Gijs Smeman (links) en Jolan van der Wiel staan iets te dicht bij elkaar. Foto: Mark Ebbers

Gijs Smeman (links) en Jolan van der Wiel staan iets te dicht bij elkaar. Foto: Mark Ebbers

VIDEO

Slim afstand houden met laserlijnen

Algemeen

ZUTPHEN/ULFT - Een systeem dat mensen op een opvallende maar niet benauwende manier wijst op hun onderlinge afstand, met behulp van camera’s en laser. Is de lijn recht, dan is het goed. Is de lijn golvend, dan sta je te dicht bij elkaar. Het Smart Distancing System (SDS). Momenteel wordt dit door Jolan van der Wiel ontwikkelde systeem toegepast en getest in het innovatiecentrum Civon op het DRU-complex te Ulft.

Door Mark Ebbers

De Zutphense kunstenaar-ontwerper ziet in de centrale hal van het Civon voor zijn ogen zijn idee aan het werk en hoe mensen erop reageren. Het begon vorig jaar maart, vlak na de eerste coronamaategelen. “Je zag de eerste tapelijnen op vloeren verschijnen, maar ik vond het schijnveiligheid. Dit zou door technologie slimmer en mooier moeten kunnen. Ik kwam uit bij het concept van slimme aura’s. Maar een soort cirkel om mensen heen geeft ze het gevoel dat ze afgesloten zijn van anderen. En het gaat om de afstand aan de voorkant, daar adem je. Zo kwamen we uit bij een lijn tussen mensen.”


Tracking en laser
Van der Wiel kwam april vorig jaar in contact met Nick Verstand, een kunstenaar die zich bezighoudt met licht en aura’s. “We zijn motion tracking gaan combineren met laser. We hebben animaties gemaakt, waardoor het echt begon te leven.” Hun inspanningen en gevisualiseerde experimenten bleven niet lang onopgemerkt: al gauw was er aandacht door ook landelijke media als nu.nl en Trouw. “Dat heeft wel geholpen. We zijn toen fondsen gaan regelen en andere partijen erbij gaan betrekken.”

Grote vraag was en is of hun SDS ook na de coronatijd potentie heeft. Van der Wiel: “Vorig jaar zomer leek het opeens weer feest, maar in september begon het weer, en de lockdown zal nog wel een tijd duren.” Hij kwam in contact met Martin Stor van Civon en ze vonden in het Varsseveldse bedrijf Singa via Raymond Wentink een technische partner.

Na Zutphen is er toch wel wat
Gijs Smeman van Civon bekijkt - op anderhalve meter afstand - met Van der Wiel de veranderende laserlijnen voor zijn ogen: “Het project sluit goed aan op waar wij voor de Achterhoek mee bezig zijn: naast de koppeling van industrie en onderwijs ook de koppeling tussen industrie onderling, en met kunst.”
Van der Wiel: “Martin kent het netwerk hier in de regio en dat kwam goed van pas. Ik was zelf altijd meer gericht op het westen, ik dacht zelfs: na Zutphen is er niks meer. Maar dat bleek onterecht, de Achterhoekse mentaliteit op het gebied van innovatie bevalt me erg goed. En in Raymond van Singa vonden we een prima partner voor softwareoplossingen.”

Vliegvelden en stations
Het is zeker niet de bedoeling dat Civon de enige locatie blijft waar SDS wordt toegepast, Van der Wiel en de zijnen kijken vooruit: “We zijn bezig met het opschalen van het systeem, met het aan elkaar koppelen van verschillende systemen en locaties, met smart design toekomstbestendiger maken. Het zou toegepast kunnen worden op bijvoorbeeld vliegvelden en stations. Een update hoeft maar op één locatie te worden ingevoerd als ze gekoppeld zijn. Het doel: op een leuke manier afstand houden. Cirkels zijn benauwend, maar lijnen zijn verbindend.”

Alle leeftijden als testmateriaal
Momenteel is Civon dus nog de enige locatie waar SDS al in werking is. Dat biedt kansen voor beide partijen. Voor Smeman: “Het is de bedoeling dat een hbo-student veiligheidskunde gaat onderzoeken hoe het voor de mensen voelt.” En voor Van der Wiel: “We hebben hier een reallife testsituatie, waar ook andere geïnteresseerden kunnen bekijken hoe het werkt.” Een voordeel van Civon is volgens Smeman dat de leeftijdsgroep die getest wordt erg gemêleerd is: “Er komen hier scholieren, maar ook gepensioneerde vrijwilligers, en mensen daartussenin.”
Van der Wiel beseft dat de resultaten van Civon niet zomaar zijn over te zetten op andere locaties: “Dit is een gecontroleerde ruimte, toch een verschil met een echt openbare ruimte als een station, mensen kunnen daar schrikken als ze niet op de hoogte zijn.”

Lijn is goed, golven zijn fout
Hoe werkt SDS? Van der Wiel gaat nader in op de technische kant: “Een 3D-camera scant een ruimte, de vaste elementen worden opgeslagen. Een bewegend element van een bepaalde omvang wordt vervolgens gezien als mens, die wordt omgezet in een punt en gevolgd. Motion tracking technologie, wel anoniem, het is geen track & trace. Als twee punten binnen een bepaalde afstand komen, nu ingesteld op ongeveer twee meter, ontstaat ertussen op de vloer een rechte lijn. Als de twee punten te dicht bij elkaar komen, nu anderhalve meter, wordt de lijn golvend.”
Terwijl hij het uitlegt, is te zien hoe de blauwe lijnen inderdaad een soort harmonica worden als mensen binnen anderhalve meter van elkaar komen; hoe dichter mensen bij elkaar staan, hoe dichter de golven op elkaar staan.
Van der Wiel merkt op dat nog getest moet worden wat het maximaal aantal mensen is dat de laser aankan, tenslotte staat men ook weleens in groepjes van meer dan twee met elkaar te praten. In het systeem is dat nu bij Civon wordt getest, is het maximum vier personen.

De toekomst
Van der Wiel houdt zich ook bezig met de zakelijke kant van zijn SDS en kijkt van daaruit naar de volgende stappen: “Hier bij Civon moeten nog wat puntjes op de i gezet worden, maar het is in elk geval al veilig genoeg. Nu gaan we eerst op zoek naar een aantal vaste locaties, zodat de opstart- en andere vaste kosten gespreid kunnen worden. Bijvoorbeeld de centrale hal in een gemeentehuis of een zorginstelling. Ook bekijken we of het systeem voor meer functies kan worden ingezet en of we het ook kunnen gaan verhuren.”
De nabije toekomst zal meer duidelijk maken. Maar hoe dan ook, door slim om te gaan met technologie en visueel aantrekkelijker vormen te ontwikkelen kan social distancing volgens Van der Wiel en de zijnen prettiger en functioneler worden dan het nu is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant