Het bestuur van SMOOG met vlnr Wendy Rouwhorst, Arjan Everink, Hans Zwijnepoel en Guido Reusen. Foto: Kyra Broshuis

Het bestuur van SMOOG met vlnr Wendy Rouwhorst, Arjan Everink, Hans Zwijnepoel en Guido Reusen. Foto: Kyra Broshuis

SMOOG organiseert goed en betaalbaar muziekonderwijs

Algemeen

Nieuwe stichting staat als een huis

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het muziekonderwijs in de hele gemeente Oost Gelre wordt sinds 1 juli verzorgd door SMOOG en kende een vliegende start. SMOOG, Stichting Muziekonderwijs Oost Gelre, is opgericht door de 8 muziekverenigingen uit Oost Gelre: Muziekvereniging Groenlo, Harmonie St. Willibrord (Lievelde), Harmonie Zieuwent-Mariënvelde, Drumband de Schanskloppers (Lievelde), Harmonie St. Caecilia (Lichtenvoorde), Muziekvereniging Sint Agatha (Harreveld), Schuttersgilde St. Swibertus (Lichtenvoorde) en Fanfare & Slagwerkgroep Antonius (Vragender).

Artistiek team
De oprichting van SMOOG is een vervolg op het feit dat de gemeente de subsidie aan muziekschool Boogie Woogie ging stopzetten. De subsidie gaat nu naar de nieuwe stichting. Het bestuur van SMOOG bestaat uit afgevaardigden van de 8 muziekverenigingen en het dagelijks bestuur wordt gevormd door voorzitter Hans Zwijnepoel, secretaris Arjan Everink, penningmeester Wendy Rouwhorst en coördinator Guido Reusen. Kwalitatief en betaalbaar muziekonderwijs bieden, dat is de missie van stichting. “We hebben een hele goede start gehad”, vertelt Everink. “Alle leerlingen die vanuit de muziekverenigingen les wilden hebben, hebben een plek en voor het overgrote deel bij dezelfde docenten als eerder bij Boogie Woogie. Wij werken zelf uitsluitend met zzp’ers en hebben een team van twaalf uitstekende docenten voor alle blaasinstrumenten en het slagwerk. We werken met een artistiek team van docenten die de werving en selectie doen van de docenten. Als er een vacature is, bekijkt het artistiek team, bestaande uit Bas Konings, John Sonderen en Berry Tanck, of de docent kwalitatief en qua cultuur bij onze organisatie past.”

Muziek houdt mensen bij elkaar
SMOOG kiest er bewust voor de muzieklessen bij de Mattelier en Den Diek te houden, zegt coördinator Reusen: “We maken gebruik van de twee sociale culturele centra in Oost Gelre. Dat draagt bij aan hun bezettingsgraad en uiteindelijk ook aan de leefbaarheid in de gemeente.” Om de muziekverenigingen levend te houden is jonge aanwas heel belangrijk. SMOOG ziet dat de vereniging allemaal een actief beleid voeren om kinderen voor muziek te interesseren. “Dat loopt goed. We hebben veel nieuwe aanmeldingen”, zegt Everink. “Muziekverenigingen zijn onmisbaar, dat zagen we wel in tijdens de lockdown. Mensen vinden het heel prettig om nu weer naar de vereniging te gaan, ondanks de beperkingen. Muziek houdt mensen bij elkaar.”

Lessen
Optredens en uitvoeringen zijn in deze tijd nog lastig. “Maar alle verenigingen zijn weer begonnen. We maken nu gebruik van extra grote ruimte om aan alle maatregelen te kunnen voldoen. De online lessen die we hebben verzorgd, waren overigens een groot succes. De docenten en de leerlingen waren daar heel enthousiast over.” Voor volgend schooljaar wil SMOOG ook de AMV-(algemene muzikale vorming) lessen op de basisscholen verzorgen.

Wilt u of uw zoon of dochter ook graag een instrument leren bespelen? U kunt contact opnemen met uw lokale muziekvereniging en SMOOG zal vervolgens de lessen organiseren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant