Theo Klein Gunnewiek uit Avest, zittende achter zijn pc. Foto: Theo Huijskes

Theo Klein Gunnewiek uit Avest, zittende achter zijn pc. Foto: Theo Huijskes

Een voorbeeldige ambassadeur van Voor-Beltrum

Algemeen

Theo Klein Gunnewiek is vrijwilliger van de maand

Door Theo Huijskes

AVEST - Geboren en opgegroeid aan de Avesterweg oftewel de hoofdstraat van Auste, verhuisde hij in verband met zijn huwelijk voor een periode van zes jaar naar de Paulus Potterstraat in Groenlo. Maar de drang voor het hebben van een woonplek zo dicht mogelijk bij zijn geliefde Voor-Beltrum, had tot gevolg dat hij na die periode met zijn gezin terugkeerde naar het verbouwde huis, waarin hij op 4 september 1955 werd geboren en is opgegroeid. Dit vanzelfsprekend met echtgenote Lucie Ballast, waarmee hij inmiddels 43 jaar gelukkig is getrouwd en hun beide dochters Janneke en Manon. Het gaat hier om de op het adres Avesterweg 17A woonachtige, 65-jarige Theo Klein Gunnewiek, vrijwilliger van de maand januari 2021.

Die uitverkiezing heeft Klein Gunnewiek met name te danken aan zijn inzet als vrijwilliger voor de door hem zo geliefde gemeenschap Voor-Beltrum. Iemand die, wanneer men menskracht voor wat dan ook nodig heeft, te allen tijde bereid is om de handen uit de mouwen te steken. En dit niet alleen voor diverse aan Voor-Beltrum gelinkte ontspanningsactiviteiten, zoals sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder, carnaval en kermis, maar ook als het gaat om het behartigen van bestuurs- en andere zaken voor onder andere de Stichting Halfweg Voor-Beltrum, alsmede de Belangenvereniging Voor-Beltrum.

Niet Berkelland maar Oost Gelre
Over zichzelf pratende, geeft Theo aan dat hij is opgegroeid in een gezin met negen kinderen, waarvan er nog acht in leven zijn. “Helaas is een zusje van mij op 4-jarige leeftijd overleden. Dat verdriet heeft mij lang achtervolgd, iets wat je altijd bij blijft. De basisschool heb ik in Voor-Beltrum bezocht en het vervolgonderwijs in Groenlo genoten. Naast het onderwijs was Voor-Beltrum ook met betrekking tot het kerkelijk leven en tal van andere zaken op Groenlo aangewezen. Zo hoorden wij als gezin bij de RK Calixtuskerk, tegenwoordig basiliek geheten. In dat verband vind ik en velen in Voor-Beltrum met mij het nog steeds een vreemde zaak dat destijds bij de gemeentelijke herindeling Beltrum onder de gemeente Berkelland kwam te vallen en niet onder de gemeente Oost Gelre.” Aldus Klein Gunnewiek, die in 2021 45 jaar spelend lid is van volleybalvereniging Grol en daarmee lid met de langste staat van dienst. “Wat mijn werkzame leven betreft, heb ik als opstart een 12-tal jaren bij Oldenhuis in Groenlo gewerkt. Vervolgens heb ik circa 27 jaar de functie hoofd bedrijfsbureau bij SWS Hamaland in Lichtenvoorde bekleed en op het laatst voorafgaande aan mijn pensionering als bedrijfsleider een mooie tijd gehad bij East-wood BV in Aalten.”

Supertrots op buurtschap Voor-Beltrum
Nu hij 65 jaren en 4 maanden op de teller heeft staan, zoals hij het zelf aangeeft, en volop kan genieten van zijn verdiende pensioen, gaat de aandacht van Theo nog meer dan voorheen uit naar de belangen van Voor-Beltrum. “Ondanks dat deze gemeenschap circa 650 ingezetenen telt, 225 huishoudens en dat allemaal op 15 vierkante kilometer, wordt het wel steeds moeilijker om als gevolg van alle ontwikkelingen het hoofd boven water te houden”, aldus Klein Gunnewiek, die voorheen voorzitter is geweest van de voetbalclub DVV (De Vrolijke Verliezers), alsmede 24 jaar bestuurslid van het Kermiscomité, waarvan 17 jaar als voorzitter, en nu sinds 2014 voorzitter is van de Stichting Halfweg en in die functie ook nog eens redactielid van het magazine ‘Halfweg Ni-js’. “Voor-Beltrum kent een enthousiaste, gemoedelijke en bijzonder hechte gemeenschap, maar stilstand betekent wel achteruitgang. Zo houden wij ons op dit moment intensief bezig met de toekomst, beter gezegd hoe gaan wij verder met de accommodatie Halfweg? In dat verband is er reeds een enquête gehouden onder alle ingezetenen van Voor-Beltrum. Maar liefst 80% heeft zich uitgesproken voor overname van de totale locatie Halfweg en 20% kiest voor sloop en vervolgens nieuwbouw.”

Werkgroep ‘Toekomst ontmoetingsruimte in Voor-Beltrum’
Klein Gunnewiek geeft aan dat de uitkomst van de enquête heeft geleid tot het in het leven roepen van de werkgroep ‘Toekomst ontmoetingsruimte in Voor-Beltrum’. “Dit met name omdat de meerderheid van de Voor-Beltrumse bevolking er voorstander van is om het pand van de huidige eigenaar aan te kopen om er vervolgens een ontmoetingsruimte en eventuele nieuwbouwwoningen voor in de plaats te laten komen. Er zijn een vijftal personen benaderd om zitting te nemen in die werkgroep en die hebben allemaal spontaan ja gezegd. Deze werkgroep, bestaande uit Wilfried Klein Gunnewiek, Marco Brethouwer, Manon Klein Gunnewiek, Marc Huirne en Elard Klein Gunnewiek, is gelijk bijzonder enthousiast aan de slag gegaan en dat beginnende met het bedenken van een originele naam met een knipoog naar de huidige coronacrisis, te weten werkgroep ‘ANDERHALFWEG’. Met inachtneming van de RIVM-maatregelen laat men er geen gras overgroeien. Het enthousiasme druipt ervan af, hetgeen veel betekent voor de naaste toekomst. Dit geeft ons allemaal vertrouwen, want er zal snel gehandeld moeten worden. Zo bestaat bijvoorbeeld in 2021 de Voor-Beltrumse kermis 75 jaar en hoopt carnavalsvereniging De Maispotters in 2022 het carnavaleske 44-jarig bestaan te kunnen vieren. Aangelegenheden die extra druk zetten op de voortgang van de ontwikkelingen met betrekking tot deze centrale ontmoetings-locatie.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant