Hoe gaat onze binnenstad er straks uitzien?

Onze binnenstad is een voorwerp van aanhoudende zorg, om het maar eens netjes staatsrechtelijk uit te drukken, beste Grollenaren. In gewone taal: elke Grollenaar is betrokken bij ons binnenstadje dat altijd markant blijft, zowel in goede als in slechte tijden. Slechte of slechtere tijden hebben we zeker ook gekend, maar nu zijn we misschien op weg naar weer een betere tijd.

Het zal jullie ongetwijfeld ook zijn opgevallen dat er nu veel veranderingen plaatsvinden in ons centrum. Waren het vele jaren dat de zorg vooral uitging naar de middenstand, het aantal winkels dat we probeerden te behouden; nu zie je dat er veel belangstelling is om in de binnenstad te wonen. Al zeg ik het zelf: ik bepleit al vele jaren dat we meer binnenstadbewoners moeten hebben. Dat maakt een centrum ook na sluitingstijden levend en ‘leeft ’zo’n gebied. Ik word de laatste jaren eigenlijk op mijn wenken bediend, want er wordt volop gebouwd en het aantal appartementen en woningen stijgt alsmaar door, evenals daardoor het aantal bewoners van de binnenstad. We moeten zeker letten op het behoud van het winkelbestand, maar feit is natuurlijk dat je daar geen grote sprongen voorwaarts hoeft te verwachten. Dat zit er in deze tijd niet in, maar je kunt het centrum best aantrekkelijk houden en zeker voor bewoners zelf.

Je weet nooit precies - je kunt beter zeggen Torenwachter: ík weet het niet precies want jullie zullen het natuurlijk wel in de link hebben - waar die belangstelling voor de binnenstad nu precies vandaan komt. Het kan een tijdverschijnsel zijn. Maar hier heb ik het gevoel dat het ook komt omdat er plotseling vanuit investeerdershoek veel belangstelling is. Of die reageren op het gevoel in de samenleving of dat ze zelf een soort trendsetter zijn, dat weet ik niet. Feit is wel dat er hier momenteel een aantal mecenassen is. Mensen die flink investeren in de binnenstad en die hun geld niet in verre oorden beleggen. Misschien doen ze dat daarnaast ook nog, maar er is zeker sprake van lokale belangstelling en betrokkenheid en dat kunnen we hooglijk op prijs stellen.

Daardoor kunnen er toch projecten worden gerealiseerd die anders wellicht zouden blijven liggen. Wat me daarbij ook interesseert, is de vraag of dit allemaal past in het gemeentelijk beleid.

Ik hoor de gemeente de laatste jaren eigenlijk weinig over de ontwikkelingen in de Grolse binnenstad spreken. Kan ook zijn dat ik het gemist heb. Had je beter op moeten letten Torenwachter, hoor ik jullie alweer roepen. Ja, ik kan daarop zeggen dat als ik vroeger goed had opgelet ik nu helemaal niet meer hoefde op te letten. Ik moet nu zo goed opletten omdat ik dat in het verleden heb nagelaten. Inhaalmanoeuvre, precies.

Bij alle ontwikkelingen moet natuurlijk wel het karakter van de binnenstad bewaard worden. Dan kan het er allemaal heel fraai uit komen te zien. Ik was een paar weken geleden een aantal keren in Lichtenvoorde (verplicht!) en heb daar rondgekeken. Het nieuwe winkelgebied vind ik zelf geen verbetering en veel van het karakter in dat gebied is naar mijn mening daarbij gesneuveld. De andere kant van Lichtenvoorde telt wel een aantal mooie karakteristieken en misschien had dat ook in het nieuwe winkelgebied moeten gebeuren. Maar ik heb niks over Lichtenvoorde te zeggen en misschien is dat maar goed ook!

Bij alle ontwikkelingen hier zou het goed zijn en zelfs noodzakelijk het typische karakter van onze binnenstad te behouden en waar mogelijk te accenturen.

Daar ligt een belangrijke taak.

Als dat allemaal lukt zijn we een mooi eind op weg.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!