Ron Krabben bij de VVV in Het Blok in Lichtenvoorde; startpunt van de nieuwe route. Foto: Kyra Broshuis

Ron Krabben bij de VVV in Het Blok in Lichtenvoorde; startpunt van de nieuwe route. Foto: Kyra Broshuis

Ron Krabben: 'Prachtig om hier rondleidingen te mogen geven'

Algemeen

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie routes. De afgelopen 12 weken gaven diverse inwoners van de gemeente Oost Gelre ons een beeld van het prachtige route-aanbod dat de gemeente kent. Achterhoek Nieuws ontmoette de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luisterde naar zijn of haar belevenissen. Vandaag de laatste route in deze serie.

Excursies
Deze week fietst Ron Krabben de Natuurfietsroute Terrasrand en Geologie, een nieuwe route die in nog ontwikkeling is. Een hele bijzondere route die door Krabben zelf is samengesteld. Krabben (72), geboren en getogen in Lichtenvoorde is een echte kenner van de bijzondere natuur in en om Vragender en van de historie van het Oost-Nederlands plateau. Hij is natuurgids en penningmeester bij de KNNV en IVN (afdeling Oost-Achterhoek) en lid van de Geologische vereniging Winterswijk. Daarnaast is Krabben ook intensief betrokken bij het Vragenderveen, onder andere als coördinator van de excursies in het veen en als opleider van nieuwe gidsen.

Bijzonder
De 22 kilometer lange fietsroute dankt zijn naam aan de terrasrand; een onderdeel van het Oost-Nederlands plateau. Dit is het hoog gelegen gebied in het oosten van de Achterhoek en Twente. Het is 2 tot 5 miljoen jaar geleden, in het Plioceen, ontstaan door erosie en sedimentatie. Het plateau ligt ten oosten van de lijn Delden - Eibergen - Aalten - Bocholt (Duitsland). Het plateau wordt doorsneden door beken die van oost naar west stromen zoals de Schipbeek, de Berkel, de Groenlose Slinge en de Boven-Slinge. Deze zijn ontstaan door smeltwater onder het dikke landijspakket (tunneldalen). Het voorkomen van een terras met een duidelijk zichtbare terrasrand is vooral ten noorden van de grote rivieren bijzonder. Uit de terrasrand ontspringen vier beken (terrasrandbeken, de enige in Nederland) Lievelderbeek, Vragenderbeek, Weijenborgerbeek en de Zilverbeek) al deze beken monden uit in de latere Baaksebeek. Vragender ligt precies aan de steilrand. “Vanuit de omringende plaatsen merk je echt dat je bij Vragender moet klimmen”, legt Krabben uit.

De ontdekking van Grevers
De route start in Lichtenvoorde bij de VVV in ‘Het Blok' op de Markt en loopt dan richting Vragender. Vervolgens fiets je in de richting van de Schans. "Net over de spoorbaan zie je links een diepe insnijding voor het spoor. Hier komt het tertiair (van 65 miljoen tot 2,9 miljoen jaar geleden) aan de oppervlakte; dat fijne mooie witte zand. Verder richting Zwolle is vanuit de lucht precies te zien waar de Engelse Schans heeft gelegen. In 2003 heeft piloot Martin Grevers dat ontdekt en Godfried Nijs heeft dat fantastisch beschreven in zijn boek ‘De reconstructie van de Engelse Schans'. Verderop fiets je door het Griezeveld, de bijnaam van het Lievelderveld. Dit is een restant van het natte heidegebied dat hier vroeger lag tussen Zelhem en Vragender. Hier zie je prachtige planten en mossen zoals de klokjesgentiaan, dopheide, veenbies en kleine zonnedauw, bijzonder is hier het beenbreek.” De route loopt ook over een zandpad waar vroeger de kei van Lichtenvoorde gevonden is. "Die zou in 1874 door 99 Lichtenvoordse schoenmakers naar het centrum zijn versleept.”

Natuur
Uiteraard wordt ook het Vragenderveen aangedaan tijdens de route. “Dit is een uniek stuk natuur waar ontzettend veel over te vertellen is. Dat is ook het mooie van deze route; er is heel veel informatie beschikbaar die zelfs voor de inwoners van Oost Gelre vaak onbekend is.” Voor Krabben zijn de rondleidingen die hij geeft en het werk dat hij doet bij de KNNV en bij Stichting Marke Vragender Veen een belangrijk onderdeel van zijn leven. “Het is altijd mooi als mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de natuur hier. Daar uitleg over geven blijft fantastisch, ik doe het ontzettend graag.”

De route Terrasrand en Geologie is de nieuwste route van de Stichting. Er zijn nog 7 andere routes in en rond Vragender. De Stichting heeft ook een eigen bezoekerscentrum aan de Pastoor Schepersstraat 1a, in hartje Vragender. Dat centrum is, buiten de coronatijd, doorlopend geopend en de toegang is gratis.

Het boekje met deze bijzondere nieuwe fietsroute is vanaf medio 2021 verkrijgbaar bij de VVV’s in Lichtenvoorde en Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant