Een heer van stand woont in Groenlo

Bungalowpark en camping Marveld in Groenlo leent zich uitstekend voor een heerlijke vakantie in eigen land. Enkel de koffer inpakken, een goedkope autoverzekering afsluiten en waar men uit Nederland ook vandaan komt, binnen twee tot drie uur is men op de plek van bestemming. Bungalowpark Marveld bezoeken wordt vanaf volgend jaar nog leuker, door de bouw van themapark Bommelwereld.

Wat is Bommelwereld?

Voor de jongere generatie geldt het wat minder, maar de oudere generaties kennen ongetwijfeld de strips van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Bungalowpark Marveld heeft nu het plan om een heus themapark in te richten op een terrein van 10.000 hectare groot. Hier moet de woning van Olivier B. Bommel verijzen, oftewel slot Bommelstein. Verder moet ook het stadje Rommeldam, waar de stripverhalen zich afspelen hier verijzen, alsmede de Zwarte Bergen en het Donkere Bomenbos. Het is de bedoeling dat er diverse attracties komen en een bioscoop, waar de enige uitgebrachte tekenfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ van Olivier B. Bommel en Tom Poes wordt afgespeeld. Verder omvat het themapark museum de Bommelzolder. Dit is een reeds bestaand museum van een particuliere verzamelaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes spullen. Vanwege de leeftijd van deze verzamelaar heeft hij besloten zijn museum over te doen aan Bommelwereld. Het is de verwachting dat Bommelwereld in 2021 wordt geopend, maar vanwege de coronacrisis is dit nog niet helemaal zeker. Een ding staat wel vast, Bommelwereld wordt een opsteker voor Groenlo. Toeristen kunnen bij een verblijft op Marveld en bij een bezoek aan Bommelwereld, ook het vestingstadje Groenlo ontdekken. 

Niet het eerste Olivier B. Bommel en Tom Poes themapark

Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn eerder onderdeel geweest van een eigen themapark. De stripfiguren zijn inmiddels al bijna 80 jaar oud, dus in de jaren 50 stonden de strips in diverse kranten afgebeeld. In 1955 werd in Oisterwijk een miniatuurversie van Rommeldam gebouwd, met onder andere ook een miniatuurversie van slot Bommelstein. Kinderen konden hier een ritje maken in de nagemaakte auto van Olivier B. Bommel en varen in een bootje in de nabijgelegen vijver. Er was dus niet bijster veel te doen, maar voor de jaren 50 was dit al heel wat. Helaas, miniatuur Rommeldam lag op een steenworp afstand van de enorm succesvolle formule de Efteling. De Efteling bood veel meer vertier en sprookjes werden hier levensecht uitgebeeld. Het avontuur duurde dan ook maar tot 1959, toen Rommeldam failliet ging. 

Marten Toonder

Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn een creatie van Marten Toonder. Hij publiceerde zijn eerste strip in 1938 en in 1941 werd de strip in de Telegraaf geplaatst. Bijzonder waren de stripboeken van Marten Toonder, ook wel stripromans genoemd. Het waren geen strips met tekstballonnetjes, maar bladzijden met tekst met hierboven een band met plaatjes. In de jaren 50 werden strips niet echt geaccepteerd als literatuur voor kinderen, maar Olivier B. Bommel en Tom Poes kregen wel de goedkeuring van ouders en leraren. Vooral de oudere generaties zullen vanaf volgend jaar goede herinneringen kunnen ophalen in Bommelwereld.

Dit artikel wordt u aangeboden door SwimmingMonkey. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden