Vertrouwen

Vertrouwen

Vitelco
Leerlooierij Vitelco zal voorlopig het lokale nieuws in met name Lichtenvoorde nog wel bepalen. De buurt voert actief actie tegen Vitelco. Dat is hun goed recht. Wij begrijpen en erkennen hun klachten.

Als politieke partij kun je gemakkelijk scoren door de verwachting te wekken dat Vitelco door de gemeente wel even verhuisd wordt naar een bedrijventerrein. Natuurlijk begrijpen we dat dit een goede oplossing zou zijn voor de buurt. Maar dat is geen reële optie. Dat weet iedereen en daar moet je eerlijk over zijn, ook al is dat geen leuke boodschap. Door een verwachting te wekken doe je datgene waarom mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. Je belooft namelijk iets waarvan je weet dat het niet waargemaakt kan worden. Ook in Oost Gelre zijn er politieke partijen die dergelijke verwachtingen wekken. Het CDA doet dat niet want daarmee help je een buurt niet, in tegendeel.

Het CDA is een reële partij met de voeten in klei, of in het Achterhoekse zand, wat u maar wilt. Een belangrijke stap is gezet, namelijk dat de gemeente Vitelco de strengst mogelijke geurvoorschriften heeft opgelegd, en dat er een actuele milieuvergunning is verleend. Op basis hiervan kan er goed gehandhaafd worden want bij overtredingen móet de gemeente handhaven. Daar hebben wij als partij op aangestuurd.

Waar je een buurt ook mee helpt, is dat er nu door Vitelco en gemeente serieus gewerkt gaat worden aan herstel van vertrouwen in elkaar. Wij hebben het college en Vitelco in de afgelopen raadsvergadering opgeroepen te bouwen aan dit herstel. Dat zal mogelijk een lastige en lange weg zijn. Alle partijen moeten bereidwillig zijn, beloftes na komen en elkaar respecteren. Maar als het lukt te bouwen aan wederzijds vertrouwen is iedereen hiermee geholpen, want dan kan verdere polarisatie, ellenlange juridische procedures en veel frustratie voorkomen worden.

Viaduct N18 Zwolseweg
De gemeente is samen met Rijkswaterstaat al jaren bezig een viaduct gerealiseerd te krijgen nabij de Zwolseweg/N18. Dit om de N18 en de wegen in en om Zwolle en Lievelde veiliger te maken. Daarnaast komt dit de bereikbaarheid en leefbaarheid van deze kernen ten goede. Een belangrijk punt voor het CDA. Vorige week werden we echter onaangenaam verrast door het bericht dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) vanwege de aanwezigheid van de circumvallatielinie Groenlo (Grolse Linie 1627) in de bodem nabij de Zwolseweg/N18, geen viaduct meer wil realiseren. Wij hadden verwacht, en vertrouwden erop dat de schop voor het viaduct binnenkort in de grond zou gaan. Laat duidelijk zijn; CDA hecht grote waarde aan de Grolse Linie. Maar volgens onze goede gebiedskennis is een viaduct op die plek mogelijk, zónder dat de Linie wordt aangetast. Wij denken om. We zien het juist als een kans/ontwerpopgave om hier een viaduct aan te leggen waarbij de Grolse Linie niet onzichtbaar in de grond blijft liggen, maar zichtbaar voor iedereen! We vertrouwen erop dat het viaduct er komt mét een zichtbare Grolse Linie 1627.

SDOA en WBO naar Laarberg
Erg blij werden we van het raadsvoorstel om de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en het werkbedrijf Werkbaan Oost samen te voegen tot één bedrijf dat zich zal vestigen op bedrijventerrein de Laarberg in Groenlo. Dit betekent dat de nu nog verspreid liggende locaties in de gemeenten Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre op één locatie met 500 medewerkers op de Laarberg wordt gehuisvest. Een mooie blijk van waardering en vertrouwen in de kwaliteiten van de Laarberg in Groenlo.


Fractie CDA Oost Gelre
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
René Plaggenburg 06-53395335

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden