<p>Architect Stefan Kok (links) en Erik Peters, &eacute;&eacute;n van de initiators, op het punt waar mei 2022 Cubanos zijn deuren opent. Foto: Henri Walterbos</p>

Architect Stefan Kok (links) en Erik Peters, één van de initiators, op het punt waar mei 2022 Cubanos zijn deuren opent. Foto: Henri Walterbos

‘Cubanos’ nieuwe trekpleister op de Markt

'We zien het als een uitdaging om Groenlo nog aantrekkelijker te maken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Hoe troosteloos en grauw de aanblik hoek Markt 8/Nieuwestraat 4 nu is, hoe bruisend en levendig zal het plaatje er mei 2022 uitzien. Trad de gemeente april 2020 naar buiten dat het een verzoek had gekregen mee te werken aan de herontwikkeling van de betreffende hoek, het voormalige horecabedrijf Pepijn en het achterliggende woonhuis, deze week werd de vergunning aangevraagd door Bel Piano BV, oftewel de initiatiefnemers Erik Peters, Henny Kok, Patrick Reesink en Jos Beernink. Vormgegeven door architect Stefan Kok.

Toegevoegde waarde
“We hebben als Grollenaren met ons vieren een band met Groenlo en willen graag een bijdrage leveren om het nog leuker te maken. Voor Groenlo, de toeristen, en daarmee natuurlijk ook voor onszelf. Het vastgoed doen we met zijn vieren, Loco Horeca gaat het horecadeel exploiteren. Als de Markt nog aantrekkelijker wordt dan is dat van toegevoegde waarde voor Groenlo. Stefan kwam een keer met het idee ‘goh, als we dat pand van Jimmy (uitbater Pepijn, HW) zouden kunnen kopen, wat zou dat leuk zijn daar iets met horeca te doen in combinatie met wonen,” begint Erik Peters en vult Stefan aan. “Mijn vader kwam vijf jaar geleden in contact met de eigenaar van het pand en gaf aan dat als hij een keer voornemens was het pand te verkopen hij hem moest bellen. Begin 2019 belde hij. Het woonhuis erachter kon ook gekocht worden. Erik had hier lijntjes over lopen. Met hun ideeën zijn ze naar de gemeente gegaan om hen te polsen. De gemeente ging akkoord met uitwerking van de plannen omdat ze het in een historische stijl, passend bij Groenlo, wilden bouwen.”

‘Waar kunstje’
De tekeningen en sfeerplaatjes van hoe het horecagedeelte er ongeveer uit moeten komen te zien zijn veelbelovend. “Stefan heeft bij het ontwerp van het gebouw een waar kunstje uitgehaald. Aan de voorzijde lijkt het of er drie verdiepingen in komen maar in werkelijkheid zijn het er vier. Twee verdiepingen horeca met entresol, twee verdiepingen met elk twee appartementen, en dat alles in een historiserende stijl. Het gebouw gaat op in de omgeving.” “Groenlo heeft grote toeristische aantrekkingskracht, maar het moet ook te exploiteren zijn,” gaat Erik na een keer diep ademhalen direct verder. ”Het aangrenzende pand is erbij gekocht om de horecamogelijkheden uit te breiden. Anders zou het te klein worden om rendabel te kunnen zijn.” “Daarnaast konden de meters die bij de aanleg van het busstation ooit weg zijn gehaald weer gebruikt worden,” laat Stefan op de tekening zien. “Die meters waren er toen afgehaald anders konden de bussen de bocht niet krijgen.”

Zuid Amerikaanse ambiance
Het horecadeel zal een Cubaanse/Zuid-Amerikaanse ambiance uitademen. De naam: ‘Cubanos’. Erik; “Als je binnenkomt zie je een hoog plafond en een balkon. Het horecadeel zal zo’n 250 vierkante meter beslaan. Er kunnen tegelijkertijd rond 150 gasten ontvangen worden. In eerste instantie zijn we een eetgelegenheid, maar ook veelzijdige horeca. Het wordt geen dancing maar je kunt er wel gewoon een biertje, wijntje of cocktail drinken en als ’t gezellig wordt mogen best de beentjes van de vloer. Je kunt er loungen, lunchen, dineren en een drankje doen. Op het terras kunnen 40 bezoekers zitten. De voorzijde kan in zijn geheel open. Dat geeft extra sfeer. Ik denk dat het qua beleving en formule iets toevoegt aan de bestaande horeca, in Groenlo en Oost Gelre.” De exploitatie zal in handen zijn van Erik’s zoon Tim Peters, die daarnaast Loco Lievelde blijft exploiteren.

Appartementen
Of de appartementen te huur worden aangeboden of in de verkoop gaan, is nog niet geheel helder. “Voor mensen die in hartje Groenlo willen wonen, een bijzonder aantrekkelijke plek natuurlijk. Twee aan de zijde van de Markt, twee aan de kant van de Nieuwestraat. We gaan nog bekijken waar de grootste behoefte aan is. Het is allemaal nog wel een beetje onder voorbehoud, want je weet niet wat deze rare tijd brengt, maar goed, we zijn optimistisch.”

Prima samenwerking
Het traject is volgens beide heren tot nu toe in een prima samenwerking met de gemeente tot stand gekomen. “Een paar aanpassingen hebben we al doorgevoerd op aangeven van de welstandscommissie. Er zijn nog een paar kleine dingetjes waar we nog uit moeten komen. De parkeerplaatsen die aan de zijde van de Nieuwestraat wegvallen zijn geen issue meer. Men vindt het plan belangrijk genoeg om door te laten gaan. We moeten vergunning-technisch nu nog 26 weken wachten. Als er dan geen bezwaren zijn kun je beginnen. We horen gelukkig tot nu toe alleen maar enthousiaste reacties op onze plannen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!