<p>De medewerkers gaan -goed beschermd- testen. Foto Han van de Laar</p>

De medewerkers gaan -goed beschermd- testen. Foto Han van de Laar

Corona-teststraat Winterswijk van start gegaan

‘Houd je aan de richtlijnen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Maarten van Dorth, werkzaam als coördinator bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, is blij met de extra teststraat aan de Tinbergenstraat in Winterswijk. “Dat maakt een kortere aanrijtijd mogelijk. De inwoners in de Achterhoek kunnen zich nu op maximaal een half uur tot drie kwartier rijden laten testen. “Houd je aan de richtlijnen. Het is inmiddels een cliché, maar wel noodzakelijk”, zegt Maarten. “Alleen als we ons houden aan de voorschriften krijgen we het virus er onder. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Volg de voorschriften van het RIVM op. Het kan niet vaak genoeg worden herhaald!”

Opening testlocatie
Er zijn nu in het werkgebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland zes testlocaties met ieder drie teststraten. Iedere drie minuten worden er zo achttien onderzoeken verricht. Die testlocaties bevinden zich in Apeldoorn, Harderwijk, Heerde, Zelhem, Zutphen en vanaf 28 oktober dus ook in Winterswijk. Het streven is om vanaf december in Noord en Oost-Gelderland dagelijks 4300 testen uit te voeren. Dat meteen na de opening van de testlocatie in Winterswijk druk gebruik van is gemaakt, bleek wel uit de vele aanmeldingen. Bij de keuze van de teststraten is bewust gekozen voor rustige locaties die buiten de bebouwde kom liggen. Dit om mogelijke besmetting te voorkomen.

DigiD
De acht aanwezige GGD-medewerkers zijn verdeeld over drie teams, bestaande uit een tester en een aangever. Samen met de portier en de coördinator zorgen zij ervoor dat alles op de Tinbergenstraat 34 op rolletjes verloopt. Voor extra beschermende kleding en gezichtsmaskers is uiteraard gezorgd. Maarten: “We zijn zeven dagen per week open, van 8.30 tot 16.30 uur en indien nodig kunnen we de avonden er nog bij nemen. Nu nemen we dagelijks al op zo’n 250 testen af op deze locatie. Je moet je wel eerst aanmelden en een afspraak maken. Dat kan via de website ‘www.coronatest.nl’. Inloggen gaat via DigiD.”

Quarantaine
De uitslag wordt bekend gemaakt binnen (gemiddeld) 48 uur. Bij een positieve uitslag wordt men gebeld door een medewerker van de GGD. Deze legt uit wat te doen, zoals het zelf informeren van recente contacten. Op de site staan allerlei documenten met informatie, deze worden ook via de mail toegestuurd. Houden de klachten aan, dan dient men zelf contact op te nemen met de huisarts voor nadere aanwijzingen. Als er verder geen symptomen zijn, dan volstaat een quarantaine van tien dagen, ook voor de huisgenoten.

Voor meer informatie www.ggdnog.nl of mail naar ggd@ggdnog.nl Telefoon 088 4433355.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden