De muziekkoepel op de Maliebaan ziet er verwaarloosd uit. Foto: Theo Huijskes
De muziekkoepel op de Maliebaan ziet er verwaarloosd uit. Foto: Theo Huijskes

Belangenvereniging Groenlo voert de druk op

Algemeen

Belangenvereniging Groenlo voert de druk op in kwestie Maliebaan annex muziekkoepel

GROENLO - Het bestuur van Belangenvereniging Groenlo denkt een opening te hebben gevonden in de kwestie Maliebaan inclusief muziekkoepel. Afgelopen maandagmiddag had een vijfhoofdige afvaardiging van het BVG-bestuur in het gemeentehuis te Lichtenvoorde een gesprek met wethouders Marieke Frank en Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre, waarbij diverse zaken het Groenlose vestingstadje aangaande op de agenda stonden. Hoofdonderwerp was de kwestie Maliebaan annex muziekkoepel.

Door Theo Huijskes

De Groenlose belangenvereniging heeft deze kwestie in 2011 voor de eerste keer aangekaart bij het gemeentebestuur van Oost Gelre. Vervolgens heeft men in 2016 fors aan de bel getrokken bij de gemeentelijke overheid en in 2017 zelfs een burgerinitiatief ingediend. Sindsdien is er weinig tot niets gebeurd om de veroorzaakte doorn in het oog van niet alleen de Grollenaren zelf, maar ook van de vele toeristen en anderen te verwijderen. De Grolse belangenbehartigers vinden het een betreurenswaardige zaak dat dit mooie plekje Grolle in hartje Groenlo ten onder gaat aan vernielzuchtige en vervuilende activiteiten en dat dit alles ook nog eens plaatsvindt als gevolg van het feit dat er weinig tot geen openluchtactiviteiten worden georganiseerd.

Aanpak door op te richten werkgroep
Tijdens het gesprek werd door beide wethouders aangegeven dat de gemeente bereid is om het structurele onderhoud van de locatie consequent en intensiever voor haar rekening te willen nemen, maar dat het de gemeenschap zelf is die voor een structurele invulling en uitvoering van de daar plaatsvindende activiteiten moet zorgen. “Wij zijn bereid om het een en ander te faciliteren, maar dan moeten de initiatieven wel vanuit de gemeenschap, beter gezegd uit de koker van verenigingen, organisaties en anderen komen”, aldus Marieke Frank en Bart Porskamp. Na alle voors en tegens goed te hebben afgewogen, kwam men met elkaar overeen om een werkgroep op c.q. in te richten met daarin twee functionarissen van de gemeente Oost Gelre, twee bestuursleden van Belangenvereniging Groenlo en twee bereidwillige vrijwilligers, waarbij het oog zal vallen op personen die zich in de afgelopen maanden via het totale social media-gebeuren hebben aangediend.

Inwoners van Groenlo zijn aan zet
Ook bij de bespreking over de voortgang van het Programma Stad Groenlo lieten beide collegeleden Belangenvereniging Groenlo weten dat ook hier de bewoners zelf aan zet zijn. “Met het oog op het jaar 2027, oftewel het jaar waarin Groenlo 750 stadsrechten heeft, moet daarbij alles zijn afgestemd op de leuze ‘Groenlo Vestingstad in het hart van de Achterhoek’. Wanneer een goed initiatief daarop is afgestemd, zijn wij als gemeentebestuur bereid om daar een financiële bijdrage voor te verstrekken. Wij rekenen en vertrouwen op de nodige initiatieven van de Grollenaren en in het bijzonder op die van de ondernemers”, aldus Frank en Porskamp.

Verder kwamen diverse andere zaken aan de orde, zoals zitvoorzieningen in Groenlo en dan met name langs de stadsgracht, onkruidbestrijding van trottoirs, invoegstroken en dergelijke waarvoor ook de medewerking wordt gevraagd van de aangrenzende bewoners, invulling stadhuis Groenlo in de toekomst, de toestand van de rotondes op de rondweg en de bestemming van de beide leegstaande gebouwen in de Wheme, te weten de voormalige Rabobank en het voormalige Riagg-gebouw.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant