De sportzaal in Lievelde voldoet ventilatietechnisch helemaal niet. Foto: Mark Ebbers
De sportzaal in Lievelde voldoet ventilatietechnisch helemaal niet. Foto: Mark Ebbers

Binnenlucht eruit, buitenlucht erin

Algemeen

Binnenlucht eruit, buitenlucht erin

Ventilatie in publieke gebouwen in Oost Gelre: de gemeente

Door Mark Ebbers

OOST GELRE - Ventilatie in publieke gebouwen. Het is een hot item in deze coronatijd. Ook de gemeente Oost Gelre heeft ermee te maken. Niet zozeer als beleidsmaker, dat is iets van de rijksoverheid, maar de gemeente voorziet de eigenaren en gebruikers van publieke gebouwen wel van informatie. De gemeente heeft vooral met het ventilatievraagstuk te maken omdat ze ook zelf eigenaar is van publieke gebouwen, deels als verhuurder, deels zelf als gebruiker. Een gesprek met wethouder Karel Bonsen en ambtenaar Wilfried Zieverink.

Karel Bonsen heeft als wethouder vastgoed in zijn portefeuille, hij gaat over de gebouwen die eigendom zijn van de gemeente Oost Gelre. “Daarnaast houd ik me ook bezig met onderwijs, dus de scholen hebben als publieke gebouwen mijn bijzondere belangstelling.”
Wilfried Zieverink houdt zich als ambtenaar bezig met gebouwenbeheer. Tot de gebouwen die eigendom zijn van de gemeente behoren naast het gemeentehuis in Lichtenvoorde en het stadhuis in Groenlo onder andere de sociaal-culturele centra Den Diek in Lichtenvoorde en De Mattelier in Groenlo, de bibliotheek in Lichtenvoorde, de Stadsboerderij in Groenlo en een aantal sportvoorzieningen: sporthallen Hamalandhal in Lichtenvoorde en Den Elshof in Groenlo en de sportzaal in Lievelde.

Oudere gebouwen problematisch
Zieverink: “In juni hebben we een uitvraag naar de schoolbesturen gedaan of ze de boel qua ventilatie op orde hadden. Of ze voldeden aan de eisen van het ministerie. De gemeente zit er eigenlijk tussenin, we zijn niet verantwoordelijk, de rijksoverheid controleert.”
De leeftijd van de gebouwen is een belangrijke factor bij de installatie, aldus Zieverink: “Het bouwbesluit van de RIVM uit 2012 is leidend, ook nu. Relatief nieuwe gebouwen voldoen over het algemeen, maar de crux zit hem in oudere gebouwen. Wij hebben naar de eigenaren, verhuurders en gebruikers van die gebouwen toe benadrukt te gaan voldoen aan de eisen en de nodige technische maatregelen te nemen. Een voorbeeld van een problematisch ouder gebouw is een van onze eigen gebouwen: het stadhuis in Groenlo. Het nieuwe gedeelte voldoet, maar van het oude gedeelte is het niet helemaal duidelijk, bij zo’n oud gebouw is het moeilijk om alle gegevens boven water te krijgen over hoe het ventilatiesysteem aangelegd is. Een nog ouder gebouw als de Stadsboerderij Grolle heeft helemaal geen ventilatiesysteem, dat is nu dan ook door de huurder tijdelijk gesloten.”

Niet recyclen
De kern van een goede en coronabestendige ventilatie is: aanvoer van buitenlucht en afvoer van binnenlucht. Uit den boze is het alleen maar recyclen van lucht, dat werkt volgens Zieverink averechts.
Hij loopt de gemeentelijke gebouwen na: “De sportgebouwen zijn deze zomer onderzocht, dat was ook een vraag van de sportverenigingen die er gebruik van maken. De sporthallen Hamalandhal en Den Elshof voldoen aan de eisen, maar de sportzaal in Lievelde juist helemaal niet. Daar is niet eens een mechanische installatie, welke dan ook. Alleen de kleedlokalen voldoen. In de zaal zelf kan alleen natuurlijk worden geventileerd, simpel gezegd: de ramen openzetten.”
Wat de bibliotheken betreft: die in Groenlo zit in het Marianum, maar in Lichtenvoorde is het gebouw eigendom van de gemeente. Zieverink: “De Lichtenvoordse bieb is van 1983 en voldoet deels aan de ventilatie-eisen, maar niet honderd procent. De Bibliotheek Oost-Achterhoek onderneemt wel actie door extra handmatig te ventileren. Omdat er een nieuw bibliotheekgebouw komt, zal in het huidige niet extra geïnvesteerd worden.”
Wat de sociaal-culturele centra betreft is er een groot verschil tussen Groenlo en Lichtenvoorde. “De Mattelier in Groenlo is een paar jaar geleden gebouwd en verbouwd en voldoet aan alle eisen en zelfs meer dan dat. Maar Den Diek in Lichtenvoorde, een voormalig schoolgebouw uit eind 19de eeuw, heeft maar op een paar plekken mechanische ventilatie, voor de rest alleen natuurlijke. Een klein voordeel van dat soort oude gebouwen is, dat ze meestal hoge plafonds en dus inhoud hebben.”

Gemeentehuis zit goed
Over de klimaatbeheersing in het gebouw waar het gesprek plaatsvindt, het gemeentehuis in Lichtenvoorde, zijn Bonsen en Zieverink erg tevreden. Bonsen: “Het is erg prettig en veilig werken.” Zieverink voegt toe: “Daar komt bij dat iedereen in principe maar één dag per week op deze locatie werkt, behalve als het uit hoofde van zijn/haar functie niet anders kan. De bezettingsgraad ligt rond de 30%.” Sinds de vorige week aangescherpte regels in verband met COVID-19 werkt inmiddels bijna iedereen vanuit huis.

Volgende week: ventilatie in de coronatijd in scholen en verzorgings(te)huizen in Oost Gelre.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant