<p>Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws</p>

Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

(Kyra Broshuis)

Oost Gelre kiest voor roetveegpieten

Oost Gelre kiest voor roetveegpieten

OOST GELRE - Bij de Sinterklaasintochten in Lichtenvoorde en Groenlo zijn volgend jaar geen Zwarte Pieten meer te zien. Bij de landelijke intocht van Sinterklaas en bij het Sinterklaasjournaal van de NTR komen alleen roetveegpieten voor. De NTR is sinds 2014 al bezig het aantal volledig zwart geschminkte Pieten af te bouwen.

Door Kyra Broshuis

Groenlo
Scouting Groenlo, dat elk jaar Sint en pieten levert voor de intocht in Groenlo, zegt te kiezen voor uitsluitend roetveegpieten. “We maken geen gebruik van andere varianten zoals een regenboogpiet of een grijze piet”, vertelt Claudia Rooks namens Scouting. Dit jaar is er, zoals bekend, geen intocht maar Scouting heeft wel een leuk filmpje waarin Sinterklaas te zien is in Groenlo en een leuke boodschap heeft voor alle Groenlose kinderen.

Lichtenvoorde
In Lichtenvoorde heeft het Comité Intocht Sinterklaas Lichtenvoorde een bijzonder alternatief voor de afgelaste intocht. Er wordt een pietendans opgenomen met MOTIVdance waarin ook de Sint en zijn pieten mee swingen. “Ook wij hebben gekozen voor de roetveegpiet. Er komt voor alle kinderen een digitaal bericht van Sinterklaas. Wij organiseren een feest voor kinderen en mengen ons verder niet in de Zwarte Pietendiscussie; wij sluiten ons aan bij het Sinterklaasjournaal”, zegt Ellen Venderbosch namens het organiserend comité.

Inclusieve gemeente
Dat betekent dat in de beide grote kernen van Oost Gelre afscheid is genomen van Zwarte Piet. Burgemeester Bronsvoort is daar blij mee. Zij wil geen verbod op Zwarte Piet maar het is haar persoonlijke mening dat Zwarte Piet niet meer in de huidige tijd past. “Oost Gelre wil een inclusieve samenleving zijn, waar iedereen kan en mag meedoen en erbij hoort. In zo’n inclusieve is wat mij betreft geen plaats voor een zwart geschminkte Piet. Gelukkig zie ik om mij heen dat we rekening met elkaar willen houden. Dat juich ik van harte toe. Dit jaar hebben we helaas geen intochten maar voor volgend jaar verheug ik me op een intocht zoals we dat in onze inclusieve gemeente gewend zijn.” Dan dus zonder Zwarte Piet maar met roetveegpieten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!