5 Tips van een voice-over agency (stemmenbureau)

Er zijn op het internet eindeloos veel tips te vinden hoe je voice-over worden kunt. Maar hoe schrijf je eigenlijk echt goede voice-over teksten? We vroegen enkele professionele stemacteurs van een bekende Nederlandse voice-over agency naar hun allerbeste tips, waarbij het bureau de onderstaande insights verder gaat toelichten. 

In Hollywood kennen ze het gezegde: ‘voor een echt goede film heb je drie dingen nodig: het script, het script én het script’. Tegenwoordig worden er zoveel matige voice-over scripts geschreven dat de bullshit detector van de gemiddelde internetgebruiker enorm vaak staat te loeien. 

Je moet dus met je video voice-over boven de gemiddelde rommel uit zien te komen met een écht goed script. Maar niet iedereen schudt zomaar een kloppend voice-over script uit zijn of haar mauw. Daarom onze 5 allerbeste tips. 

Tip 1: Hanteer altijd spreektaal

Door een stemmenbureau geschreven voice-over tekst wordt voor het oor geschreven en dus niet voor het oog. Daarom is een goede voice-over tekst veel informeler dan je dacht. Schrijf vervolgens de tekst voor een denkbeeldige klant, en spreek hem of haar persoonlijk toe. 

Tip 2: Maak zo snel mogelijk je punt

Omdat video’s al na slechts 5 seconden kunnen worden weggeskipt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk tot de kern van je verhaal komt, of in ieder geval direct een prikkelende of uitnodigende vraag stelt. Zo blijven mensen langer hangen. 

Tip 3: Kijk naar voice-overs van anderen

De meeste producties, van bedrijfsfilm tot commercial, zijn al duizenden keren gemaakt. Dus zijn er ook duizenden (goede!) voorbeelden. Gebruik in Youtube het zoekfilter voor views en bestudeer de meest bekeken bedrijfsfilms en haal daaruit jouw learnings voor je voice-over. 

Tip 4: Beperk tot 1 voice-over stem

Veel mensen vinden een dialoog tussen twee Nederlandse of Engelse voice-overs leuk. Maar als de stemacteurs – door gebrek aan budget – vanuit hun eigen studio opnemen, is de kans dat het niet ‘echt’ klinkt door het klankverschil in audio. Beter zet je slechts een enkele voice-over in, of zet twee stemacteurs in dezelfde opname studio

Tip 5: Schrijf korte & simpele zinnen 

Eigenlijk is deze tip voor bijna alle content typen van belang, en bij bedrijfsfilms en animatie video’s misschien nog wel het meest. We willen niet zeggen dat je alles kinderlijk eenvoudig moet vertellen, maar vaak worden superlange zinnen geschreven waarbij de Nederlandse voice-over amper kan ademhalen. Dat is dus niet de bedoeling, en zorgt ervoor dat een tekst minder lekker klinkt. Zorg dus voor zo kort mogelijke en voor iedereen begrijpelijke zinnen in je voice-over. Succes!

Zoals je ziet kan niet iedereen met een mooie stem zomaar eventjes voice-over worden. De juiste voice-over opname apparatuur, gevoel voor tekst en ritme, en vooral heel veel talent: het zijn de onmisbare ingrediënten voor talentvolle stemacteurs. Wanneer je vertrouwt op een stemacteur van een bekend stemmenbureau, ben je daar in ieder geval van verzekerd.

Dit artikel wordt u aangeboden door Onemedia.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden