Sander Esselink druk bezig met de tekening. Foto: Henri Walterbos

Sander Esselink druk bezig met de tekening. Foto: Henri Walterbos

Sander Esselink en Björn van der Doelen samen in ‘tweede verhalenboek Tante Rikie’

Algemeen

‘Sander’s tekening past helemaal bij mijn verhaaltje’

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK/GROENLO - Eindelijk een keer nieuws met een lach uit De Feestfabriek. ‘Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek’ met hierin verhalen in het Achterhoeks, van prominente Achterhoekers en anderen die op de een of andere manier iets met de Achterhoek hebben. De verhalen zijn allen voorzien van tekeningen, verzorgd door tekenaars/illustrators uit de Achterhoek. Onder hen Sander Esselink uit Groenlo, docent handvaardigheid Marianum Lichtenvoorde en ‘vrijetijdskunstenaar’. “Ik ben door Bart klein Goldewijk benaderd. Hij werkt bij De Feestfabriek. We kennen elkaar via Bloemencorso Lichtenvoorde. Hij vroeg me of ik als tekenaar mee wilde werken aan het project. Dat leek me wel leuk. Bovendien ben ik toch al druk aan het tekenen voor een ander project. Dat kun je wel aan mijn werkplek zien daar,” wijst Sander naar de eettafel in zijn woonkamer die vol ligt met schetsen en kleurpotloden. “Het is een keer wat anders en bovendien voor een goed doel.” De opbrengst van het boek komt onder andere ten goede aan een lesprogramma Achterhoeks, speciaal ontwikkeld voor scholen. Het wordt hen gratis aangeboden.

Sander werd gekoppeld aan voormalige profvoetballer bij PSV en NEC, muzikant, schrijver en last but not least ambassadeur van Mañana Mañana, Björn van der Doelen. “Ik kende hem wel maar moest eerst wel googlen wie hij precies was. Björn stuurde me het verhaal toe en ben ik gaan denken ‘hoe ga ik het uitbeelden?’. Soms best wel effen lastig. Ik had er niet direct een beeld bij. Ik dacht ‘zal ik er een moment uitpikken, of meer het geheel?’ Het gaat over twee katten, Vlieg en Vlug, die bij elkaar in het gras zitten op een zomerse dag en een bij, genaamd Mayonaise, die op de neus van de grotere kat zit, een dikke goedzak. De andere kat sluipt ernaartoe en tikt hem op de bij. Daar krijgen ze een beetje ruzie over. Er komt dan een olijke hond als vredestichter aangelopen die zegt ‘jongens, kom op. Geen ruzie maken. Ga lief met elkaar om.’ Dat heb ik geprobeerd in een tekening weer te geven. Ik heb er als detail een lieveheersbeestje in getekend als teken van ‘Zinloos geweld’. Het moest kindvriendelijk. Ik heb het bewust niet te realistisch gemaakt.”

Het contact met Björn verliep via app. “Ik heb hem steeds de tussenstanden door geappt. Hij gaf aan dat ik maar gewoon mijn gang moest gaan. Hij was iedere keer weer super enthousiast. Hij is er wel blij mee volgens mij. Het was een aardige klus maar ik ben er zelf wel tevreden over.”

Björn van der Doelen
De sympathieke Brabander vertelt desgevraagd met plezier aan het project te hebben meegewerkt en is zeer benieuwd naar het gehele boek. “Ik ben door Gijs Jolink gebeld met de vraag of ik mee wilde werken. Ik ben zelf ook groot liefhebber van dialect, schrijf mijn liedjes in het Brabants dialect. Ik probeer het hier in huis er ook in te houden,” lacht hij. “Ik werkte graag mee, al had ik nog nooit een kinderverhaaltje geschreven, maar vond het een dusdanig goed idee dat ik Gijs gevraagd heb of ik een soortgelijk idee ook in Brabant mag droppen. Ik woon in Eindhoven en in de stad merk ik dat het dialect echt verloren gaat. Op de dorpen hoor je nog wel jongelui Brabants praten maar alle kinderen praten toch vooral geen dialect. Een zachte G, daar houdt het dan wel mee op. Het lijkt me wel leuk kinderen voor te kunnen lezen in het Brabants. Om te kijken of het hier van de grond te krijgen is, heb ik nog een keer een afspraak met Erfgoed Brabant en iemand van de provincie. Of het gaat lukken weet ik niet, maar ik ga het wel proberen.”

De inspiratie voor het verhaal haalde Björn uit eigen omgeving. “We hebben hier twee katten, Vlieg en Vlug. Ik dacht, laat ik daar iets over schrijven. Al schrijvend dacht ik ‘ik zie wel wat er met ze gaat gebeuren’. Het hondje en het bijtje heb ik erbij verzonnen.” Over de tekening van Sander is hij lovend. “Ik vond het van begin af aan helemaal te gek. Hij heeft me voortdurend op de hoogte gehouden. Hij liet me al snel dingen zien die hij gemaakt had en die vond ik al supercool. Sanders tekening past helemaal bij mijn verhaaltje.” Hij heeft het verhaal al teruggelezen in de Achterhoekse vertaling. “Als het geschreven staat is het prima te lezen. Je moet het soms in het Brabants hardop lezen om te weten wat er staat. Het Achterhoeks is prima te volgen moet ik zeggen.”

Lancering boek
Aanstaande zaterdag 21 november wordt het boek in stijl gelanceerd, in de vorm van een drive-thru, tussen 12.00 en 16.00 uur, bij het festivalterrein van de Zwarte Cross, bij Uitspatting de Besselinkschans (Heringsaweg 18 A, te Lievelde). Uiteraard is Tante Rikie zelf aanwezig. Zij zal de eerste 100 boeken signeren. En, er wordt ook een Gouden Crosser-munt weggeven bij één van deze boeken. Dit houdt in levenslang gratis toegang tot de Zwarte Cross. Door de lancering plaats te laten vinden in de vorm van een drive-thru kunnen de corona-maatregelen goed in acht worden genomen. Medewerkers zullen gepaste afstand houden, voldoen aan alle corona-maatregelen en er kan enkel met pin betaald worden.

Het eindresultaat voor het tweede verhalenboek van Tante Rikie. Afbeelding: Sander Esselink
Bjorn van der Doelen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant