Vrijwilligers melden zich voor verpauperde muziekkoepel

Van afstand een prachtig plaatje... Foto: Kyra Broshuis
Van afstand een prachtig plaatje... Foto: Kyra Broshuis (foto: Kyra Broshuis)

GROENLO - Graffiti, vernielingen, vuilnis en luidruchtige jongeren; de Muziekkoepel aan de Maliebaan in Groenlo ligt er al jaren vervallen bij. Afgelopen weken ontstond er een levendige discussie in de facebookgroep ‘I’j bunt ‘n echte Grolsen als…’ over de toestand van de Muziekkoepel. Ook de gemeente mengde zich in het gesprek en deed een oproep aan potentiële vrijwilligers om zich te melden.

Zware vernielingen
Paul Wallerbos, van de nieuwe partij Onafhankelijke Lijst Wallerbos, zegt tijdens de commissievergadering dat de plek al ongeveer tien jaar geregeld een probleemplek is: “Tot voor kort ging het met name over geluidsoverlast, lichte vormen van vandalisme en zwerfvuil dat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door hangjongeren. Een dieptepunt leek de vuurwerkoverlast en vuurwerkvandalisme tijdens het recente Oud en Nieuw. De laatste maanden zijn er nu zelfs moedwillige, zware vernielingen aangericht: een deel van het metselwerk is met grof geweld vernield, er zijn met de losgeraakte bakstenen gaten in het stukwerk gegooid en het schilderwerk is fors beschadigd. De schade zal rond de €10.000,- lopen. Ook de omwonenden van de Muziekkoepel ervaren steeds meer overlast en men heeft een vermoeden dat er op de (parkeer)plek ook drugs worden gedeald.” Wallerbos wil weten waarom het college nog geen maatregelen heeft genomen en waarom het hekwerk om het terrein is verwijderd. “De maat is vol, er moet nu een structurele oplossing komen”, zo roept Wallerbos op.

Dagelijkse surveillance
De gemeente en de politie krijgen ook regelmatig meldingen binnen, zo bevestigt burgemeester Bronsvoort. Zij bestrijdt dat toezicht en handhaving hun schouders ophalen over de toestand: “Het tegendeel is het geval. De Muziekkoepel wordt dagelijkse meegenomen in de surveillance. Het lastige bij dit soort vernielingen is dat de dader bijna nooit wordt aangetroffen.” De burgemeester zegt dat puur de aanwezigheid van jongeren geen reden is om op te treden. Wel wordt jongerenwerk Mazzel ingeschakeld om overlast te voorkomen. Wethouder Bart Porskamp zegt dat het hekwerk weg is omdat de gemeente zo weinig mogelijk afscheiding en hekwerken in de openbare ruimte wil. “En bij deze plek speelt het ook mee dat het hekwerk, bij evenementen, verwijderd en weer teruggeplaatst moet worden. Dat is een dure zaak.” Porskamp is blij met de discussie op Facebook en zegt dat de gemeente binnen twee weken in gesprek gaat met de mensen die zich gemeld hebben. “Als deze locatie meer gebruikt gaat worden, zal ook de overlast afnemen”, zo verwacht de wethouder.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden