Een voorzet van kunstkenner Thieu Nikkessen voor de nieuwe attractie in de muziekkoepel op de Maliebaan in Groenlo.

Een voorzet van kunstkenner Thieu Nikkessen voor de nieuwe attractie in de muziekkoepel op de Maliebaan in Groenlo. 

Invulling Maliebaan/Muziekkoepel vanuit een totaal andere invalshoek

Algemeen

Kunstkenner Thieu Nikkessen zorgt voor de nodige inspiratie

Door Theo Huijskes

GROENLO - De situatie Maliebaan annex Muziekkoepel in hartje Groenlo houdt de gemoederen van de Grolse bevolking behoorlijk bezig. Zoals bekend is er in de afgelopen maanden het nodige te doen geweest en geschreven over de verwaarloosde toestand van dit unieke, natuurschoonrijke plekje Groenlo. Een en ander is onlangs opnieuw aan de orde gesteld door het bestuur van Belangenvereniging Groenlo tijdens een gesprek met een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre.

Niet alleen de daaropvolgende aandacht in deze weekkrant, maar ook de vele reacties op social media hebben de nodige hoeveelheid stof tot discussie opgeleverd. Dit heeft ook tot gevolg dat er ideeën vanuit onverwachte hoek zijn gekomen, die mogelijk een gepaste oplossing bieden, zodat de Maliebaan en de Muziekkoepel weer een duidelijke, breed gedragen bestemming gaan krijgen. Een ontwikkeling die er voor kan gaan zorgen dat er straks mogelijk weer sprake is van een gestructureerd en gecontroleerd gebruik, dat tevens aanspoort om daarvoor -onder andere van gemeentewege- de juiste vorm van toezicht en onderhoud in te zetten.

Een kunstzinnige, tevens toeristische attractie
De via Grollenaar Erik Mentink aangereikte suggestie om, naar het voorbeeld van ‘Panorama Mesdag’ in Den Haag, van de Muziekkoepel een kunstzinnige, tevens toeristische attractie te maken, zorgde met name op social media voor een stortvloed van positieve reacties. Tal van Grollenaren geven daarbij aan zich helemaal te kunnen vinden in een gedachtegang, waarbij een vervolg wordt bedacht op de vieringen Groenlo 700 en 725 jaar stad in respectievelijk in 1977 en 2002 en daarbij tegelijkertijd een voorschot nemende op Groenlo 750 jaar stad in 2027. Een strategie die ook nog eens helemaal past in de, in het Grolse vestingstadje zo gewenste voortgang van het Programma Stad Groenlo. Het idee voor ‘Panorama Grol(le)’ als toeristische attractie, kreeg extra bijval op het moment dat de in Groenlo woonachtige kunstverzamelaar en kunstadviseur Thieu Nikkessen een kleurrijke prent op social media plaatste, waarbij voor de belegering van Grolle wordt gekozen. Een keuze die helemaal past bij de geschiedenis van het vestingstadje in het algemeen en bij De Slag om Grolle in 1627, die tweejaarlijks wordt nagespeeld en inmiddels brede bekendheid geniet.

De belegering van Grolle moet het uitgangspunt zijn
Thieu Nikkessen (89), geboren op 28 mei 1931 in het Limburgse Bergen, is geen onbekende in Groenlo. Zijn hele leven staat in het teken van de kunst. Zijn woning, tevens galerie aan de Boompjeswal, puilt dan ook uit vanwege een immense kunstverzameling. Gezeten te midden van diezelfde kunst, geeft Nikkessen aan dat voor de beschildering van de Muziekkoepel de belegering van Grolle eigenlijk als uitgangspunt moet dienen. “Er zijn tal van technieken waarmee dit kan worden uitgevoerd, waarbij vanzelfsprekend op de eerste plaats wordt gedacht aan de schildertechniek. De Muziekkoepel op de Maliebaan is in mijn ogen daarvoor een meer dan mooi object in een bijzonder fraaie, natuurlijke entourage. Ik zie het al helemaal voor mij. De belegering van Grolle op de muren met op de voorgrond bekende, tevens markante Grollenaren”, aldus Nikkessen, die voor de uitvoering maar één kunstschilder op het oog heeft en dat is Dirk Hakse uit Sneek in Friesland. “Hakse, inmiddels 63 jaar, geniet onder andere bekendheid als oprichter van Beeldend Aktief in Sneek, alsmede als initiatiefnemer en samensteller van tal van tentoonstellingen, heb ik hier in Groenlo al eerder succesvol geïntroduceerd en dat voor een transformatie van het trafohuisje bij woonzorgcentrum De Molenberg in een waar kunstwerk. Hakse staat bekend als een kunstenaar voor wie de omgeving te allen tijde het uitgangspunt is voor zijn werk. Bij deze benadering hoort zijns inziens ook de geschiedenis van dezelfde omgeving. Reden temeer dat een en ander ook de benadering moet zijn bij de transformatie van de Muziekkoepel op de Maliebaan in Groenlo.”

Thieu Nikkessen geeft verder aan eventueel bereid te zijn om aan de zijde van Dirk Hakse zijn knowhow in te zetten ten behoeve van een succesvolle realisatie van het idee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant