
Voorzitter Paul Ribbers van ‘De Ösers’ met de kleurrijke clubvlag. Foto: Theo Huijskes
(Theo Huijskes)Wielerclub ‘De Ösers’ uit Beltrum gaat online
Wielerclub ‘De Ösers’ uit Beltrum gaat online
BELTRUM - Onder het motto ‘A’j an de weg wilt timmer’n, moj dat zelf bi’j de kop pakk’n!’, zorgden in de zeventiger jaren van de vorige eeuw een drietal sportbeoefenaars uit Beltrum - achteraf gezien - voor een legendarische actie zorgden: de oprichting van een wielerclub, bestaande uit slechts drie leden, die tegelijkertijd het driekoppige bestuur vormden. Dat waren voorzitter Paul Ribbers (nu 75), secretaris Jan Delsink (71) en penningmeester Koen te Loeke (67). Drie enthousiaste wielerliefhebbers, die met veel inzet wielerclub De Ösers voor het voetlicht toverden die zowel de actieve als de passieve wielersport in Beltrum en omgeving een geweldige dienst hebben bewezen. Een vervolg daarop is het besluit om de kleurrijke historie van De Ösers in woord en beeld online te zetten op www.beltrum-online.nl.
Door Theo Huijskes
Een juist beeld vormen van de kleine, maar tegelijkertijd ook grootschalige vereniging geschiedt bij voorzitter Paul Ribbers thuis, die aan de hand van talrijke krantenartikelen, foto’s, afbeeldingen en wielerattributen een beeld schetst van de doelstelling en de activiteiten van deze wielerclub en met name van de waarde, die de wielerclub voor Beltrum heeft gehad. Paul Ribbers: “Dat heeft ons ook aangezet om iedereen online deelgenoot te maken van de kleurrijke geschiedenis van onze club.”
Van voetballen naar wielrennen
“De oprichting van ‘De Ösers’ was eigenlijk het gevolg van de voetballoze periode in de zomermaanden”, vertelt Ribbers. “Een periode niet sporten paste niet in de onophoudelijke drang van ons drieën om wekelijks op sportief terrein fanatiek bezig te zijn. Daarnaast hadden wij te maken met het gegeven dat wij als gevolg van ons werk niet gebonden moesten zijn aan bepaalde, vastgestelde tijden om te sporten, maar zelf konden kiezen op welk tijdstip wij wilden sporten. Mijn enthousiasme voor het wielrennen was destijds voor mijn vader aanleiding om mij bij het verlaten van de kostschool een echte racefiets te schenken, waarop ik vele trainingsrondjes fietste. Zo werd achterneef Joop Ribbers ook enthousiast voor de sport en dat leverde later een succesreeks als wielrenner."
Het drietal Ribbers-Delsink-Te Loeke koos ervoor om in 1978 deel te nemen aan de klassieker Luik-Bastenlaken-Luik. Dit maakte het nodige los in Beltrum met het gevolg dat kort daarna het idee werd geboren om de Wielerronde van Beltrum weer in ere te herstellen, waarbij de eerste toegepaste ‘lus’ in het parcours later werd vervangen door de ‘acht’ van Beltrum. De animo voor de wielersport kreeg daardoor een enorme boost, ook dankzij de medewerking van partners als wielerclub De Stofwolk en vriendenclub De Losse Flodders.
Iets terugdoen voor de gemeenschap
Ribbers raakt niet uitgepraat over de geschiedenis van ‘De Ösers’. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de wintertrainingen in Markelo, de organisatie van de Ösers Wielercross Klassieker, met daarin een lus van circa zeven kilometer in het Kooibos de Leo-Stichting in Borculo, alsmede de deelname aan vele toertochten, niet alleen in de regio, maar ook in bijvoorbeeld Limburg en over de grens in Duitsland. Maar naast zelf sporten, deden wij meer. Zo hebben wij scholen bezocht om daar voorlichtingssessies te verzorgen over de wielersport in het algemeen en over de beoefening van sport als gezondheidstherapie in het bijzonder”, aldus Ribbers, die ook het relatiebeheer en de sponsorwerving niet onbelicht wil laten. “Ook voor het binnenhalen van sponsoren had eenieder van ons zijn eigen invalshoeken en connecties. Dit heeft ons in de loop der jaren geen windeieren gelegd, zeker niet wanneer het ging om wedstrijden en activiteiten, waarbij de gehele gemeenschap direct of indirect bij betrokken was. En juist om richting al die partijen iets terug te doen, hebben wij besloten om de in onze ogen rijke historie van ‘De Ösers’ online te zetten.”
-
9:37
-
Fred Wiersema: ‘Pas op, sommige spullen zijn méér dan goud waard’
22 uur geleden
-
Toename WW-uitkeringen in de Achterhoek lager dan landelijk
9:00
-
AUDIO Sander Leest: De Nieuwstadskerk in Zutphen - Glazenier in de schaduw van de kerk
1 dag geleden
-
Hopdonder en Jan’s Wijn-Wisky-Bier-specialiteiten komen met verrassingspakket speciaalbieren
1 dag geleden
-
Leidinggeven kun je leren
29 dec 2020, 09:55
-
Thuiskantoor inrichten? Deze 5 basics kunnen niet missen
1 dag geleden
-
VIDEO TROOST: Marise den Bakker omarmt op afstand
2 dagen geleden
-
‘Groepsuitjes Groenlo’ lanceert ‘Expeditie Grolsch’-app
2 dagen geleden
-
VIDEO John Post legt schoonheid Achterhoek vast voor thuisblijvers tijdens coronacrisis
2 dagen geleden
-
Gelre FM blijft in de lucht
3 dagen geleden
-
Gemeente zoekt stembureauleden
3 dagen geleden
-
3 dagen geleden
-
Huisartsen krijgen veel vragen over vaccinaties
3 dagen geleden
-
4 dagen geleden
3
Nieuwsoverzicht
-
‘Die kleine contact-momentjes, die mis ik het meest’
9:37
-
Fred Wiersema: ‘Pas op, sommige spullen zijn méér dan goud waard’
22 uur geleden
-
Toename WW-uitkeringen in de Achterhoek lager dan landelijk
9:00
-
AUDIO Sander Leest: De Nieuwstadskerk in Zutphen - Glazenier in de schaduw van de kerk
1 dag geleden
-
Hopdonder en Jan’s Wijn-Wisky-Bier-specialiteiten komen met verrassingspakket speciaalbieren
1 dag geleden