<p>De omslag van het boek &#39;Cruijffiaans&#39;. Foto: PR</p>

De omslag van het boek 'Cruijffiaans'. Foto: PR

(PR)

Sportpark Den Elshof krijgt Cruijffiaanse quote bij entree

‘Als je wilt winnen, moet je lachend het veld opgaan’

Door: Henri Walterbos

GROENLO - Niet alleen voor de voetballers van Grol, maar voor allen die Sportpark Den Elshof betreden zal binnen enkele maanden een spreuk van Johan Cruijff in het straatwerk zichtbaar zijn. Een initiatief van Rik Gockel en Cruijff-fanaat bij uitstek, Michel Hoffman, beiden op meerdere fronten actief binnen Grol.

“We hebben het initiatief genomen om nabij de entree van sportpark Den Elshof een citaat van Johan Cruijff in het straatwerk op te nemen. Een gegraveerde tekst in natuursteen van 4 meter lang tussen de klinkers. We hebben hiervoor een wat minder bekende spreuk van Cruijff gekozen die herkenbaar is voor iedere sporter. Niet te lang, origineel maar wel ‘Cruijffiaans’. Het gaat om: ‘Als je wilt winnen, moet je lachend het veld opgaan.’ Cruijff gaf deze quote als laatste opmerking mee aan een speler als deze onder zijn hoede debuteerde in het eerste elftal, om een beetje de spanning er af te halen bij de betreffende speler. Dat het gaat om genieten, plezier. Als je met plezier het veld opgaat is de kans dat je wint ook groter,” weet Rik Gockel. “Het is afkomstig uit een boek waarin alle spreuken en citaten van Cruijff in categorieën en op thema bij elkaar zijn gezet, aangevuld met een stukje uitleg over de spreuk en in welke context deze geplaatst werd. Verder zijn gehele gedachtengoed. Schrijver Rob Siekmann heeft daar een heel wetenschappelijk onderzoek van gemaakt en in een bundel verzameld. Dat boek heet ‘Cruijffiaans’. Hij heeft de spreuk op zijn beurt weer uit het boek gehaald dat Pieter Winsemius over Cruijff schreef. We wilden een spreuk waarvan mensen misschien niet eens weten dat hij dat ook gezegd heeft.“ Er werd nauwkeurig onderzoek gedaan door Rik en Michel om er absoluut zeker van te zijn dat het citaat inderdaad 100% zeker van Cruijff is.

Ingegraveerd
Het idee voor de spreuk in natuursteen komt van Michel Hoffman. Samen met Rik werd het idee handen en voeten gegeven. “Wanneer weet ik niet meer precies maar Michel vertelde me een keer dat het hem wel leuk leek dat er een uiting van Johan Cruijff op het sportpark zou komen,” vertelt Rik. “Hij vroeg me of ik daarover na wilde denken. Ik heb daar toen een tijdje op zitten broeden en op het sportpark rondgekeken wat dan een mooie plek zou zijn. Mooie gevels of muren waar het zou passen zijn er niet echt. Ja, als je het sportpark oploopt, links op de muur van de kantine, maar daar zit het prachtige logo al heel mooi op. Toen schoot me ineens te binnen om de tekst niet op een muur te zetten maar te verwerken in de bestrating, op een stuk natuursteen ingegraveerd. Dan kan iedereen die het sportpark opkomt de spreuk zien. Michel vond het een prima idee. Daarna ben ik door boeken aan het bladeren geweest welke spreuk ik uit zou kiezen en passend is. Niet alleen voor de Grol maar voor iedere sporter, ongeacht welke sport en of het prestatief of recreatief, jong of oud is. Een tekst die iedereen aan zou spreken. De mensen die de sporthal in gaan kijken er ook op.” De natuursteen die gegraveerd zal worden is afkomstig uit België.

Mooie entree
Voordat de mannen er mee aan de slag gingen werd contact gezocht met Grol-voorzitter Hans Scheinck. “Het is grondgebied van Grol dus moesten we wel weten wat hij ervan vond. Hij was direct enthousiast. Hij vindt het mooi dat een sportpark ook iets immaterieels heeft, een mooie entree. Een spreuk van Cruijff geeft toch een bepaalde uitstraling aan een entree.”

De initiatiefnemers gingen zelf op zoek naar gelden om het plan te bekostigen. “Michel en ik vonden beiden dat het niet ten koste mocht gaan van geld dat eigenlijk bestemd is voor het voetbal. Het is een duur grapje omdat het in natuursteen is. De kosten worden door middel van crowdfundig bijeengebracht. Inmiddels hebben we al 1400 euro binnen, bijeengebracht door 75 donaties. Een mooi getal ook met de 14 erin, het rugnummer van Johan. Al voor een tientje kan er meegedaan worden om het plan te verwezenlijken. Door deze donaties wordt het ook echt iets van mensen, particulier geld. Niet iets van alleen de gemeente of uit een subsidiepotje, of de Grol of zo. We merken dat heel veel mensen dit initiatief een warm hart toedragen.”

Hoffman en Gockel hopen dat de steen in het voorjaar geplaatst kan worden. “Dat gaan de vrijwilligers van de Woensdaggroep doen. Het is nog een hele klus. Een preciesieklus. Ze vinden het leuk dat te doen. Zij hebben allemaal wel iets met Cruijff.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden