<p>Ros olie-molen in openlucht museum Erve Kots. Foto: Jos Betting/archief Achterhoek Nieuws</p>

Ros olie-molen in openlucht museum Erve Kots. Foto: Jos Betting/archief Achterhoek Nieuws

(Jos Betting)

60.000 euro voor museum Erve Kots

Museum moet toekomstbestendig worden

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre stelt 60.000 euro beschikbaar aan de Bernard Weenink Stichting voor het Openluchtmuseum Erve Kots. Door het beschikbaar stellen van het cofinancieringsdeel kan de provincie het gelijke bedrag vanuit LEADER beschikbaar stellen. LEADER Achterhoek verleent subsidie voor projecten die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Met die 120.000 is het museum er nog niet; de totale begroting komt uit op zo’n 350.000 euro.

Meer bezoekers
De Bernard Weenink Stichting exploiteert Openluchtmuseum Erve Kots en wil dit museum toekomstbestendig maken. “Het museum ontvangt nu jaarlijks maximaal 10.000 bezoekers en men wil toe naar een bezoekersaantal van 30.000”, legt wethouder Marieke Frank uit. “Het museum heeft nu verschillende thema’s maar gaat de inhoudelijke focus richten op het oude boerenleven in de Achterhoek. Het moet hét openluchtmuseum van de Achterhoek worden. Het is de wens van de stichting om het belevingsaanbod van het museum te vergroten en daarmee het museum toekomstbestendig te maken. Door het vergroten van het aanbod wordt kwaliteit van het toeristisch product verbeterd en worden cultuur(historie) en de vrijetijdseconomie naadloos aan elkaar verbonden. Door het verbreden van het aanbod en daarmee de nadruk te leggen op de Achterhoek krijgt het openluchtmuseum een regionale functie. Het museum moet een publiekstrekker waar je ‘het verhaal van de De Achterhoek’ ervaart. Met een betere beleving kan het museum deelnemen aan gemeentelijke of provinciale campagnes zoals Musea Achterhoek en de open monumentendagen.” Al sinds 1936 is het museum Erve Kots een officieel erkend openluchtmuseum.

Samenwerking
Om het toeristisch aanbod in de gemeente verder te versterken gaat het museum, met betrekking tot de bestaande collectie rondom De Slag om Grolle, de samenwerking zoeken met het Stadsmuseum Groenlo. De Bernard Weenink Stichting wil onder andere investeren in de herinrichting van het entreepaviljoen, audiotours, speelplekken en exposities over de stichters en over de Achterhoek-thematiek. Het plan voor de aanpassing van het museum is tot stand gekomen in een ontwikkelteam met bijdragen van vertegenwoordigers uit gemeente Oost-Gelre, Achterhoek Toerisme, Cultuur Oost, Marveld Recreatie, bestuur en vrijwilligers van de Bernard Weenink Stichting, een museumexpert, Erve Kots BV en bewoners van de Achterhoek. De samenwerking wordt ook gezocht met het Stadsmuseum Groenlo en kaasboerderij Weenink.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden