Suzan & Freek ontvangen eremetaal voor 'Als het avond is' uit handen van DJ Domien Verschuren.
Suzan & Freek ontvangen eremetaal voor 'Als het avond is' uit handen van DJ Domien Verschuren. PR Suzann & Freek

Roomse Herrie domineert keuzelijst Gelderse Top 100

Algemeen

OOST GELRE - Radio Gelderland zendt op zaterdag 7 november voor de veertiende keer De Gelderse Top-100 uit. Dé lijst met nummers van artiesten met Gelderse roots en zangers en zangeressen woonachtig in de volgens Omroep Gelderland 'muzikaalste provincie van Nederland'. Luisteraars en liefhebbers worden opgeroepen hun stem uit te brengen op hun favorieten. Daarnaast is er ruimte voor een vrije keus.

Door Henri Walterbos

Opvallend in het keuzemenu is het grote aandeel nummers afkomstig uit en met ‘roots’ in Oost Gelre, of muzikanten uit Oost Gelre. In 2008 verscheen al eens het boekwerk Roomse Herrie, in combinatie met cd, (tweede druk met dvd) met hierin uitgebreid opgenomen de geschiedenis van de popmuziek in de, toen nog, muzikale gemeente Groenlo-Lichtenvoorde. In 2008 en 2013 bovendien gepaard gaand met twee grootse popreünies in City Lido Groenlo.

De lijst met liederen met Oost Gelrese roots en afkomst is indrukwekkend, en afwisselend. In de lijst De Gracht (Groenlo-Lichtenvoorde) met meerdere nummers, evenals Suzan & Freek (Zieuwent-Harreveld), Normaal (Zieuwent, Lichtenvoorde, Groenlo), met het hoogste aantal nummers, en Boh Foi Toch (Groenlo). Verder Ray Benz (Lichtenvoorde-Groenlo), Stefan Mondial (Groenlo), Peter Groot Kormelink (Groenlo), zowel solo als met zijn voormalige band Splitsing, Grolse Hofzangers (Groenlo), Kiek Now Us (Mariënvelde), Pebbles and the Bambams (Vragender), Busted (Harreveld), Junky XL (Tom Holkenborg) Lievelde, Bakkerij Manschot (Lichtenvoorde), Bettie Serveert (Lichtenvoorde), Margriet Markerink (Groenlo), Mart Hillen (Lichtenvoorde), Ernst Daniel Smid (Lichtenvoorde), Backcorner Boogie Band (Groenlo), According to Mary (Lichtenvoorde-Vragender), Twee FM (Zieuwent) en de Pensionado’s (Lichtenvoorde).

Opvallend in de lijst zijn ook nummers uit het Knunnekes Tröntjesfestival; ‘Dit is mien stadt’, ‘Heimwee noar Grolle’, ‘Toafel van mien herinnering’ en ‘Ik heur hier.’ Ook op het ietwat ondeugende ‘Carnaval, hygiënisch is het niet’ van de Sam de Vries, kan gestemd worden. Of de uiteindelijke Gelderse Top-100 ook de Roomse Herrie duidelijk zichtbaar en hoorbaar is, is aan de stemmers.

Stemmen kan op: https://www.omroepgelderland.nl/radio-degeldersetop100-2020.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant