Riek Frielink-Haarhuis met een bloemenpracht in verband met haar 99ste verjaardag. Foto: Theo Huijskes

Riek Frielink-Haarhuis met een bloemenpracht in verband met haar 99ste verjaardag. Foto: Theo Huijskes

Hoe gaat het met u?

Algemeen

Henk Veld (90) en Riek Frielink-Haarhuis (99)

Door Theo Huijskes

GROENLO - Hoe komen velen onder ons in de huidige coronatijd de dagen door? Kortom, hoe gaat het met hen? Correspondent Theo Huijskes sprak met een aantal in of niet meer in Groenlo woonachtige stadsgenoten.

Het bedrijf 60 jaar en de oprichter 90 jaar jong!
Zaterdag 7 november vierde hij, zij het door corona noodzakelijkerwijs in een uitzonderlijk kleine kring, zijn 90e verjaardag. Niet alleen vanwege die aangelegenheid, maar ook omdat ‘zijn’ al jaren achtereen florerende bedrijf eerder dit jaar 60 jaar bestond, zoek ik hem op in zijn appartement aan de Frerikshof in Winterswijk. Ik heb het over de op 7 november 1930 in Enschede geboren Henk Veld, oprichter van Veld Koeltechniek in Groenlo. In het bijzijn van zijn vriendin Gerrie Abbink-van de Beek, met wie hij inmiddels circa acht jaar samenwoont, alsmede zijn dochter Ellen, passeren tal van zaken de revue. Door Henk Veld worden daarbij twee aspecten nadrukkelijk op de voorgrond geplaatst, te weten zijn bedrijf in koeltechniek en in het bijzonder zijn drie kinderen: Ellen, Hans en Benno, die hem acht kleinkinderen en ook al drie achterkleinkinderen hebben geschonken. Na eerst woonachtig aan de Spoorstraat in Groenlo, is Veld verhuisd naar de Papendijk, waar de drie kinderen zijn geboren, om daarna te verkassen naar de Marhulzenweg in het huis, waarin nu zoon Benno met zijn gezin woonachtig is. Daar was het ook waar Veld sr. in 1960 in de garage zijn bedrijf opstartte, dat vervolgens in een nieuw jasje werd voortgezet op de hoek Marhulzenweg-Industrieweg, waarna vele jaren later de verhuizing volgde naar bedrijventerrein Den Sliem. Op deze laatste locatie is het bedrijf uitgegroeid naar een internationale, succesvolle onderneming, die zich in geheel Europa, alsmede in Amerika aanbiedt als specialist van alle koeltechnische oplossingen. En dat met een personeelsbestand van circa 220 medewerkers, de inleners meegeteld zelfs 250.

Terwijl het roken van een pijp nog altijd één van zijn meest favoriete bezigheden is, laat Veld weten dat hij apetrots is op het bedrijf en tegelijkertijd nog steeds met meer dan mooie herinneringen terugblikt op het allereerste begin. “Zonder namen te noemen, zijn het een aantal medewerkers van het eerste uur geweest, die veel voor het bedrijf hebben betekend. Zelf heb ik in die tijd duizenden zakelijke kilometers in mijn auto gemaakt en dat van Denemarken tot Duitsland en van Zweden tot Italië. Maar het is niet voor niets geweest, want naast het uiteindelijke zakelijke resultaat is een vanaf het eerste moment bestaande grote wens in vervulling gegaan en dat is dat mijn kinderen naast eigenaar/aandeelhouder ook daadwerkelijk werkzaam zijn binnen het bedrijf. Aangevuld door dochter Ellen, wiens echtgenoot Peter Rooks voor zijn overlijden onderdeel uitmaakte van de directie, met een vrolijk getinte opmerking dat hiervoor wel eerst het nodige gepresteerd moest worden. “Zo werd ik reeds op jonge leeftijd ingezet om binnen het bedrijf vakantiewerk te verrichten.”

Henk’s huidige levenspartner Gerrie Abbink, in maart 1939 in Eibergen geboren en derhalve in het voorjaar van 2021 82 jaar, wil als aandachtig luisteraar, ook een duit in het zakje doen. “Het samenwonen met Henk bevalt mij uitstekend. Samen met mijn echtgenoot Jan Abbink woonde ik al in dit appartementencomplex. Toen Jan, heel goed bevriend met Henk, kwam te overlijden, verloor ik mijn man en Henk zijn kameraad, waarmee hij tal van gezellige jaren beleefde. Het grote gemis een plekje geven, ging vervolgens gepaard met het regelmatig bij elkaar op de koffie gaan. Dit met het gevolg dat wij nu al geruime tijd samenwonen en dat een broer van mij zijn intrek heeft kunnen nemen in mijn appartement hierboven”, aldus Gerrie, die nog wel kwijt wil dat zij graag in Groenlo had gewoond. “Winterswijk is op alle terreinen erg stijfjes. Groenlo is veel vriendelijker en gezelliger dan Winterswijk. Dat is ook de reden dat naast de uitgaansactiviteiten van Henk in Grolle en het regelmatig bezoeken van zijn bedrijf, wij ook voor al onze boodschappen naar Groenlo gaan.” Henk Veld, zelf nog altijd ambassadeur van carnavalsvereniging De Knunnekes, alsmede commissaris van de Prinsen- & Eregarde en verder onder andere lid van kegelsociëteit De Zon, luistert en knikt instemmend met de woorden ‘En zo is het!’

Trots dat het café nog steeds de naam Frielink draagt!
Het gesprek ten behoeve van deze rubriek, waar ze vooraf met een onrustig, tegelijkertijd nerveus gevoel naartoe leefde, sloot ze uiteindelijk af met de woorden: “Ik vond het heel gezellig en wij hebben samen op een gemoedelijke, typisch Grolse wijze met elkaar gesproken.” Hetzelfde gevoel had uw verslaggever toen hij Huize Sonnevanck in Groenlo verliet, oftewel het zorg- en wooncentrum waar Riek Frielink-Haarhuis sedert een vijftal weken verblijft. Hendrika Gezina Frielink, geboren op 5 november 1921 in Albergen (gemeente Tubbergen) en derhalve 99 jaar, staat in Groenlo bekend als de gastvrije, altijd spontane echtgenote van cafébaas annex schoenmaker André Frielink, die reeds in 1979 op slechts 61-jarige leeftijd overleed. Met André had zij een jaar eerder in 1978 nog het 25-jarig huwelijksfeest gevierd. Een periode waarin hun inmiddels 60-jarige dochter Yvonne is geboren, die reeds geruime tijd samen met haar partner Edgar in Enschede woont, maar met de regelmaat van de klok naar haar geboorteplaats Grolle komt om haar moeder op alle mogelijke, tevens liefdevolle manieren bij te staan.

“Ik heb altijd gezegd dat ik geen honderd wil worden, maar nu ik hier vooralsnog tijdelijk ben opgenomen vanwege evenwichtsstoornissen, is mijn hoop gevestigd op een terugkeer naar mijn eigen huis, waarin ik alleen, maar wel met enorm veel plezier heb gewoond en nu ook graag de 100 jaar wil volmaken”, aldus de in een gezin met elf kinderen geboren vrouw, waarvan nog twee broers van respectievelijk 84 en 82 jaar in leven zijn. “Wij hadden thuis een grote boerderij en daar hebben wij het met ons allen altijd goed gehad. Mij werd de gelegenheid geboden om in de horeca te gaan werken en dat met een start in het naburige Hengelo Ov, destijds ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een lot uit de loterij was de ontmoeting met ‘mijn’ André, die thuis in Harbrinkhoek bij Tubbergen opgroeide in een horeca- tevens kruideniers- en bakkerszaak, waarmee ik in 1953 trouwde. Een tip deed ons een jaar later naar Groenlo verhuizen, waar André allereerst aan het werk is gegaan bij schoenhandel Anten in de Beltrumsestraat om vrij snel daarna zelfstandig aan de slag te gaan in de Notenboomstraat. Daar diende zich ook de overname van een klein café van de familie Nales aan, dat wij in de loop der jaren vele malen hebben uitgebreid en met name gemoderniseerd, waarna het vervolgens na het overlijden van André is overgenomen door Frans en Annelies Peterman-Borgijink. Een prachtige tijd gehad in een bedrijf, waar tal van verenigingen onderdak vonden en nog steeds vinden, waar de gezelligheid te allen tijde de boventoon voert en waar de bedrijfsnaam ‘De Kroon’ nog altijd plaats moet maken voor de in de volksmond overheersende aanduiding Café Frielink.

Terwijl ze haar blik richt op de bloemenpracht om haar heen als gevolg van haar 99ste verjaardag, komt Riek nog even terug op haar overleden man André. “Niet alleen een hardwerkende man en dat als schoenmaker én als kastelein, maar tevens een lieve, goede echtgenoot en vader. Bovendien een kastelein, die de sociale kant van het leven hoog in het vaandel had staan. Als gevolg van mijn huidige hoge leeftijd, heb ik reeds vele vrienden en vriendinnen overleefd. Maar het is en blijft André, die ik veruit het meest mis!”

Henk Veld samen met vriendin Gerrie in de tuin bij hun appartement. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant