Pony Autie van wijlen Antoon Frank wordt 30 jaar!
Autie, in 2009 gefotografeerd met baasje Antoon Frank en diens schoonzoon Max Wekking. Foto: Theo Huijskes
Autie, in 2009 gefotografeerd met baasje Antoon Frank en diens schoonzoon Max Wekking. Foto: Theo Huijskes

Pony Autie van wijlen Antoon Frank wordt 30 jaar!

Viervoeter slijt de oude dag bij de familie Ten Brincke

Door Theo Huijskes

GROENLO - De in Groenlo alom bekende pony Autie van wijlen Antoon Frank is bezig aan zijn 30ste levensjaar. Het bejaarde paardje zorgt daarmee voor een prestatie van formaat. Want dertig jaar is met betrekking tot het ras van Autie eerder een zeldzaamheid dan een zekerheid. Autie, die zijn oude dag slijt bij de familie Pascal en Anita ten Brincke, bekend van honden-trimsalon De Vachtpraktijk aan de Ruurloseweg in Groenlo, geniet bij jong en oud in Groenlo nog altijd veel bekendheid. Dit laatste heeft met name te maken met Grollenaar Antoon Frank, die bij de meest uiteenlopende festiviteiten, zoals trouwerijen, jubilea, kermissen en andere activiteiten met een tweewielig koetsje, voorzien van een kleurrijke Grolsch-parasol en getrokken door zijn trouwe viervoeter, van de partij was.

Geboren en getogen Grollenaar Arno Meijer, in de jaren negentig van de vorige eeuw uitbater van Hotel-Café-Restaurant Meijer aan de Ruurloseweg, weet zich nog goed te herinneren hoe Antoon Frank destijds de inmiddels razend populaire pony cadeau heeft gekregen. “Antoon stopte met zijn werk bij PTT Post en ging met de VUT. Het kaartclubje op de vrijdagavond in ons café, waarvan hij lid was, wilde hem verblijden met een cadeau dat hij altijd al graag had willen hebben, namelijk een pony. Omdat dit paardje op het allerlaatste moment nog aangeschaft moest worden, was het niet meer mogelijk om een merrie te krijgen maar werd het de hengst Autie. Er moesten zelfs nog onbekend gebleven bronnen worden aangeboord om het benodigde geldbedrag bij elkaar te krijgen. Maar dat is het allemaal waard geweest, want Autie heeft in de jaren daarna niet alleen Antoon Frank en zijn familie, maar de gehele gemeenschap Groenlo grote diensten bewezen.”

Genoemd naar August te Molder
Hoe men aan de naam Autie, een verbastering van de roepnaam August is gekomen, kan Grollenaar Willem te Molder uitleggen. “Men had met de naam Autie mijn oom August te Molder op het oog. Maar een leuke bijkomstigheid is dat hij daarmee eigenlijk naar mijn opa is vernoemd, die ook al als Autie en niet als August door het Grolse leven ging.”

Antoon Frank, geboren op 25 augustus 1936, kwam op 23 april 2013 op 76-jarige leeftijd te overlijden, hetgeen betekent dat hij nog vele jaren van Autie heeft mogen genieten. En dat deed Frank onder andere met uitstapjes naar diverse horecalokaliteiten, zoals Haak en Hoek in Holterhoek, Reijrink in Lievelde en Beneman in Vragender, waarbij standaard een bordje met daarop de tekst ‘Stal Frank’ aan of op het koetsje prijkte. Daarnaast was hij bijna dagelijks in zijn volkstuin aan de Woerdseweg aanwezig, alwaar hij zijn tuinhuisje had ingericht met alle gewenste gemakken, waaronder de nodige droge en met name natte versnaperingen. Aan de bij hem op bezoek komende gasten liet hij dan telkenmale weten dat de grootste vriend van het westelijk dierenhalfrond zijn in het naastgelegen weiland grazende Autie was. En wanneer de aanwezige gasten informeerden naar de leeftijd van Autie, was steevast zijn antwoord: “Autie wordt binnenkort achttien joar. En dat wordt één groot feest, want dan magge noar de danslesse!”

Oude dag in een paradijs
Bij Pascal en Anita ten Brincke wordt Autie al ruim 5 jaar in de watten gelegd. Moet gezegd worden dat het grote, natuurschoonrijke achterland van hun woning zich daarvoor uitstekend leent. “Na eerst Autie een tijdje gestald te hebben bij familie in Eefsele, hebben wij hier alles, en dat met onder andere twee binnen-verblijven, ingericht om hem hier een aangename oude dag te bezorgen. Het is een dier om van te houden. Daar komt bij dat hij ondanks zijn leeftijd nog altijd veel om kinderen geeft. Zo heeft hij tijdens een kerstviering op basisschool De Ni’je Veste, bij het naspelen van het kerstverhaal, ten behoeve van de kinderen zelfs nog voor ezel gespeeld. Het is gewoon een kindervriend, een dier om van te houden. En ondanks enkele ouderdomskwaaltjes is hij nog altijd bijzonder vitaal en kwiek. Wij hopen hem nog lang in ons midden te hebben!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden