Carnaval 2021 zal ook in Groenlo heel anders zijn dan voorheen. Foto: Theo Huijskes
Carnaval 2021 zal ook in Groenlo heel anders zijn dan voorheen. Foto: Theo Huijskes

Zet de coronacrisis het ‘Alaaf’ voorlopig op een zijspoor?

Algemeen

Carnaval 2021 bij De Knunnekes in een alternatieve vorm

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is woensdag 11 november 2020 oftewel ‘de elfde van de elfde’. Niet alleen de dag waarop deze weekkrant bij praktisch iedereen in Groenlo en omgeving op de deurmat valt, maar ook de datum waarop normaliter het nieuwe carnavalsseizoen met veel feestelijk en kleurrijk vertoon wordt opengeschoten. Maar niet dit jaar, niet deze keer. En dat ook niet onder de regie van carnavalsvereniging De Knunnekes. De coronacrisis belemmert iedereen zijn of haar gang te gaan. En dat geldt ook voor de club met een inmiddels 57-jarige, rijke historie. Zij het wel met één uitzondering en dat is het gegeven dat het vlaggenprotocol binnen de vereniging ook in coronatijd onaangetast blijft en de kleurrijke vlag van CV De Knunnekes op 'de elfde van de elfde' bij tal van haar leden aan de gevel zal wapperen.

Om het carnavalsgeheugen van de inmiddels duizenden Grolse carnavalisten nog even op te frissen. Het is in, let wel 1963 als de inwoners van Groenlo kennis mogen nemen van een door zeventien personen ondertekende brief, waarin de plaatselijke gemeenschap wordt opgeroepen tot de oprichting van een carnavalsvereniging. Vervolgens is het 4 april 1963, de datum waarop onder aanvoering van de eerste president, in de persoon van Jan Ankoné, de eerste Raad van Elf wordt gekozen, waarmee de vereniging met de naam ‘De Knunnekes’ een feit is. Wat volgt, is een gigantische ontwikkeling van het totale carnavalsgebeuren in het stadje van plezier: Grolle. De vereniging heeft inmiddels 57 prinsenparen voortgebracht en weet zich door de jaren heen, en dat samen met Oldenzaal en ’s-Heerenberg, op te werken tot de top 3 van de prominentste carnavalsoorden in Oost-Nederland.

De impact van COVID-19
Maar nog dit jaar, te weten enkele dagen na de carnavals-driedaagse (23, 24 en 25 februari) dienen zich in Nederland de eerste besmettingen aan van COVID-19, waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag op alle mogelijke terreinen een gigantische impact hebben. En dat ook op het jaarprogramma 2020-2021 van CV De Knunnekes, waarbij het bestuur reeds alle zomeractiviteiten heeft afgelast en inmiddels ook een streep heeft gehaald door de opening van het nieuwe seizoen op de elfde van de elfde, het prinsenbal en de populaire pronkzittingen dan wel buutavonden. Daarbij wordt er tegelijkertijd een stukje besef aan de dag gelegd dat er zich in de afgelopen 57 jaar praktisch geen obstakels hebben voorgedaan, die de carnavalsviering hebben verstoord. Een duik in de Grolse carnavalshistorie leert ons dat in 1969, toen stadsprins Johan Koehorst aan het roer stond, de optocht op de zondagmiddag geen doorgang kon vinden vanwege de hevige sneeuwval. Die tegenvaller werd destijds aangegrepen om de Knunnekes-receptie op die middag in City Lido in het leven te roepen, die vervolgens een vast onderdeel is geworden van het driedaagse, later vijfdaagse carnavalsprogramma. Een andere interruptie om bij stil te staan, diende zich aan in 1991 toen er in het kader van de in dat jaar uitgebroken Golfoorlog sprake was om het carnavalsfestijn gedeeltelijk te cancelen. Toeval of geen toeval, een en ander vond plaats in het jaar dat Berry Koehorst, de zoon van Johan Koehorst, als stadsprins aan het Grolse carnavalsroer stond.

Carnavalsviering in 2021
Met betrekking tot de carnavalsviering in 2021, blijft het bestuur van De Knunnekes doorlopend in overleg met de verschillende commissies om toch met enkele carnavaleske alternatieven voor de dag te kunnen komen. Desgevraagd deelt president Maarten Kooiker mee dat het bestuur zichzelf die opdracht heeft gegeven. “Carnaval in de meest voor de hand liggende vorm met een indrukwekkende optocht, polonaises binnen en buiten, gepaard gaande met bomvolle kroegen, gaat het natuurlijk niet worden. Wat wij wel willen, is in ieder geval de jeugd, en dat binnen het raamwerk van de mogelijkheden, zoveel mogelijk aan hun trekken te laten komen. Daarbij denken wij in eerste instantie aan de jongste jeugd door bijvoorbeeld het een en ander in samenwerking met de basisscholen op te pakken. Wat er daarnaast in ieder geval gaat gebeuren, maar daarover in een later stadium meer, is een speciale om de circa zes weken wisselende, tevens interactieve carnavalsetalage in een pand van de firma Gunnewijk in de Beltrumestraat. Hierbij zal ook de jeugd uit Groenlo de belangrijkste doelgroep zijn. Los van het gegeven dat in overleg met de redactiecommissie is besloten om het jaarlijkse bulletin ’t Knunneke ook dit seizoen huis-aan-huis te verspreiden, zij het waarschijnlijk op een ander moment, blijven wij uitzien naar coronavrije activiteiten voor jong en oud. Kortom, wij proberen met het inzetten van alle creatieve geesten binnen de club er in de huidige crisistijd toch het maximale uit te halen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant