OLW waarschuwt voor uitbreiding N18 bij Groenlo

Partij wil openheid van zaken

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Een tracéverandering van de N18 ter hoogte van Groenlo die onder andere deels over Marveld Recreatie zou gaan lopen. Dat staat mogelijk als advies beschreven in een rapport dat de raadsleden van de Achterhoek Raad een maand geleden hebben ontvangen van de Regio Achterhoek. Het betreft een vertrouwelijk rapport dat dus niet openbaar gemaakt mocht worden.

Raadslid Paul Wallerbos van OLW vindt dit niet kunnen en pleit tijdens de raadsvergadering van Oost Gelre juist voor openbaarheid van het rapport: “Wij houden niet van dat soort achterkamertjespolitiek en OLW wil dat het rapport openbaar wordt. De Groenlose bewoners en ondernemers in het betreffende gebied die mogelijk getroffen worden hebben er recht op.” De Achterhoek Raad bestaat uit raadsleden uit de zeven deelnemende gemeenten. Deze Raad gaat over de inhoud van de samenwerking en benoemt de kaders en thema’s waarmee de Achterhoek Board aan de slag moet. De Achterhoek Board is het gezicht van de Achterhoekse samenwerking en bestaat uit vertegenwoordigers van de drie O’s (ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden) uit de Achterhoek én een vertegenwoordiger van de provincie.

Beginstadium
OLW wil weten hoe de overige Oost Gelrese partijen en het college denken over de vertrouwelijke status van het rapport. Kees Porskamp zegt namens de VVD dat het hier ‘slechts schetsontwerpen’ betreft. “Maar wat ons betreft zou dit wel gedeeld kunnen worden, het is geen geheim.” CDA’er Bragt zegt wel te begrijpen dat er voor gekozen is om het niet openbaar te maken omdat een en ander zich nog in het beginstadium bevindt. Wethouder Bonsen spreekt van een ongelukkige vorm van communicatie vanuit de Regio Achterhoek. Uiteindelijk vinden toch alle partijen en het college dat het rapport in de openbaarheid kan.

Vakantiehuizen en burgerwoningen
In het rapport schijnen drie varianten beschreven te zijn van de verbreding en verlegging van de huidige N18 ter hoogte van Groenlo. De weg naar Enschede is vanaf Groenlo verbeterd middels een tracé om Eibergen en Haaksbergen heen, met ongelijkvloerse kruisingen en een snelheid van 100 kilometer. Het is de bedoeling dat nu ook de N18 tussen Varsseveld en Groenlo wordt aangepakt. Volgens de schetsen zouden vakantiehuizen van Marveld Recreatie én enkele woningen aan de Winterswijkseweg daarvoor moeten wijken. De Achterhoek Board zegt dat het project zich nog in de onderzoeksfase bevindt. Het uiteindelijke besluit ligt bij de minister. Edwin Bomers van Marveld Recreatie liet al weten op de hoogte te zijn van de plannen maar is niet van plan ook maar een klein deel van zijn park te verkopen.

Wanneer het vertrouwelijke rapport nu wel openbaar wordt, werd in de betreffende raadsvergadering nog niet duidelijk.

Wordt vervolgd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!