Cor van der Donk in zijn winkel. Foto: Mark Ebbers
Cor van der Donk in zijn winkel. Foto: Mark Ebbers

Wiegerink verdwijnt na ruim 145 jaar uit straatbeeld

Algemeen

Cor van der Donk vindt het tijd voor andere dingen

Door Mark Ebbers

GROENLO - Boekhandel Wiegerink. Het is al bijna anderhalve eeuw een begrip in Groenlo, al was het niet altijd een boekhandel. Maar nu ziet het ernaar uit dat de anderhalve eeuw niet volgemaakt gaat worden: eigenaar Cor van der Donk gaat met pensioen en heeft geen opvolger. Hij wil andere dingen gaan doen en begint 11 november met de definitieve uitverkoop.

Stukje geschiedenis
De geschiedenis van de winkel genaamd Wiegerink begon in 1875, op de hoek van de Kevelderstraat en de Rabeldersteeg. Meer dan honderd jaar bleef dat de locatie; in 1992 vond de verhuizing plaats, de kortst mogelijke verhuizing, namelijk naar het pand ernaast. Die ruimere winkel aan de Kevelderstraat 27 is nog steeds het adres van boek- en kantoorvakhandel Wiegerink.
Al decennia voor de verhuizing was de winkel overgegaan naar de familie Konings: in 1957 nam Anton Konings de zaak over van zijn tante Dina Groot Zevert, een zus van zijn moeder. Dina was de huishoudster en de erfgename van de vrijgezelle G.J. Wiegerink. Ze verkocht haar erfenis al gauw door aan haar neef Anton. Die zette de winkel voort en tante Dina werd zo de schakel tussen de Wiegerinks en de Koningsen. De naam Wiegerink voor de winkel bleef gehandhaafd.
Eind jaren 70 kwam Cor van der Donk op de winkel, samen met zijn vrouw Adelène Konings, de dochter van Anton en Mathilde Konings-Lageschaar. Adelène overleed in 2013 op 59-jarige leeftijd en sindsdien doet Cor het alleen.

Tijd voor wat anders
Het overlijden van zijn vrouw was, naast vanzelfsprekend het persoonlijke verdriet, ook als boekhandelaar een groot verlies voor Cor: “Adelène was echt van de boeken. Ze was een fanatiek lezer, ook proeflezer, zij had het contact met de uitgeverijen. Ik ben altijd meer van onze andere poot geweest: de kantoorartikelen.”
Met name met de kantoorbenodigdheden loopt het best goed, stelt Cor vast. “De boekenbranche heeft het moeilijker, dat merk ik ook in mijn winkel.” Al met al is hij best tevreden over hoe de winkel loopt, ook in het coronajaar 2020. De reden dat hij wil stoppen, is dan ook niet direct bedrijfseconomisch: “Ik wil gewoon wat anders gaan doen. Ik ben vooral dol op het buitenleven, en daar wil ik meer tijd aan gaan besteden. Bovendien is het nu het moment: ik ben 67 en met pensioen. Mijn twee dochters hebben hun eigen leven, werken in andere sectoren en willen de zaak niet overnemen. Dus …”

Uitverkoop
Of Cor helemaal afscheid gaat nemen van de handel, weet hij nog niet: “Het kan goed zijn dat ik nog bedrijfsmatig blijf verkopen, met name kantoorartikelen. Maar de verkoop aan particulieren bouw ik af, de winkel gaat dicht.” Wanneer de deur van Boekhandel Wiegerink voor het laatst sluit, weet hij nog niet, hij schat in ergens in het voorjaar van 2021. In elk geval begint hij 11 november met de finale uitverkoop.
Cor ziet uit naar een nieuwe fase in zijn leven, maar kijkt ook terug op mooie jaren: “De winkel is ook een verzamelplekje, waar mensen een praatje komen maken. Dat zal ik zeker gaan missen.”

Wiegerink (rond het midden van de 20ste eeuw) op de locatie waar de winkel tot 1992 zou blijven. Foto: eigen collectie
Als huishoudster van een Wiegerink en tante van een Konings werd Dina Groot Zevert de schakel tussen de twee families. Foto: eigen collectie
Cor en Adelène tijdens de verhuizing van het linkerpand naar het rechterpand op de foto. Foto: Henk Westerveld/eigen collectie
In vroeger dagen kon men ook voor de wat ongezondere aankopen terecht bij Wiegerink. Foto: eigen collectie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant