. Het is aan organisaties in Groenlo zelf om initiatief te tonen. De reacties zijn alle van bevlogen mensen die het aan het hart gaat dat een van de mooiste plekjes van Groenlo zo verloedert. Er was iemand bij die aanbod op een vrije zaterdag er met een grote groep mensen aan de slag te gaan om de koepel weer op te knappen en het regende reacties in dezelfde trant. Dat is toch geweldig.”

Hofstede is zelf ook bereid de handen uit de mouwen te steken en ziet ook mogelijkheden voor een frequenter gebruik van het terrein. “Het is zo’n ontzettend mooie en multifunctionele plek. Er is al zoveel georganiseerd daar. Lolliepop, het grote Burenfeest Groenlo-Lichtenvoorde, Danceparty’s, Gildefeesten, Grolle 700 jaar Vestingstad, Openluchtspelen tijdens Grolle 725 jaar Vestingstad. En de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre 3 jaar geleden. Daar krijg ik nu nog kippenvel van. Dat was een groot succes, mede door de prachtige locatie. Ook de plek van de Grolse Kermis waar mensen graag samenkomen.”

Stichting
Hofstede zou er voorstander van zijn van de Muziekkoepel in een stichting onder te brengen. “Die stichting zou dan eigenaar van de koepel moeten worden in een bepaalde constructie met de gemeente. Zoiets als in Eibergen, met donateurs die ieder een tientje per jaar inleggen, voorrang krijgen bij concerten, als je die daar wilt organiseren. Maar ook verenigingen oproepen de plek te gebruiken voor passende evenementen. Dit dan zo laagdrempelig mogelijk faciliteren. Er komt het nodige bij kijken, maar ik denk dat er wel een leuk clubje te vormen is met mensen die graag in actie willen komen, gezien de reacties. Er zijn al mensen in de pen geklommen richting de gemeente. Laat de gemeente ze samenbrengen. Dan moet er iets moois kunnen ontstaan.” In 2017 en in juni nog heeft ook Belangenvereniging Groenlo al aangegeven voorstander te zijn van een beter en ruimer gebruik van de Muziekkoepel en de verloedering tegen te gaan.

Uitstraling
Wethouder Bart Porskamp reageert, gevraagd naar de kwestie: “Ik heb de reacties en oproepen op social media gezien om de muziekkoepel weer de uitstraling te geven die deze verdient. Het is mooi om te zien dat inwoners hier ook verantwoordelijkheid voor willen nemen en met initiatieven en ideeën komen. Het Programma Stad Groenlo is ook bedoeld om initiatieven los te maken. In het programma staat niet voor niets ‘mensen maken de stad’. Daar is dit een mooi voorbeeld van. Vanuit het project Grachtverbreding zijn al wel gesprekken gevoerd met gebruikers van het gebied. Dat heeft nog niet tot concrete plannen geleid. Maar de discussie die nu ontstaat is misschien wel een goede aanjager van initiatieven zoals we die nu zien ontstaan. We hebben inmiddels al contact gehad met één van de initiatiefnemers die zich op Facebook gemeld heeft. Wij gaan graag het gesprek aan met deze groep initiatiefnemers. Om samen te kijken welke mogelijkheden er zijn voor de muziekkoepel en het gebied Maliebaan en hoe we deze initiatieven kunnen faciliteren.”

Over het ontstaan van de Muziekkoepel, www.roomseherrie.nl/poparchief/muziekkoepel-groenlo.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant