Ben Bomers zwaait af na ruim 45 jaar basisonderwijs
<p>Ben Bomers neemt na 45&frac12; jaar afscheid als onderwijsman. Foto: Theo Huijskes</p>

Ben Bomers neemt na 45½ jaar afscheid als onderwijsman. Foto: Theo Huijskes

(Theo Huijskes)

Ben Bomers zwaait af na ruim 45 jaar basisonderwijs

‘Op mijn werkterrein staat het kind te allen tijde centraal’

Door Theo Huijskes

GROENLO - Maar liefst 45,5 jaar heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor het basisonderwijs in Groenlo en de buurtschap Zwolle. Op bijna alle basisscholen in beide kernen heeft hij door zijn betrokkenheid en toewijding, zijn sporen verdiend. Grollenaar Ben Bomers zet per 1 januari aanstaande een punt achter een lange, actieve en bewogen onderwijscarrière.

Duizenden leerlingen zag hij door de jaren heen. De meesten maken inmiddels als volwassen mensen deel uit van de maatschappij, zijn al vader of moeder of zelfs al opa of oma. Maar een net zo diepe indruk maakte hij ook op hun ouders en niet te vergeten de eveneens ontelbare collega-leerkrachten. In de directiekamer van basisschool De Ni-je Veste vat de 66-jarige onderwijsman zijn werkzame leven samen in één zin: ‘Op mijn werkterrein staat het kind te allen tijde centraal!’
Bomers, getrouwd met Imelda Ars, de gelukkige vader van de kinderen Jorrit, Tjalle, Femke en Jelmer en inmiddels een trotse opa van acht kleinkinderen met de negende op komst, beschouwt het als een groot geschenk dat hij altijd met kinderen heeft kunnen werken. “Ik mag dan de laatste jaren wel veel energie en tijd geïnvesteerd hebben in mijn directeursfunctie met al zijn zakelijke beslommeringen, het mooiste dat er bestaat, is het dagelijks omgaan met, in dit geval onderricht geven aan kinderen. Weet je, dat ik tijdens de pauzes, oftewel in schooltaal het speelkwartier, het liefst op het schoolplein tussen de kinderen sta?

'De
prestatiedruk
is vele malen
groter dan
vroeger,
mede
daardoor
hebben
kinderen het
nu veel
moeilijker dan
menigeen
denkt'


Er is in de afgelopen jaren veel veranderd, maar één belangrijk aspect blijft ongewijzigd: ‘Het kind is nog steeds het kind!’ Typisch voor deze tijd is wel dat de kinderen worden geleefd. De prestatiedruk is vele malen groter dan vroeger. Mede daardoor hebben de kinderen het nu veel moeilijker dan menigeen denkt.”

Imposante loopbaan
Ben Bomers, geboren op 28 juli 1954, begon zijn onderwijsloopbaan op 6 augustus 1975 aan de Ludgerusschool in Zwolle, onder de vleugels van schoolhoofd en tevens oom Antoon Rouw. Vervolgens verkaste hij naar Groenlo waar hij van 1981 tot 1994 leerkracht was aan eerst de Willibrordusschool en later de Watermolenschool. Toen kwam de functie van directeur aan de Ludgerusschool vacant en Bomers ging weer terug naar Zwolle. Vanaf 2009 tot december 2018 vervulde hij die functie op de Willibrordusschool en sedertdien was hij tot aan zijn aanstaande vertrek in dezelfde functie werkzaam aan basisschool De Ni-je Veste. Al met al een imposante onderwijsloopbaan.
“Dit is slechts een samenvatting”, reageert Bomers. “Ik heb ook periodes gekend, waarin ik vanwege vervanging als directeur op drie scholen tegelijk mijn gezicht moest laten zien. Maar dat maakte dat mijn functie ook weer interessant, om niet te zeggen bijzonder uitdagend.”

Gemeenschapsleven
Zoals hij al bij zijn 40-jarig jubileum aangaf, is Ben Bomers niet alleen iemand die helemaal gaat voor zijn gezin en voor zijn werk, maar ook iemand die zich wil inzetten voor de gemeenschap in zijn algemeenheid. Zo was hij in zijn vrije tijd onder meer trouw vrijwilliger bij de plaatselijke RK Calixtuskerk en sportvereniging Grol.
“Ook straks na mijn arbeidzame onderwijsperiode zal ik mij, naast de aandacht voor mijn kinderen en kleinkinderen, met vrijwilligerswerk bezighouden. Dat zal onder andere zijn als bestuursvoorzitter van het CDA, gemeente Oost Gelre. Verder ga ik deel uitmaken van het nieuwe, overkoepelende bestuur van de RK Paulus- en Ludgerparochie, waarin ik de verantwoording krijg voor de beleidsterreinen personeel en vrijwilligers. En verder ga ik deel uitmaken van de organisatie, die de viering van het 100-jarig bestaan in 2022 van de Ludgerusschool in Zwolle gaat voorbereiden. Ik ben niet alleen iemand die veel waarde hecht aan een goed en sociaal gemeenschapsleven, maar ook iemand die daar graag een steentje aan bijdraagt.”

Afscheid
In verband met de coronabeperkingen zal het afscheid van leerkracht annex onderwijsdirecteur Ben Bomers niet de omvang en invulling krijgen, die het bestuur van de Delta Scholengroep, collega-leerkrachten en anderen hem hadden gegund. “Op vrijdag 11 december aanstaande is er een afscheid gepland temidden van in ieder geval de schoolkinderen”, geeft Bomers aan. “Zelf ben ik inmiddels al bezig met een soort afscheidstournee en daarnaast is het, voor zover ik weet, de bedoeling om in het voorjaar van 2021 nog een vervolg aan het afscheid te geven.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden