Het rondje gracht kent een onderbreking bij de Orangie. Bij Welgelegen wordt het pad weer voortgezet. Foto: Kyra Broshuis
Het rondje gracht kent een onderbreking bij de Orangie. Bij Welgelegen wordt het pad weer voortgezet. Foto: Kyra Broshuis (foto: Kyra Broshuis)

OOG: Het kan veel mooier rondom de gracht

GROENLO- Wandelaars die een ‘rondje gracht’ doen in Groenlo kunnen nog steeds niet echt helemaal rond. De route houdt op bij de Orangie en start weer bij Welgelegen. Het gaat om een klein stukje maar het is toch jammer, zo vindt René Hoijtink van OOG. Hij heeft meer opmerkingen over het centrum van Groenlo.

Door Kyra Broshuis

Markt vol met fietsen
“Ondanks de coronacrisis, die met name de horeca treft, was hiervan op de mooie zomerse dagen in Groenlo weinig te merken. De terrassen op de Markt zaten vol. En de Markt stond vol, en wel met fietsen. En (over)vol was ook menig afvalbak langs de route ‘Rondje Gracht’. Een mooi rondje overigens dat op een klein stukje na bij de Orangie bijna compleet is.” OOG wil weten of er in de nabijheid van de Markt een fietsparkeerplaats kan komen met eventueel oplaadpunten voor e-bikes. Ook zijn grotere afvalbakken langs de gracht gewenst omdat de huidige bakken vaak overvol zitten. Het is OOG ook een doorn in het oog dat er in de parken langs de gracht veel onkruid staat. “Distels en brandnetels groeien hoog boven de rododendrons uit. En het is ook tijd om de buitenoevers van de gracht bij de Halve Maan onder handen te nemen; de beukenbomen daar glijden zo langzamerhand de gracht in”, zegt Hoijtink.

Toetsenborden, speelgoed en huisvuil in afvalbakken
Door een klankbordgroep wordt het parkeren in Groenlo onderzocht, antwoordt wethouder Bart Porskamp. “En het fietsparkeren is daar een onderdeel van. We hebben momenteel twee locaties op het oog en we zullen daarbij ook kijken naar de mogelijkheid voor elektrisch opladen.” De overvolle afvalbakken waren een tijdelijk probleem volgens de wethouder: “Dat speelde vooral in de begintijd van corona. Rova heeft daarna dagelijks geleegd en nu zitten we weer op de normale frequentie. We krijgen de laatste tijd geen meldingen meer over overvolle afvalbakken. Grotere afvalbakken zijn nu niet nodig en het past ook niet in de huidige budgettering. Wat we overigens wel zien is dat er veel onrechtmatig afval in de bakken zit. Ik heb het dan over bijvoorbeeld toetsenborden, speelgoed en huisvuil…” Over het onkruid zegt de wethouder dat de cluster groen van de gemeente een periode te kampen heeft gehad met onderbezetting. “Maar dat probleem is nu opgelost, we verwachten dat hiermee ook de overmatige groei van onkruid verleden tijd is.”

Volgens OOG zijn de afvalbakken nog steeds vol. “Ik loop er elke dag langs. Ik geloof best dat er geen budget is maar hier moet wel een oplossing voor gevonden worden”, reageert Hoijtink.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden