<p>Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws</p>

Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

(Kyra Broshuis)

Zwarte Piet, wel of niet?

Zwarte Piet, wel of niet?

OOST GELRE - Het bericht dat de organisaties van de sinterklaasintochten in Groenlo en Lichtenvoorde volgend jaar gebruik maken van roetveegpieten in plaats van zwarte pieten, heeft voor wat commotie gezorgd. Al eerder gaf burgemeester Bronsvoort aan dat er wat haar betreft geen plaats meer is voor zwarte pieten ‘in de inclusieve samenleving die onze gemeente is’. Het betreft hier een persoonlijke mening maar in zowel Groenlo als Lichtenvoorde gaan de organiserende comités daar in mee.

Door Kyra Broshuis

‘Het wordt heel makkelijk op discriminatie gegooid’ 
De reacties zijn verdeeld. Op Facebook geven 8 personen het bericht in de Elna een ‘boze emoticon’, 6 mensen geven een duimpje en 2 een ‘verbaasde emoticon’. Het bericht in de Groenlose Gids kan op Facebook op 28 reacties rekenen. Tien boze emoticons, 2 verdrietige, 1 hartje en 1 verbaasde emoticon. Grollenaar Edwin Grothe vindt het jammer dat Zwarte Piet verdwijnt uit de intochten in Oost Gelre: “Ik hecht waarde aan de Hollandse tradities. Er wordt te veel naar kleine minderheden geluisterd. Wij passen ons overal aan met respect en ik verwacht dat ook van andere medelanders. Er wordt wel heel makkelijk op discriminatie gegooid. Terwijl wij zeer tolerant zijn. De zogenaamde minderheden zijn niet minder maar plaatsen zichzelf op die plek. Voor mij zijn het gewoon Nederlanders, net als ik.”

‘Roetveegpiet is een prima oplossing’
Stadsgenote Kim Froeling is juist blij met komst van de roetveegpieten: “Dat lijkt me een prima oplossing voor deze toch wat ongemakkelijke discussie. Er is niks mis met verandering en tradities houden nu eenmaal niet altijd stand. Vroeger was echt niet alles beter. We gebruiken de roe toch ook niet meer? Nee, de roetveegpiet is een prima ontwikkeling.”

Uit landelijk onderzoek van Eén Vandaag blijkt dat het aantal mensen dat het uiterlijk van Zwarte Piet wil aanpassen, dit jaar voor het eerst niet gestegen is. Net als vorig jaar wil 68 procent van de mensen dat Zwarte Piet zwart blijft. Ruim een kwart, 28 procent, wil dat het uiterlijk wel aangepast wordt. Vier op de tien ondervraagden (41 procent) vinden de combinatie van roetveegpieten en Zwarte Pieten, zoals de NTR die de afgelopen jaren introduceerde, acceptabel. De helft (54 procent) echter niet.

Hoe zien die cijfers eruit in onze gemeente? Wij zijn erg benieuwd! Wat vindt u van Zwarte Piet? Bent u voor- of tegenstander? Laat het weten in onze poll.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!