Ans Theissen-Roerdink tijdens de laatste dagen in haar winkel in de Lepelstraat. Foto: Theo Huijskes
Ans Theissen-Roerdink tijdens de laatste dagen in haar winkel in de Lepelstraat. Foto: Theo Huijskes

Wie zorgt dat Ans’ Brocante behouden blijft?

Algemeen

Een voorziening die past in het straatbeeld van het vestingstadje Grolle

Door Theo Huijskes

GROENLO - Voor Ans Theissen-Roerdink, de initiatiefneemster van Ans’ Brocante in Groenlo, lijkt zich eind deze week voor de tweede maal een doemscenario oftewel het slechtst denkbare aan te dienen. Nadat de geboren en getogen Groenlose in 2016 met een ongekend portie enthousiasme en toewijding de winkel Ans’ Brocante had opgestart in een winkelpandje van de firma Gunnewijk aan de Beltrumsestraat, moest zij in 2019 op last van de verhuurder het in haar ogen ideale en bijzonder knusse stekkie verlaten. Een oplossing bood zich aan in de Lepelstraat, alwaar het pand van schildersbedrijf Lammers vrijkwam. Maar amper een jaar later moet zij nu ook die plek vaarwelzeggen. Dit omdat het pand wordt gesloopt ten behoeve van een nieuw te bouwen dubbelwoning. De vraag is nu: Wie in Groenlo heeft winkeloppervlakte beschikbaar tegen een voor Ans betaalbare prijs?

Een brocantewinkel hoort bij Groenlo
Het is vrijdag 20 november 2020. Terwijl het overal vrij rustig is in de Grolse binnenstad, is Ans in haar gezellig ingerichte winkel op het gebied van brocante, tweedehands spulletjes, curiosa en leuke hebbedingetjes in gesprek met een uit Almere komend echtpaar, dat een aantal dagen op vakantie is in de Gelderse Achterhoek. “Dat wij vanuit Flevoland deze kant opkomen voor een korte vakantie, heeft te maken met het feit dat hier alles nog ongekunsteld open en hartelijk is. Wij overnachten in Winterswijk, maar ons is geadviseerd om een kijkje te nemen in het historische vestingstadje Groenlo. En dan is het toch meer dan fijn dat je daar ook nog eens een brocantewinkel kunt binnenlopen, waar je gezellig rond mag lopen en kijken en dan ook nog iets vindt waar je naar op zoek bent.”

Groenlo levert al te veel winkels in
“Kijk, dat is nu precies wat ik bedoel”, reageert Ans. “Groenlo is weliswaar klein, maar gezellig. Maar dat laatste vooral omdat hier de historie weer op alle mogelijke manieren tot leven is gebracht. Kijk alleen maar naar het stratenpatroon, de stadsgracht en de stadswallen. Maar tegelijkertijd is het bijzonder tegenstrijdig dat hetzelfde Groenlo steeds meer winkels inlevert. Kijk alleen nog maar naar wat er de laatste jaren is gesloten dan wel verdwenen. Een en ander staat lijnrecht tegenover de goede bedoelingen van organisaties als De Slag om Grolle, Mooi Groenlo, het GOV, het Stadsmuseum, de Stadsboerderij, de VVV, de Oudheidkundige- alsmede de Belangenvereniging Groenlo en natuurlijk niet te vergeten de gemeente Oost Gelre met het gevolg dat het verval zienderogen groter wordt.”

Een creatieve aanwinst voor Groenlo
Ondanks dit alles hoopt Ans nog steeds dat er iemand in Groenlo is, die haar op korte termijn winkelruimte aanbiedt. Dezelfde hoop koesteren ongetwijfeld ook tal van curiosa-hobbyisten en daarnaast niet te vergeten de vele toeristen, inclusief de op Marveld Recreatie verblijvende vakantiegangers. “Ik ben van jongs af aan helemaal in de ban van vintage oftewel tweedehands spulletjes en dan bedoel ik vooral zaakjes die dienstdoen als inrichting, aankleding of als huisraad in een woning. Met die hobby wil ik de geïnteresseerde medemens tegemoet komen, maar dan moet het financieel wel haalbaar zijn. Iedereen moet kunnen begrijpen dat de normaliter geldende winkelhuurprijzen voor mij onhaalbaar zijn. Als tegenprestatie zorg ik voor een creatieve aanwinst voor Groenlo als toeristische vestingstad!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant