Voltooiing GOLS station in Groenlo vordert gestaag
Vrijwilligers onder leiding van Ronald Wopereis (links) zijn aan het werk in de ‘Grolse Sik’. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilligers onder leiding van Ronald Wopereis (links) zijn aan het werk in de ‘Grolse Sik’. Foto: Theo Huijskes

Voltooiing GOLS station in Groenlo vordert gestaag

Donaties zijn nog steeds van harte welkom

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ronald Wopereis, samen met Angela Roerdink de bewoners van het voormalige Groenlose stationsgebouw aan de Stationslaan, denkt nog graag terug aan de dag in januari 2017, waarop de Stichting De Locomotor in Amersfoort een in 1934 gebouwde oude locomotief, compleet met wagon afleverde op het Grolse stationsemplacement. Zoals wellicht bekend, is Wopereis de belangrijkste initiatiefnemer van het plan om het voormalige GOLS station anno 1920 te doen terugkeren in het vestingstadje. Na de ingrijpende renovatie van het stationsgebouw zelf, het tweede project waarmee hij zichzelf en zijn in alle opzichten ondersteunende partner Angela heeft opgezadeld. Hoe staat het anno november 2020 met de vorderingen van dit voor Groenlo, met name op toeristisch terrein, belangrijke project?

“Omdat het een project is, waarbij de uitvoering volledig in de vrije tijd moet geschieden, waarbij je ook nog eens afhankelijk bent van beschikbare vrijwilligers, is het op voorhand al bijzonder moeilijk om daarvoor een tijdsplanning te maken”, reageert Ronald Wopereis. “Daarbij komt ook nog eens dat de huidige, al maanden durende coronatijd vanzelfsprekend ook niet meewerkt om bepaalde activiteiten te plannen, laat staan uit te voeren. Maar desalniettemin ben ik vooralsnog tevreden over hoe de werkzaamheden verlopen. Wij zijn op dit moment met een achttal vrijwilligers actief. De kwantiteit doet er in deze niet toe, omdat de vrijwilligers, die ik op dit moment tot mijn beschikking heb, echte vaklui zijn, noem ze maar gerust specialisten om dit werk uit te kunnen voeren.”

Stichting, sponsoren en donateurs
In een vroeg stadium is de Stichting GOLS station Groenlo - alleen al nodig om alle bevoegdheden, alsmede financiële en andere verantwoordelijkheden duidelijk inzichtelijk en uitvoerbaar te hebben - opgericht. Ook is er in het recente verleden onder het mom ‘Adopteer een spoorbiels’ een donateurswerving georganiseerd. “Die actie heeft ons alleen al een veertigtal donateurs opgeleverd, wat voor een vaste jaarlijkse inkomstenpost zorgt”, vertelt Wopereis. Daarnaast doen wij een beroep op allerlei fondsen en op gangbare en incidenteel voorbijkomende acties. Daarnaast hopen wij de nodige financiële en/of materiële steun te blijven ontvangen van plaatselijke en/of regionale bedrijven en zijn persoonlijke en andere donaties van wie dan ook van harte welkom. Daarnaast kunnen wij voor de medewerking op tal van terreinen een beroep doen op de gemeente Oost Gelre.”

Verdere uitvoering en planning
Over de uiteindelijke afronding van het stations-project, dat onder andere door middel van een wandelroute deel uitmaakt van de verbinding tussen Marveld Recreatie en het centrum van Groenlo, wil en kan Wopereis nog niet veel zeggen. “Ervan uitgaande dat de coronacrisis niet meer al te lang duurt, streven wij er nog steeds naar om de locomotief eind 2021 helemaal afgewerkt te hebben. Zoals gezegd, werken wij daar op dit moment aan met een mooie, enthousiaste en vakkundige club vrijwilligers. Over de verlenging van het spoor zijn inmiddels ook de nodige ideeën vergaard, waarmee wij in overleg kunnen met de gemeente. Maar vooralsnog gaat alle aandacht uit naar het gebruiksklaar maken van de oude locomotief, door ons de ‘Grolse Sik’ genoemd. Vervolgens is het de bedoeling dat de locomotief in combinatie met vooral de wagon wordt ingericht als expositieruimte, toegespitst op de geschiedenis van het in 1884 geopende GOLS station (Geldersch-Overijselsche Lokaal Spoorwegmaatschappij).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden