<p>Een eerderre editie van Write for Rights. Foto: Margo Molenaar</p>

Een eerderre editie van Write for Rights. Foto: Margo Molenaar

WAT-event: schrijven voor mensenrechten

AALTEN/OOST GELRE - Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven. Ieders hulp is hard nodig. Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Ook in Aalten en Bredevoort wordt al jaren een Write for Rights-actie gehouden. In dit coronajaar is alles anders en organiseert Amnesty Aalten-Oost Gelre een WAT-event: Writing Apart Together

Geschreven wordt onder andere voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy-optreden: verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger.

Ook komt Amnesty in actie voor Nassima al-Sada uit Saudie-Arabië. Zij uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen. Ze voerde onder meer actie voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd ze mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.

Heeft het brieven schrijven effect? Jazeker. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor een betere behandeling of gerechtigheid.

Elke actie telt, ook deze mensen hebben steun hard nodig. Dat kan op verschillende manieren. Iedereen kan thuis met familie of enkele vrienden samen brieven schrijven. Bij Amnesty kan iedereen individuele schrijfpakketjes bestellen. Ieder pakketje bevat een envelop met informatie, tien voorbeeldbrieven, tien blanco kaarten, een schrijfblokje, een pen en een A4–raamposter. Het pakketje is gratis te bestellen via www.amnesty.nl/organiseren.

Iedereen kan ook aanhaken bij het ‘Writing Apart Together’-evenement dat georganiseerd wordt door de werkgroep Aalten-Oost Gelre. Daarvoor is wel een PC, laptop, tablet of smartphone nodig want wie meedoet, wordt uitgenodigd voor een digitale Zoom bijeenkomst. Er zijn er twee gepland; zondagmiddag 6 december van 16.00 uur tot 18.00 uur en donderdagavond 10 december van 19.00 uur tot 21.00 uur. Tijdens de Zoombijeenkomst blijft het niet bij alleen maar schrijven. Aanmelden kan via amnestyaaltenoostgelre@gmail.com, graag aangeven welke dag de voorkeur heeft:

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!