'Dankzij' corona vond Bert Wagendorp zijn liefde voor sport terug

'Dankzij' corona vond Bert Wagendorp zijn liefde voor sport terug

Ooit was Grollenaar Bert Wagendorp een sport-veelvraat. Er kon geen wedstrijd voorbijgaan zonder dat de schrijver en journalist deze voorbeschouwd, gezien en geanalyseerd had. Maar deze liefde nam opeens af. Totdat Covid-19 zich aandiende. 

Tijd goed besteden

Je zou zeggen dat de 'vrije tijd' die is ontstaan door de coronacrisis over het algemeen goed besteed werd, zo meldt Wagendorp in zijn column in De Volkskrant. Het virus heeft ons maandenlang thuis gehouden, een periode waarin andere zaken eens de aandacht zouden krijgen die ze verdienden. Boeken lezen, documentaires kijken, de tuin opknappen? Niets van dat alles. Eindelijk eens groene stroom aanschaffen, de mailbox opschonen, zorgverzekeringen vergelijken, een afspraak maken voor een grote beurt van de auto? Neen. Niet weten wat je met zoveel vrije tijd moet, het is een bekend fenomeen. Het overkwam de columnist. 

Oude liefde

En dat terwijl zijn liefde voor sport allang tanende was. Bert Wagendorp merkte aan zichzelf dat hij niet meer alle wedstrijden tot zich nam. Hij constateerde dat hij een boek zat te lezen terwijl er een Champions League-wedstrijd aanstond. Dat hij niet meer de wekker zette voor belangrijke Olympische wedstrijden. Dat zijn oude liefde, waarover hij zoveel had geschreven in boeken en kranten, geheel tegen het spreekwoord in aan het roesten was. Maar 'dankzij' de coronacrisis bleek niets minder waar. 

Als ze er niet is

Het begon weer te kriebelen, vertelt Wagendorp. Juist door de coronacrisis, waarin er bijkans niets aan sport te beleven viel. Sport, de belangrijkste bijzaak van de wereld. ‘’Een man weet pas wat ie mist, als ze er niet is’’, zong Huub van der Lubbe met zijn band De Dijk. Een prachtige zin, die dus kennelijk ook op andere, futiele dingen kan slaan. Wagendorp beschrijft dat op een gegeven moment zelfs sporten die hij voorheen nooit keek zijn interesse gingen wekken. 

Iets positiefs

In April werd dat helemaal moeilijk. In die maand is Wagendorps agenda normaal gesproken gevuld met drie dingen: wielrennen, wielrennen en wielrennen. De Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix. Maar dat ging allemaal dit jaar niet door. Een slordige 250 tot 300 uur aan vermaak, het was er opeens niet. En Bert Wagendorp weet niet meer wat hij met al die tijd gedaan heeft. Zijn elektrische gitaar: niet aangeraakt. Nieuw boek: niet geschreven. Lange wandeling: niet gemaakt. En sport? Heel erg gemist! Zo is in de column van de in Groenlo geboren schrijver te lezen hoe hij iets positiefs uit de hele ellende weet te halen. De liefde voor sport is terug en nu alles weer een beetje tot leven komt, is Bert erbij.

Dit artikel wordt u aangeboden door HoyHoy.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden