Hoe gaat het met u?
Frits en Trees de Jong in hun woning in Borculo. Foto: Theo Huijskes
Frits en Trees de Jong in hun woning in Borculo. Foto: Theo Huijskes

Hoe gaat het met u?

Deze week Frits de Jong (77) & Trees de Jong-Ebbers (64)

GROENLO/BORCULO - Voor de rubriek 'Hoe gaat het met u?' is correspondent Theo Huijskes deze week te gast in Borculo bij Frits de Jong (77) & Trees de Jong-Ebbers (64).

Door Theo Huijskes

Frits de Jong, in Groenlo beter bekend als 'Frits van De Moriaan', werd op 8 november 1943 in Groenlo geboren als zoon van Theo de Jong en Lies de Jong-Nahuis. Omdat het gezin verder bestaat uit een oudere dochter (Alice) en een jongere dochter (Margot), is hij de enige stamhouder van de familie, die destijds in de Grolse Mattelierstraat de scepter zwaaide over de in vele opzichten historische horecalokaliteit De Moriaan. Samen met zijn op Borculose bodem geboren vrouw Trees Ebbers, met wie hij in 1978 in het huwelijk trad, wordt tijdens een gezellig onderhoud teruggeblikt op vele, zowel in Groenlo als in Borculo opgedane levenservaringen.

Theo de Jong: de meest
markante Grolse kastelein
Een duik in het verleden geeft aan dat De Moriaan zich reeds in het jaar 1900 aandiende als hotel, café, stalhouderij en schuur. In verband met het plotselinge overlijden op veel te jonge leeftijd van zijn vader, staat Theo de Jong reeds in 1932 en dat op 18-jarige leeftijd aan het roer van een niet alleen plaatselijk, maar ook regionaal bekend en markant hotel. Samen met zijn echtgenote Lies Nahuis, waarmee hij in 1941 in het huwelijk treedt, wordt er op een voorbeeldige wijze aan de weg getimmerd. Naast talrijke feesten, bruiloften en partijen, is De Moriaan ook de geschiedenisboeken ingegaan als een locatie waar altijd wel iets te doen was. Zo stond er in het voorcafé van De Moriaan de befaamde stamtafel, waaraan alle onderdelen van de gemeentepolitiek werden besproken en dientengevolge beslissingen werden genomen, die vervolgens in de raadzaal van het gemeentehuis gekopieerd werden. Frits de Jong kan zich dat unieke beeld nog goed voor ogen halen. “Het waren in die tijd leden van onder andere de families Moormann, Blanken, Roes, Koehorst, Nijhof, Te Lintelo, Platter en Groot Kormelink, die voor de input van de met veel discussie gepaard gaande gesprekken zorgden. Mijn als kastelein fungerende vader kreeg daarbij veel te horen, maar kon één ding heel goed en dat was zwijgen. Waaraan hij als KVP’er wel een hekel had en dat ook liet blijken, was aan mensen met rode stropdassen aan de stamtafel. Kwam mijn ma reeds op 1 mei 1968 op 50-jarige leeftijd te overlijden, pa als zijnde de derde en laatste generatie ‘De Jong-De Moriaan’ overleed op 1 oktober 1989 op 75-jarige leeftijd.”

Ik heb altijd kok willen
worden
Frits de Jong had als telg van een horecagezin maar één doel en dat was kok worden. “Ik heb daarvoor de Bisschoppelijke Nijverheidsschool, tevens kostschool, in Voorhout gevolgd en mij daarbij gespecialiseerd op het terrein van banketbakker en kok. Na mijn studie ben ik thuis aan het werk gegaan, alsmede bij Hotel ‘De Zwaan’ in Delden om vervolgens in 1960 als kok in dienst te treden van Hotel ‘Avenarius’ in Ruurlo. Heb daarbij en daarna ook het nodige betekend voor de thuisbasis De Moriaan. Zo hebben wij in 1968 in De Moriaan een ingrijpende modernisering doorgevoerd, die tevens gepaard ging met de bouw en inrichting van nieuwe kegelbanen. Daarbij hebben wij tegelijkertijd voor een primeur in Groenlo en omgeving gezorgd door deze te laten voorzien van een automatische kegelopzet-installatie. Zelf ben ik in 1973 op 30-jarige leeftijd uitgevlogen naar Borculo, omdat daar een lucratieve baan als kok van het woonzorgcentrum ‘Andriessenhuis Borculo’ lonkte, waaraan ik met veel plezier 32 jaar achtereen invulling heb gegeven. De Moriaan is in 1977 en dat ná de festiviteiten in het kader van ’Groenlo 700 jaar stad!’ ophouden te bestaan. Mijn vader had op dat moment reeds de respectabele leeftijd van 63 jaar. Het was destijds de Rabobank, die zich als koper aandiende. Wat daarvan nu nog rest, is een gedenksteen in het inmiddels nog geen nieuwe bestemming hebbende pand. Verder draagt het in woonzorgcentrum De Molenberg aanwezige restaurant de naam ‘De Moriaan’ en heeft de oude stamtafel een plek gekregen in Gaststätte Zum Kloppendiek in Zwillbrock.”

Bijzonder gelukkig met deze jonge vrouw
Frits de Jong maakt met gepaste trots van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat hij bijzonder gelukkig is met vrouwlief Trees. “Let wel, ik ben 77 jaar oud en zij is 64 jaar jong. Hoe mooi wil je het hebben? Wij hebben elkaar leren kennen op het werk in het Andriessenhuis, alwaar zij onderdeel uitmaakte van de administratie en daar nog maar kortgeleden is afgezwaaid. Er was van meet af aan een klik met het gevolg dat wij inmiddels alweer 42 jaar met elkaar in de echt zijn verbonden. Samen met onze twee kinderen en vier kleinkinderen hebben wij het goed. Hier aan de Keizer Ottostraat in Borculo hebben wij een mooie woning met praktisch alles gelijkvloers en een leuke tuin”, geeft Frits aan, maar dat wel met de aanvulling dat hij niet van stilzitten en nietsdoen houdt. “Ik ben namelijk een liefhebber van het rijden in auto’s en nog liever in vrachtwagens. Dit laatste heeft ertoe geleid dat ik na mijn afscheid bij het Andriessenhuis op afroepbasis ben gaan rijden voor Schuurman Schoenen. Inmiddels doe ik dat werk nog voornamelijk ten behoeve van Vimabo Metal Industry in Dinxperlo, een bedrijf waarvan mijn schoonzoon mededirecteur is. Prachtig werk, je komt nog eens ergens en het is bovendien een tijdsbesteding die je jong houdt. Werkzaamheden zonder verplichtend karakter. Wanneer je geen zin hebt, geen tijd hebt of ervoor kiest om op vakantie te gaan, dan ben je gewoon niet beschikbaar.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden