Afbeelding

Hulde!

Algemeen

Hulde!

Dat we in een tijd leven waarin de sociale contacten noodgedwongen wat zijn geminimaliseerd, dat weten we allemaal wel. Nietwaar, beste Grollenaren? Maar wat moeten we daaraan doen, Torenwachter? Dat is eigenlijk de grote vraag. Precies, en daarom verwijs ik deze keer graag naar de gemeentelijke pagina van vorige week. Daar las ik de opgewekte kop: ‘Wilt u een (digitale) kop koffie drinken met de burgemeester?’. Onze burgemeester schrijft daarin dat ze het contact met de inwoners enorm mist en daarom nodigt ze die inwoners graag uit voor een digitale kop koffie om te horen hoe met hen gaat en wat hen bezighoudt in deze tijd. Ik weet eigenlijk niet of andere burgemeesters dat ook doen, maar ik vond dit toch wel een aardige manier, een menselijk gebaar. Absoluut. Hulde!

Zeker ook omdat op gemeentelijk gebied de afstand tot de burger door corona nog is vergroot. De vergaderingen zijn allemaal digitaal, en alles is daardoor nog abstracter geworden en meer op afstand komen te staan. Je komt overigens ook zo maar niet het gemeentehuis binnen, vooropgesteld dat je dat zou willen natuurlijk. Je hebt daar zonder afspraak niks te zoeken. Die maatregel gold al vóór de corona uitbrak geloof ik. Je moet eerst een afspraak maken. Ik liep op een dag het gemeentehuis binnen en werd prompt staande gehouden door een streng uitziende juffrouw. Wat doet u hier, vroeg ze. Dat wilde ik ook net vragen, zei ik; wat doet ú hier? Afijn, het werd een gesprek van niks, maar ik begreep wel dat er eerst een afspraak moest worden gemaakt. Het gemeentehuis is geen kroeg, zoveel werd me wel duidelijk.

Terug nu naar de uitnodiging van de burgemeester. Een leuk initiatief, spontaan ook maar dan heb je het nog niet in orde. Dat is de makke van deze tijd; het klinkt heel uitnodigend en dat is het ook, maar voor het dan gerealiseerd is. Het contact bedoel ik.

Ik stel me zo voor dat er een man thuis zit en die denkt: dat is mooi van die burgemeester, ik ken ze niet maar dat kan nu anders worden. Hij besluit contact op te nemen Hier raken we de zenuw van de ouder wordende mens: hoe contact? Het bericht op de gemeentelijke pagina geeft daar antwoord op: “De digitale bijeenkomst is op donderdagavond 3 december van 19.30 - 20.30 uur, via Microsoft Teams. U heeft hiervoor een laptop, tablet of telefoon met internetverbinding, microfoon en camera nodig,’ Asjeblieft.

Het kan zijn dat die man twee dagen later - op vijf december - een laptop of telefoon met internetverbinding krijgt, maar anders zal hij toch zelf moeten zorgen voor de apparatuur. Ik stel me zo voor dat die man ten einde raad zijn familie inschakelt waarin ook een verre en tevens vage neef voorkomt, maar die wel donders veel verstand heeft van computers en aanverwante accessoires. Als de man zich met zijn oude en krakkemikkige telefoon bij hem meldt, roept die neef: Dat is allemaal zo simpel als wat, er kan gewoon niks misgaan. Dan gaat alles mis.

Zou het zo kunnen zijn dat ze daar op het gemeentehuis al rekening mee hebben gehouden? Dat er deze dagen een vliegende karavaan van gemeentelijke busjes rondrijdt voorzien van het bekende logo. En dat die busjes vol zitten met apparatuur en met deskundigen die bij alle oude en zwakke digitalen verbindingen aanleggen waardoor het zo gewenste eenvoudige menselijke contact toch kan ontstaan?

Dat zo’n man later kan zeggen: ik heb ze toch esprokken.

Dat zou mooi zijn, want een mooi idee dat is het.

Nogmaals: Hulde!


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant