Het echtpaar Leo en Agnes Reijrink-Pelle in hun woning aan de Deventer Kunstweg. Foto: Theo Huijskes
Het echtpaar Leo en Agnes Reijrink-Pelle in hun woning aan de Deventer Kunstweg. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Hoe gaat het met u?

Algemeen

Deze week Leo (89) & Agnes (87) Reijrink, alsmede Marietje Tenbergen (89)

Door Theo Huijskes

GROENLO - Voor veel actieve, in veel gevallen eenzame ouderen is het afzien in de huidige tijd. Hoe komen deze mensen de dagen door? Kunnen ze hun draai vinden, piekeren ze veel of berusten ze in hun situatie? Kortom, hoe gaat het met hen? Correspondent Theo Huijskes sprak met een aantal senioren uit Groenlo en omgeving.

Wij wonen op het mooiste plekje van Groenlo
“Wij wonen hier midden in de natuur, te midden van onze kippen, eenden en schapen. Met veel groetende mensen over de weg, die ervoor zorgen dat wij diverse gasten over de vloer krijgen. Daarbij ook liefhebbers van de sport klootschieten, waarmee wij van hieruit de strijd aangaan. Daarnaast doen onze beide, eveneens in Groenlo woonachtige kinderen Anita en Jos er alles aan om het ons zo verzorgd en aangenaam mogelijk te maken. Beter gezegd: Zij houden ons dagelijks in de gaten. Verder mogen wij de buurt om ons heen zeker niet vergeten. Zij staan te allen tijde voor ons klaar. Kortom, wij wonen op het mooiste, tevens beste plekje van Groenlo.”

Ik ben deze keer op bezoek bij Leo en Agnes Reijrink, geboren Pelle, die niet alleen de leeftijd hebben van 89 en 87 jaar, maar op 25 september ook nog eens 66 jaar getrouwd zijn en dan ook reeds 66 jaar hebben gewoond in het ouderlijk huis van Agnes aan de Deventer Kunstweg. “Wij hebben elkaar ontmoet op de dag vóór de jaarlijkse Grolse Kermis. Wij gingen in die tijd uit bij Meijer, De Moriaan en niet te vergeten De Pelikaan”, vertelt Agnes, aangevuld door Leo met de opmerking dat in die dagen het zogenoemde ‘dubbeltjes-dansen’ erg populair was. Komt Leo uit het bekende gezin Reijrink met tien kinderen, Agnes beschouwt zichzelf in het gezin Pelle als enigst kind, maar heeft wel een broertje gehad, dat vóór haar geboorte is overleden.

Beide echtelieden zijn apetrots op hun beide kinderen en hun vijf kleinkinderen. Heeft dochter Anita samen met Bert gezorgd voor de kinderen Tim, Leonieke en Jesper, Jos heeft samen met Angela gezorgd dat zij opa en oma zijn van de tweeling Elon en Maaike. “Blij zijn wij dat beide gezinnen zo dicht in de buurt wonen, waarbij wij ons gelukkig prijzen dat al onze kleinkinderen wat betreft studie en werk het meer dan voortreffelijk doen. Dat alles is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om gezond en met name gelukkig te kunnen leven”, aldus een gezellig keuvelend echtpaar. Wanneer zoon Jos komt binnenvallen, maakt uw verslaggever van die gelegenheid gebruik om hem erop attent te maken dat het 66-jarig huwelijk van zijn ouders, en dat vanwege het aspect ‘6 x 11’, carnavalesk gevierd moet worden. Immers dat kan toch niet mooier dan met zijn beide tweelingdochters, die lang en trouw gemusiceerd hebben bij Muziekvereniging Groenlo en niet te vergeten bij Hofkapel De Knolle van CV De Knunnekes.

Wat het arbeidzame leven van Leo Reijrink betreft, hoeft in deze kolommen niet te veel uit de doeken te worden gedaan. Want geheel Groenlo kent deze in zijn 90ste levensjaar nog altijd vitale man als poelier, kippenboer, slachter en keurmeester van Groenlo. “Als kind was ik al helemaal gek van kippen en daarom bijna dagelijks te vinden bij een boer in Eefsele, die voor die tijd het ongelooflijke aantal van maar liefst 150 kippen had. Dit was de basis voor het feit dat ik jaren achtereen de kost heb verdiend met de handel in onder andere kippen, konijnen en hazen, als slachter in loondienst heb gewerkt en gedurende een periode van circa 12½ jaar voor mijzelf. Daarnaast heb ik studies gevolgd tot keurmeester, een vak dat ik 25 jaar heb uitgeoefend.", aldus de man, die ook als een groot voorvechter mag worden beschouwd van het dierenpark ‘De Halve Maan’. "Als 13-jarige ben ik lid geworden van de in 1914 opgerichte Kleindierenvereniging G.P.K.V. Ik heb mij tientallen jaren dienstbaar gemaakt voor deze mooie club, waarbij vele jaren als bestuurslid. Schitterende tijden beleefd met onder anderen Joop Donderwinkel en Herman Tenbergen. Ik heb mij ruim dertig jaar voor het dierenpark ingezet. Dat is nu, gelet op mijn huidige leeftijd, niet meer aan de orde. De liefde voor dieren beleef ik nu alleen nog maar thuis, waarbij ik zorg voor het voederen van de dieren om ons huis heen en zoon Jos voor de schoonmaak van de hokken en dergelijke.”

‘Wo’j neet leever ‘n biertje drinken?’
Wanneer ik ’s morgens tegen de klok van elf uur gastvrij wordt ontvangen in haar woning op het adres Oranjestraat 8 in Groenlo, is het haar aanwezige dochter José die mij vraagt of ik trek heb in een kop koffie. Daarop aangevuld door haar moeder, tevens hoofdpersoon in deze rubriek (Marietje Tenbergen-Waamelink), met de woorden ‘Wo’j neet leever een biertje drinken?’. Ondanks dat ik een bierliefhebber ben, maar op dat vroege tijdstip op de dag de alcohol negeer, is wel de juiste toon gezet voor een aangenaam gesprek met een inmiddels 89-jarige vrouw, geboren in het gezin Waamelink, destijds met een schildersbedrijf annex sigarenwinkel gevestigd in de Beltrumsestraat.

“Ik ben op 14 maart 1931 geboren in een gezin met zes kinderen. Runde het mannelijke gedeelte van de familie onder leiding van mijn vader het schildersbedrijf, de sigarenwinkel met aan het hoofd mijn moeder was de verantwoordelijkheid van het vrouwelijke gedeelte”, vertelt een nog altijd bijzonder kwieke Marietje Tenbergen. “Hoe ik aan mijn man Herman ben gekomen? Dat is een lang verhaal, dat ik in enkele zinnen wil vertellen. Herman, nota bene geboren Winterswijker, was in mijn jeugdjaren werkzaam als bouwvakker namens Bouwbedrijf Schutten uit Groenlo bij ons in de Beltrumsestraat. Maar iedere keer dat hij mij voorbij zag komen, moest hij zo nodig fluiten. Maar dat fluitje heeft ons wel bij elkaar gebracht en ons samen een geweldig huwelijk en een prachtige tijd bezorgd. Na eerst gewoond te hebben in een nieuwbouwwoning aan de Julianastraat, zijn wij in 1966 naar deze, door Herman helemaal verbouwde woning verhuisd. Helaas is Herman in 2009 op 84-jarige leeftijd overleden.”

Wanneer uw verslaggever moeder en dochter aankijkt, weet hij dat de volgende uitspraken van beiden uit het hart komen en daarom gemeend zijn. “Wij hebben met onze vier kinderen, aanhang en de tien allerliefste kleinkinderen een fantastisch gezin. De verstandhouding en de onderlinge band is meer dan goed. Ieder jaar op mijn verjaardag, dit jaar helaas niet vanwege de coronacrisis, komt de gehele bubs, 26 tot 28 personen, bij elkaar voor een gezellig etentje en het is jaarlijks op Eerste Kerstdag een traditie, dat wij hier met ons allen bij elkaar komen en dat iedereen daarbij een gang eten verzorgt”, geeft Marietje aan. Aangevuld door dochter José met de woorden: "Hans de oudste is in 1958 geboren en woont in Zevenaar, Ben is in 1959 geboren en woont in Enschede, Tom is in 1960 geboren en woont nabij Brussel in België en ik ben in 1963 geboren en woon samen met mijn man en kinderen aan de Kleermaker in Groenlo.”

Wanneer ik vertel dat in deze rubriek ditmaal ook Leo Reijrink met zijn vrouw Agnes aan het woord komen, komt er een extra tevreden lach op het gezicht van Marietje. “Leo en mijn Herman waren vaste maatjes van elkaar en dat alleen al vanwege hun werk ten behoeve van alles wat met kleindieren had te maken, zoals onder andere in het Grolse dierenpark ‘De Halve Maan’.” Aldus de vrouw, die onlangs nog een bijzonder pijnlijke val maakte, maar daar goed en snel van hersteld is, die als het aan haar ligt zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen en er trots op gaat dat zij ondanks haar leeftijd praktisch geen medicijnen gebruikt. Verder iemand die graag mag breien, zoals poppetjes naar het Grolse Wanten-idee en helemaal opgaat in het Mandala-handwerk en kan genieten van groepsbijeenkomsten en uitjes.

Marietje Tenbergen-Waamelink in haar woning aan de Oranjestraat. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant