Chris Oolthuis voor het schuurtje van zijn oom, met links boven hem zijn zelf gemaakte bord.

Chris Oolthuis voor het schuurtje van zijn oom, met links boven hem zijn zelf gemaakte bord.

Jos Betting

Tiny house, iets voor jou?

Algemeen

LICHTENVOORDE - Chris Oolthuis (23) zoekt bewoners voor zijn tiny-houses-project. Een cluster van een aantal tiny houses ergens in Lichtenvoorde is zijn ideaalbeeld. Om dit project tot slagen te brengen zijn er gelijkgezinden nodig, want alleen bij genoeg woonbehoefte in tiny houses zal de gemeente dit plan op de agenda zetten. Wie wil er samen met Chris de uitdaging aangaan om zijn tiny-houses-plan te verwezenlijken?

Door Dinès Quist

Chris heeft zijn eigen tiny house al uitgetekend. Een hele puzzel, want met zijn 1,94 meter lengte heeft hij nou niet per se het postuur voor een heel klein huisje. Maar dat is voor de ambitieuze jongeman geen belemmerende factor. “Het is een spel om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van zo min mogelijke ruimte. Eigenlijk heb je maar heel weinig ruimte nodig. Als je het een beetje slim indeelt, past alles wat je nodig hebt in een paar vierkante meter.” Nog uitdagender dan de klus om het huisje efficiënt te maken, is de minimalistische levensstijl die het wonen in een tiny house met zich meebrengt. Of zoals Chris het liever verwoordt op z’n Nedersaksisch: ‘kleinhuus’. “Wonen in een kleinhuus geeft het gevoel van vrijheid. Je woonruimte is klein, maar de wereld daarbuiten wordt groter. Een kleinhuus is goedkoop en duurzaam, je hebt weinig energiekosten, nauwelijks onderhoud en dus meer tijd en geld om andere dingen te doen.”

Liever ervaringen dan bezit
In een kleinhuus word je uitgedaagd om selectief te verzamelen. “Mensen hebben vaak veel spullen waar ze niks mee doen; dat kan in een klein huisje niet. En dat geeft rust, want al die spullen hebben aandacht en onderhoud nodig en een plekje om te liggen.” Ooit gaf Chris een zelfgemaakt bord aan zijn oom cadeau waarop stond: ‘Alles wa’j heb mo’j onderholl’n’, en dat is precies wat Chris zo min mogelijk wil. “Als je weinig bezit hebt, is er ruimte voor andere dingen zoals erop uitgaan en reizen.” Chris hoeft niet te ontspullen; hij leeft al zijn hele leven minimalistisch en hecht meer waarde aan ervaringen dan aan bezit. Het idee om in een tiny house te willen wonen ontstond vanuit de wens op zichzelf te gaan wonen. “Een huis is veel te groot voor mij alleen en als starter zijn de kosten van een tiny house prima op te brengen en blijft er ook nog geld over voor een leuk leven. Ik kan me voorstellen dat ik mijn hele leven wel in een kleinhuus wil wonen.”

Tiny house hoort in hip dorp
In omliggende dorpen zijn er al plannen om tiny houses neer te zetten. “Het wordt tijd dat gemeente Oost Gelre, met Lichtenvoorde als hip dorp, ook gaat kijken naar mogelijkheden om daar ruimte beschikbaar voor te maken. Het zou mooi zijn als we met een clubje mensen, bij wijze van een pilot, een aantal tiny houses aan de rand van het dorp of in het buitengebied neer kunnen zetten. Het zijn kleine huisjes, dus veel plek hebben we niet nodig. Ik heb al mooie plekken gezien waar het goed zou kunnen, maar ik zoek sturing vanuit de gemeente. De meeste partijen binnen de gemeente zijn positief, maar vragen zich af of er genoeg behoefte is. Dus de volgende stap in mijn project is het zoeken van gelijkgezinden die ook graag in een tiny house willen wonen, om samen dit project van de grond te krijgen.”

Wil jij ook een tiny house?
Wie wil er ook in vrijheid leven, zonder hoge hypotheek en een zolder vol spullen? Hecht je, net als Chris, meer waarde aan ervaringen dan aan bezittingen? Dan is een tiny house misschien wat voor jou. Of je nu alleenstaand bent, een starterswoning zoekt of zelfs een gezinnetje hebt, iedereen die deze wijze van wonen wil ervaren is welkom om samen met Chris dit project op te pakken.

Hoe dat plan er precies uit komt te zien hangt af van de deelnemers en de gemeente. Als het aan Chris ligt, bouwt iedereen zijn eigen tiny house en kunnen er gezamenlijk voorzieningen aangelegd worden. “Het plan staat nog in de kinderschoenen en kan op allerlei manieren ingevuld worden. Er kunnen praktische samenwerkingsverbanden bedacht worden, ik sta overal voor open, als het er maar komt.” Om het project waarheid te laten worden is Chris op zoek naar geïnteresseerde tiny-house-bewoners, een stuk land of terrein en mensen die mee willen denken.

Heb je interesse, dan kun je contact opnemen met Chris Oolthuis: kleinhuustenteman@gmail.com / telefooon: 06-3989 8076.

Chris Oolthuis voor het schuurtje van zijn oom, met links boven hem zijn zelf gemaakte bord.
Tiny house ontwerp van Chris Oolthuis
Tiny house ontwerp van Chris Oolthuis
Tiny house ontwerp van Chris Oolthuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant